Jump to content

XIX. СТРАДАНИЯТА СА ЕДНА НЕОБХОДИМОСТ


Recommended Posts

XIX. СТРАДАНИЯТА СА ЕДНА НЕОБХОДИМОСТ

(стр. 353-355)

Привечер Учителят отиде към чешмичката и ние - няколко души, тръгнахме след Него. Там Той поседна на един камък срещу чучура105, който изобилно лееше кристални води. Близката рекичка шумеше леко, върховете надничаха отдалеч, а слънцето се скланяше вече към залез. Пеню запита нещо, не помня какво, а Учителят заговори:

- В Бога неразположение няма - в нас е то. Ако Бог ти даде нещо и си недоволен - грешиш. При това, помнете - смъртта не е господар на света, а само един слуга. Страданията са метод на природата, за да станем учени, силни, богати, святи - пред всички тия неща седи страданието. То е пътят, който води към тях. То е почвата, на която тия неща: богатството, светост, сила, се сеят. Страданията са една необходимост, те са само опаковката на Божествените блага. И самата любов без страдания е неразбрана. Но аз говоря за Любовта, а вие разбирате за опаковката. В Любовта има вечно растене. Ако вие обичате Бога - и Той може всичко да направи за вас. По-благоприятни времена от сегашните няма. Помнете, че ваши са само тия неща, които Бог първоначално е вложил във вас. Сега човек се страхува от човека, а какво е казал Бог, не иска да знае. Сам не разбира живота, а иска другите да оправя.

Всяко слово, постъпки, движения разкриват вашия вътрешен свят. По-грешките са неканените гости в живота.

Музиката е най-добрият начин за лекуване на всички недъзи. Любов е това, което внася живот, внася простор, светлина и свобода.

Някои братя говореха нещо и Учителят много късо отсече спора им:

- Който обича повече, е по-прав - каза Той. - Който обича, е прав всякога. Който има мъдростта, чува гласа на Господа, а който има свободата, върши волята Му! А и вие, ако направите и най-малкото добро, ще чуете гласа на Бога вътре във вас.

- Дали ще го разберем? - запита някой.

- В любовта езикът е разбран.

Някой, не помня кой, намеси някаква случка с говедаря, който биел говедо с тоягата. Тогава Учителят каза нещо, което ми направи силно впечатление и аз си го записах.

-Ако си най-силният-бий. Но ако не си, друг, по-силен, ще дойде и щете бие и тебе лошо.

Когато се връщахме, Той каза нещо, което също ме фрапира.

- Човек може да умре, и пак да е жив.

- Как е възможно това? - запита го един брат.

- Ако днес умреш за лъжата и злото, няма ли да останеш жив за истината и доброто? Какво лошо има в това?

- А, а - рекохме ние, няколко души, неволно.

Всичко ни се стори ясно и разбрано изведнъж - толкова ясно, колкото по-тъмно ни беше, преди да ни светне със своята светлина - и винаги това е така. Невъзможно ти се струва - неразбрано, абсурдно дори, а каже ли някоя и друга дума - и най-сложното ти стане ясно, просто, възможно.

- Доколкото вие обичате вашите ближни, и Бог - вас! И доколкото им помогнете, и Бог толкова - на вас! Какво по-лесно и хубаво от това? Ти сам може да регулираш всичките блага и помощ, които би искал да имаш.

Това ако разберат хората, колко лесно и бързо би се уредило всичко в живота им!

Вашето бъдеще зависи от Любовта, която имате към Бога. Богът на Любовта е пътят на живота.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...