Jump to content

34.2. ПОКРЪСТВАНЕ В ПРАВОСЛАВИЕТО


Recommended Posts

34.2. ПОКРЪСТВАНЕ В ПРАВОСЛАВИЕТО

(В. «Алфа», з. I, бр. 6, понеделник, 26. V. 1924 г, стр. 4)

Разправят ни - зер сега има неща като приказки и приказки-действителност, - някакъв попски син във Варна възприел учението на Бялото Братство и поискал да живее според него, но баща му, понеже не е «сектант», а изповедник православен, сиреч точен в Христовото учение на любовта, го хваща и го «убеждава» насред улицата (по същите методи, с които някога отците църковни бяха се убеждавали на I-я или II-я им църковен събор - не помня, - когато е имало сума пукнати глави), завеждат го в една местна редакция и го накарват да декларира:

«Предвид на това, че в града се мълви, че съм заблуден в дъновизма (ами ако само се мълви и не е вярно, от какво се отказва? б.м.) и от това, че причинявам големи неприятности на семейството ни, аз заявявам, че се отказвам от дъновизма и от тия мои другари, които ме увлякоха. Отказвам се от М. Иванов и съветвам другарите си да го отбягват, заявявам също, че се отказвам от литературата им(?!) и от всичко, имащо техния отпечатък.

А. Андреев, уч-к. VII к. кл. («Варненска поща»).

Ето един нов начин за покръстване в православието, още неканонизиран, ама нищо. Ново време - «нови методи» - няма накъде. Светият Синод е останал малко назад в това отношение - той вика хората в Обществената, но декларации още не е успял да вземе.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...