Jump to content

17. ВЪВ ВСЯКО СЕМЕНЦЕ


Recommended Posts

17. ВЪВ ВСЯКО СЕМЕНЦЕ

 

Често минавах през гората. И по всяко време. Виждах я в прекрасната й пролетна премяна, виждах я в богатата й лятна премяна, в есенната й пъстроцветна премяна я виждах, и в зимната, неизразимо хубава премяна я виждах, в обкичени с пухкави снежинки клони, или, след тяхното разтопяване, в оголени мокри върхари и носена от вятъра шума. По всяко време. Във всеки сезон. Красота различна, впечатления различни, различни преживявания.

Богатството на гората е голямо по всяко време на годината. През пролетта тя извиква радост. Всяко цветче и лист са нови, свежи и преливат от своя живот в тоя на минаващия край тях. Лятото дарява с пълни шепи от своето богатство, от своя възход. Есента и зимата имат друга хубост, но има време, когато гората мълчи. Тогава и минаващия през гората мълчи.

Но нещо под шумата зеленее. На малки снопчета нещо е избутало листата и показва ранна пролетна багра. Нежни, тънички листца се полюляват от пролетния развигор. За тези листца искам да ви разкажа нещо. За моята среща с тези листца. Те са първите вестители на пролетта. Те са много скромни, но в оголената обстановка, те извикват възторг. Учудване и радост, минаващия се навежда и ги погалва.

По време на едно от тези минавания през гората и поспиране пред малкото снопче от пролетни гости, аз запитах: Кой ви строи, мили деца на природата? От къде иде вашият строеж? Отвън? Или отвътре?

И в реда на нещата беше да получа моя отговор: От Бога. - Да, отговорих. - Аз зная, че е от Бога, но аз питам откъде ви строят. И се замислих. И дълго мислих. Минаваха дни, месеци, аз винаги минавайки през гората, потърсвах малките приятели с обич, и очаквах отговор.

Отвътре!, ми блесна един ден мисълта в ума. И се вглъби и започна да търси тази мисъл мястото и начина на строежа. - В Центъра. В Централната Клетка. Монадата. Да. Там е плана. Там са инженерите, техниците, строителите; там са химиците, физиците, скулпторите; там са художниците.

Затова на въпроса на какви начала почива животът, Учителят отговаря: "Отговорът на този въпрос се крие във всяко семенце".

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...