Jump to content

Любомир Лулчев IV. Творчество: С Христа (трилогия) II. Бунт


Recommended Posts

Любомир Лулчев IV. Творчество: С Христа

(трилогия)

II.

Бунт

(Любомир Лулчев. С Христа: Повест за народа.

Книга втора [Бунт]. София, 1934.)

I. АРХАНГЕЛЪТ НА СИЛАТА, ЗНАНИЕТО И МЪДРОСТТА*

(стр. 137-143)

Генко не отговори нищо, а само наведе по-близо до коляното главата, опря брадата си о него. И така превит, без да изглежда, че му беше неудобно, загледан в изворчето, започна да говори.

I. - Това е било преди много, много хиляди години. Толкова много, че никой не би могъл да ги прочете. Тогава, когато хилядите години са се четели като минат ден, а вековете - като часове. И тогава земята е имала хора и царства, градове и села. И тогава хората живеели, както и сега живеят. Ония, които знаят пътя си, вървят, понякога се спъват, но стават отново - и вървят. А другите се бият, блъскат като слепи постоянно един в други и винаги молят и искат... - И винаги не помнят какво са искали вчера, защото понякога от полученото се оплакват на другия ден... Като малки деца, те се нахвърляли върху всичко. И не стига, че го вземали, но го и присвоявали.

Плодовете, които раждали дърветата, рудите, които копали от пазвите на земята, децата на животните - те всичко присвоявали, после се биели помежду си и си го отнимали един от друг...

Веднъж един Архангел, от тия, най-големите, които имат по дванадесет крила, се загледал към земята и така останал дълго, дълго. Поколенията на хората се сменяли, като листата на дърветата. Никнели градове и загивали, а той все гледал. И толкова се унесъл в гледката, че забравил всичко - и себе си, и тия, които били около него. И тогава той си помислил: «Колко са нещастни тия същества в своят живот. Те биха могли да живеят с всичко това, което имат, като в прекрасна градина.»

Помислил така - и изведнъж усетил, че лети към земята. И колкото повече летял, толкова повече се забързвал.

Но най-после, когато бил вече близо до земята, той станал като някоя опашата звезда. И когато паднал, той нямал никакви криле и бил само малко красиво детенце край брега на една река. Царската дъщеря, която отивала да се къпе, го видяла и тъй много се зарадвала, защото сама тя била бездетна. Гледала го тя тъй, както се гледа желано дете. А то било такова хубаво, с големи учудени очи, които като че ли виждали нещо далеч през планини и гори... Расло то и станало юнак - силен и умен. И когато един ден се възцарило, границите на царството почнали да растат като живи. Войските му били безбройни, войводите - юнаци, а от всички най-голям - самият той!

И където и да отидел - не знаели несполуки. Той превземал царства, но хората не чувствували, че са в чужда ръка. Повечето даже се радвали, защото той навсякъде турял ред, нареждал съдилища да съдят, турял войници да пазят.

Народът навсякъде го посрещал с радостни викове. Поети му пеели песни. Историците пишели обширни хроники и го прославяли като такъв, който е нямал равен на себе си по сила. Обичали да казват, че в неговото царство слънцето не захождало. Но все пак и там имало нощи. В една от тях, няколко от неговите войводи - завистници на славата му, го издебнали и убили. Отлитнал Архангелът към небето. Вървял и си мислил: «На тия хора трябва не сила, а знание»...

II. И веднага пак полетял към земята. Пак се намерил като малко дете в една хубава градина. И там го видели, заобиколен с цветя неизказано красиви. Прибрали го. И то расло с очи чисти, големи, които гледали в сърцата на хората и виждали всичко, което те искали. И когато пораснало, то станало най-ученият человек. Измислял машини, отварял училища и учел хората на всичко, което те пожелаели. Но едни се радвали на машините, а други скърбели. Една машина работела за хиляди хора, но тия хиляди хора, които оставали без работа и хляб, станали роби още по-нещастни. И вместо ред и щастие, настанало хаос и борба, на която краят не се виждал. И неговите знания се обърнали срещу самия него. Той търсил храни и елексир за живот и безсмъртие - учениците му направили отрови така силни, че и който помиришел даже само веднъж, ставал труп... Земята заприличала на лудница, в която едни бягали, за да се спасят, а други - да отнемат и тази малка искра разум и живот, който им оставал...

