Jump to content

31. РАЗГОВОР С УЧИТЕЛЯ


Recommended Posts

31. РАЗГОВОР С УЧИТЕЛЯ

 

Един от чудните дни на май. Небето е чисто синьо. Ранно утро. Витоша е вече позлатена от слънчевите лъчи. Всичко е свежо и радостно около нас. Шумен птичи концерт в близката гора.

Упражненията са свършени. Група около Учителя на полянката. Става въпрос за смъртта. Учителят казва:

– Когато някой умре, хората виждат само пашкула, а пък самата пеперуда си ходи по цветята радостна, но не я виждат и оплакват пашкула.

– Какъв е смисълът на живота?

– Великата разумност изисква от нас това, което ни е дала да прорасне. Във всеки човек са вложени разумността, доброто, красивото! Един човек е глупав, защото не може да прояви разумността. Не че не е разумен. Например в пустинята един зародиш не може да се прояви, защото няма условия затова, но ако има влага и пр., той ще се прояви.

Божественото вложено в човека, трябва да се развие. То не трябва да остане така.

В човека има велики дарби, които чакат своето развитие. Даже и животните имат много повече дарби, отколкото подозираме. Например, аз наблюдавах веднъж следното: Една мравка се хвана в паяжина и се оплете. Тя прати по сигнал, по радиото, чрез пипалата, съобщение на другите мравки, че еди на коя си широчина и дължина е хваната и да дойдат. Дойде една голяма мравка. Хванатата ù съобщи, че нишките са лепкави. Новата мравка като дойде, с челюстите си откъсна една по една нишките отдалеч и не влезе в центъра на паяжината. След това отиде при скривалището и изгони от там паяка. После и двете мравки си отидоха. Хората едвам сега откриват предаването по радиото. Те са изпреварени от мравките. Също така и пчелите и други предават по радиото.

Трябва да имаме вяра в човека! Постепенно хората ще развият вложеното в тях! Например, един плод може да е стипчив и ти казваш:

"Нищо не струва" -

Казвам:

"Бързаш! Чакай! След 4-5 месеца, той ще бъде сладък". - Трябва да чакаме нещата да узреят. Опиташ някоя мисъл или чувство на някого и казваш: "Зелена е"

- Мисълта може да е зелена, но ти чакай. Тя ще узрее.

– Какво е действието на музиката?

– Тя има мощно действие върху дълбоките сили на душата. В окултната музика има известни тонове, и като ги изпееш и най-свирепите животни ще се спрат. А пък има други звукове, които като изпееш или изсвириш, животните идват.

– Какво е въздействието на доброто и злото?

– Злото носи своето разлагане в себе си. Хората мислят, че могат да правят, каквото си искат. А пък те не знаят, че с всяка лоша постъпка те се ограничават. Доброто те освобождава, а пък злото те ограничава.

В божествения живот хората постоянно се подмладяват. А пък при човешкия обикновен живот хората постоянно остаряват. Това, което постоянно подмладява, е божествено, а това, което постоянно състарява, е човешко. Когато ти постоянно се подмладяваш, ти си в Божественото! От твоето отношение към Божествения свят ще зависи и отношението на другите хора към тебе.

– Какъв е смисълът на страданието?

– Страданието показва, че си изгубил нещо. А пък радостта показва, че си го намерил. Страданието е метод за растене. Страданията правят човека по- чувствителен, а пък чувствителността е необходима за възприемането на любовта.

Когато служиш с любов, няма да имаш страдания. Ще имаш страдания, но те ще бъдат външни, а не вътрешни. Сегашните хора страдат от разединение.

– Какво трябва да се прави днес?

– Любовта осмисля нещата. Тя разрешава въпросите. Тя е обновителната сила в света.

Ти като обичаш, бъди доволен, че повдигаш тия, които обичаш и същевременно повдигаш и себе си.

Хората мислят, че им недостига нещо. А пък какво им недостига? Това е любовта!

Всеки, който не проявява любовта, той пада! Трябва напреднали души, за да разберат това.

Обичай всичко, което Бог е създал. Да обичаш Бога, това значи да вършиш волята Му.

Трябва да обичаш! Ти не можеш да живееш, ако нямаш любов. Ти красив не можеш да бъдеш, ако нямаш светлина. Ако не обичаш нито една форма, ти ще умреш. Тъй че, ако се откажеш от любовта, ще умреш, ти съкращаваш живота си. Някои мислят, че при любовта човек се изтощава. Не, при любовта няма изтощение. При любовта ние изучаваме вътрешната страна на природата!

Когато помагате никому, то неговите покровители отгоре ти помагат и ти създават условия за истинска вътрешна дейност.

Под думата любов се разбира благото, което носи на хората човек, който е излязъл от Великото Божествено Начало!

 

сп. „Житно зърно”, бр. 13, кн. 6

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...