Jump to content

15. В ГОЛЕМИЯ ХРАМ ИЛИ ВЪВ ВИЗАНТИЙСКА ЧЕРКВИЦА


Recommended Posts

15. В ГОЛЕМИЯ ХРАМ ИЛИ ВЪВ ВИЗАНТИЙСКА ЧЕРКВИЦА

(В. «Алфа», г. I, бр. 2, 25. IV. 1924 г., стр. 3)

Някога хората без да искат казват истината. Професор Моллов (бивш министър) в «Пряпорец» (бр. 85,17 април) пише статия под горното заглавие. В България - казва той - се създаде Демократическият сговор119 - велика обществена сила, това не е друго, а великолепен «Голям храм» - нещо като готическите средновековни събори, като «Ап. Невски». В тоя храм трябва да влязат всички. Престъпно е да се отбива човек в някой византийски параклис, каквито уважаемият професор наблюдавал в Месемврия (непременно там, и нигде другаде). Професор М. като библейски пророк вика: «Или в голям великолепен храм - в сговора, гдето има място за всички добри воли и начинания, или ще се върнем във византийските черквици на Месемврия, да мечтаем за византийските принцеси (непременно за принцесите, за нищо друго)» и да не съзираме, че новите условия на живота искат нещо ново - по формация, по дух, по метод, па даже и хора». И представете си, и нови хора! Тия хора във великолепния храм ще докажат, че 9 юни не е епизод в нашата история, а е велик революционен момент - излизане от мъничките черквици и влизане във великолепния храм - в сговора, в демокрацията. Разбира се, че всичко това е тъй, както го пише професорът. Каква мъдрост, какво проникване, едва ли не в метафизи-ческите глъбини на родната ни история. Чудно дивни открития от ден на ден стават в нашата страна сред народа ни, особено сред ръководителите му -сговористите.

Девети юни е велика дата. Как не - тя е най-великата дата в новата ни история. От 9 юни се започна нова ера - потече мед и мляко в нашата страна. Построи се великолепен храм, който лежи върху картечницата и винотовка-та... Това не е храм, мислим ний, а картонен дом, който, ако не е стражата, ще се разлети в пух и прах в миг. В тоя храм има не една икона, а много, и то все чудотворни. Непременно там е иконата на Ивана Рилски, който предрекъл мъченическата смърт на «диктатора», според светите старци, както писа в. «Слово» на времето.

В тоя храм изглежда няма място за свободната мисъл, за свободната съвест. В тоя храм владее не безличието, безжизнеността на «византийските черквици», а шествува синодалният инквизитор. В тая демократическа сила ще остане, възможно е, само попщината и десетина души владици, а всичко друго ще отиде другаде, защото това не е храм, а е инквизиционно съдилище...

Народът - широки трудещи се маси - хората на мисълта - всички тия хора отдавна са оставили без съжаление разни храмове с мъртвите кости, с модерни или във византийски дух икони. С храмове имат работа погребачите на мъртъвци.

А.

Б. Р. Горната статия изразява частния възглед на г-н А.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...