И веднъж, на един залез слънце, с много други души и Архангелът напуснал земята. Хвъркал той нагоре и виждал още по-ясно, че от такива знания, които той беше дал, земята беше станала още по-нещастна. И помислил той: «Не сила и знание им трябваше на тия хора... Преди да бяха запознати със силата, мощта, със знанието - тям трябваше Мъдростта, да проумеят доброто и злото, да бъдат здрави телом и духом, за да могат да бъдат и добри, и силни, защото знанието без доброто ражда злото; силата без Любовта става насилие... »

III. Не довършил той - и пак сетил, че отново се носи към земята като една огнена звезда, която летяла все по-бързо и по-бързо, докато се промъкнала през свода на една пещера и огряла на челото на едно току-що родено дете. Това дете отворило тутакси очите си. И всички наоколо, а те били малцина, бедни били неговите родители, разбрали, че се е родило това, което светът е чакал. И Тоя, Който ще покаже пътя на изранените крака, Истината - на гладните души и ще влее живот в умирающите от задух, безлюбие и грехове.

И той расъл чуден, неразбираем, мъдър над мъдрите и най-кроткият от кротките. Той тръгнал - краката му стъпяли сега направо по земята, както на хилядите бедни. И бездомен, той скитал между бездомници. И на всички давал по нещо: на болните и умиращите - живот; на отчаяните - надежда; на сиромасите - богатство; на глупавите - мъдрост и Истина.

Но всеки, който добивал нещо от него, ставал свободен и не искал никого да слуша вече. И когато тия станали мнозина, царете и войводите се уплашили от тоя скитник, който сам нищо сякаш нямал, а всичко дарявал и така леко навред рушал царствата им. И хванали го и убили го с камъни... Плакал народът и се мъчил да го отърве, но напразно - князете и войводите били по-силни... И отлетял пак Архангелът нагоре. Като се носел над земята, той напрягал своята мисъл и се питал горчиво: «Защо, защо Земята не може да стане по-добра? Защо нито силата, нито знанието, нито мъдростта не помогнаха?»

IV. И той полетял пак към Земята и се спрял в една долина, замислил се и там останал. И мислил година, векове, хилядолетия, без сам да знае колко време се е минало. И когато се сепнал и надникнал - той се видял всред планината, седнал като голям хубав камък, който с острия си връх гледал небето и се мъчел да си спомни нещо. Но при него, досами подножието си, той видял хубаво ябълково дърво, покрито с цвят. И веднага в ума му се родила мисълта: Защо ли това дърво не израсте високо, високо, наравно с него? И той се обърнал към него и го запитал. А то се засмяло и казало:

- Вижте само колко хубаво съм цъфнало!

- Това е добре - казал му Архангелът - но защо ти не си израснало високо, високо, наравно с мене?

-Този, който ме е създал, той знае това. Ще видиш!-отговорила ябълката.

Минало време и задало се буря силна, много силна.

Камъните дори потръпвали на своите основи, хълмовете треперели и канарите стенели и питали:

- Защо е всичко това, защо?

А вятърът тъй бързал, че нямал даже време да им отговаря.

Но когато той си заминал и облаците се отдръпнали и слънцето огряло, Архангелът видял, че много от клоните на ябълката били пречупени.

- Ябълчице - казал той, - колко лош беше вятърът, та те така почупи.

- Нищо - каза ябълката, - той можеше и да ме изкорени.

- Вярно - помислил си Архангелът, - ако тя беше станала висока наравно с мене, сигурно би я изкъртил! Сега поне се запази.

Минало време и ябълката се покрила в дребни червени плодове.

- Много са дребни - казал й Архангелът, - как можеш да им се радваш толкова? Те са тъй дребни и малки!...

- Да, дребни са - казала ябълката, - но са сладки. И до една са изпълнени от слънцето със светлина. А ако биха били по-големи, клоните ми не щяха да издържат!

Минало време и много деца дошли и се покачили по ябълката.

- Искаш ли да ги духна и сваля всички долу? - запитал я Архангелът.

- Защо? - учудила се ябълката. - Та нима всички плодове са само за мене? Този, който ги е дал, той е пратил и кой да ги яде.

Замислил се Архангелът - и още повече взел да се вглежда в тая ябълка. А тя растяла, покривала се с нови зелени листя, с цветове, плодове. Отново се огъвали вейките й - докато един ден силен вятър я свалил на земята.

- Искаш ли да те вдигна и закрепя наново? - запитал я Архангелът.

- Защо? - учудила се ябълката. - Че, аз живях толкова много, слънцето ме грееше тъй хубаво, дъждът миеше листята ми и поеше корените. Винаги имах всичко достатъчно. Работих, радвах се, а сега ще заспя и вместо мене ще работят тези, другите, по-младите - сега е техният ред! - И тя прибрала вейките си и заспала тихо на земята...

Архангелът се понавел над нея и я гледал, гледал... И тя, пред неговите очи, навикнали да гледат хиляди години като дни и вековете - като часове, се стопила, превърнала в пръст и влязла наново в младите ябълкови дървета, които, китни като засмени деца, обиколили цялото му подножие. Гледал и мислил. И най-после разбрал и започнал да се моли:

- Прости ми, Господи Боже Вишний, прости ми! Аз помислих, че тоя ред, който Ти си наредил, не е добър. И в забравата си допущах, че аз ще мога да дам нещо по-хубаво... Аз не станах проводник на Твоето Добро, което Ти изпращаше на тия, които Ти знаеше какви и защо си ги създал и какво им е необходимо, а исках да ги направя по-силни, по-мъдри, по-добри! А без Тебе всичко това роди хаоса... А ето тук, при краката ми, Господи, скромната ябълка ми показа истинския път, Твоя път, който Ти си определил и срещу който аз безумно възроптах, защото го намирах бавен!

И заплакал и ужасил се от това Архангелът, и потресъл се цял. И без да сети, се пукнал от върха до долу. От сърцето му потекли сълзите. И от тях пият и птици, и животни, и хора с векове и хиляди години. И едни търсят силата, други - мъдростта, трети са доволни от това, което имат... А ябълките са още по-доволни, защото техните корени пият от тия сълзи на помирения, разбралия смисъла на всичко - и плодовете им са още по-червени и по-сладки...

Генко млъкна. Аня беше облегнала глава на рамото му и слушаше със затворени очи. Когато той замлъкна, тя ги отвори и се загледа в голямата канара, която пукнатината беше разделила на две почти от горе до долу, и в бистрото поточе, което бликаше и пееше при горния полутъмен край на малката сърцевидна пещерка.

- Генко - промълви тя тихо, - кой ти разправи тая приказка?

Той посочи мълчаливо към канарата. Тя се отдръпна малко настрана, полустанала го загледа - ту него, ту високата сива канара, от пазвите на която се изливаше кристалната вода. - А кога?

Той помълча.

- На другата сутрина, след като бях получил твоето писмо.

Аня му стисна мълчаливо изранената ръка и после се наведе неочаквано и я целувна.

Генко я дръпна бързо и изгледа учудено. Но Аня не смееше да го погледне. И той се наведе пак, опря брадата си върху коляното и затвори очи в унес...

_____________________________

** Заглавията на двата откъса от книгата и бележките под линия към текста по нататък са от съставителя на «Изгревът» Вергилий Кръстев. (бел. М.И.)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...