Jump to content

42. НА АВТОРА НА БРОШУРАТА «БЪЛГАРСКИЯТ РАСПУТИН»132


Recommended Posts

42. НА АВТОРА НА БРОШУРАТА «БЪЛГАРСКИЯТ РАСПУТИН»132

(В. «Алфа», г. I, бр. 9, понеделник, 8. VII.1924 г., стр. 1)

Да се докосне до тебе диханието на Божията уста!... Да затрепти в сърцето ти искра небесна от Божията светлина! Да пръсне обилно лъчите си светли в душата ти - Слънце! Слънцето - твоя и моя баща!

Чуй, брате мой, чуй кратката изповед на възкресения от тогова, против когото ти дигна шъпа кал, взета от вонящите блата на живота и от помийните ями на своята собствена мисъл:

Не бе много отдавна - само няколко години, но като че ли векове се изминаха оттогава, като че ли огромна бездна разтвори паст досами нозете ми, разделяйки мрачните дни, скръбта и позора, от тия на свободата и радостта.

Тогава, в последния от веригата мрачни, безнадеждни дни, воден от своята безгранична любов, с взор, за който нищо не е скрито, доловил страданията на една изнемогнала в борбата със себе си, скършена в стремежа си към светлина душа - дойде Той, застана над лежащия в гроба на заблуждението и греха, простря ръце и каза: «Стани!»...

...0! Красота безгранична в първия миг на възкръснала от гроба душа!

0! Сбъднати блянове, светли и чисти, години лелеяни в душата с любов!

0! Неизказано щастие на слепеца, внезапно отворил очи!...

... И потекоха дните на новия живот, пълен с дълбок смисъл в своите нови радости и скърби, озарени от лъчите на чудно красив идеал, винаги зовящ към белите, снежни върхове на духовното постижение.

И никога, никога разочарован поглед не се обърна назад, да потърси там долу, в низината, това, което отдавна бе оставено с въздишка на освобождение!

Спомняш ли си, брат мой, спомняш ли си - някога, в безвъзвратно отлетелите юношески дни там негде, в някое тихо провинциално градче, в някое село или може би тук - в столицата, посетено от незнайна сила, сърцето ти за пръв път да е трепнало от светлия изблик на чиста любов?

Спомняш ли си, връщайки се самотен дома някоя късна нощ, твоят поглед «случайно» да е паднал на осеяното с милиарди златни звезди небесно пространство? Спомняш ли си, като че ли видял нещо съвсем ново, никога досега невиждано и невъобразимо красиво, да си се спрял изведнъж и с издигнати нагоре очи, с болка и свещен трепет да си повтарял: «Боже! Боже!»

Спомняш ли си някое ранно майско утро, когато свежестта на прохладния въздух, омайната красота на околната природа, нежното галене на меката светлина изгонват всичко тъмно, всичко нечисто от човешкото сърце и ум, да си посрещнал първия слънчев лъч? Спомняш ли си тогава някакъв внезапен мощен порив, някакъв примес с болка, копнеж за чистота, светлина, красота?

Спомняш ли си, в някой рядък, твърде рядък момент на живота си, обаян от тъжните, проникващи до глъбината на душата звуци, или под тежките удари на непоносима душевна скръб, сърцето ти да се е свило от болка, в дълбоко ридание да си притиснал ръце о глава, слушайки внимателно тихия глас, който шепне в самия тебе, че има нещо по-светло, по-чисто, по-красиво от печалното настояще и разбирайки, че дълбоко някъде в тебе - в тишина и неизвестност, живее нещо, което още никое от мръсните пипала на всекидневния грубо-его-истичен живот не е докоснало, че колкото и каквато и кал да се е полепила по човека, скитащ из преплетените пътеки на жизнената арена, все пак в него има нещо, което не може да се омърси, което е винаги чисто и достатъчно е само едно умело докосване и целият натрупан слой мигновено пада, разкривайки под себе си девствена чистота и красота?

Спомняш ли си?...

Знай тогава, че това е душата, твоята душа, която може да люби с чистотата на Божията любов, която в красотата на звездната нощ, в чистотата на майското утро, в неземното упоение на хубавата музика съзира своята красота, своята чистота, своето обаяние. Душата, която се е скрила дълбоко в областта на подсъзнанието, за да не може никое допиране, никой нечист поглед да я докосне и оскверни, и която няма нищо общо с делото на твоя ум.

Ней - на тая душа, чиста и красива, светъл лъч, като че ли вчера откъснал се от Божието лоно - говоря аз!

Ней - на Божественото, което живее и във всеки човек, ней аз говоря:

Да се докосне до тебе диханието на Божията уста!...

Да паднат веригите, които сковават порива към светлите простори на Истината!

Да закопнее сърцето по чистата радост на Божията любов!

Да пламне в него огън на безкрайния стремеж към всички!

И тогава ще блесне в миг ослепителна светлина и на тъмния фон на много и много нечисти наслоения ще се очертае светлият образ на Истината.

Душата ще се сепне, ще изтръпне в очарование, ще заридае... И сълзи, горчиви сълзи, изкупителни бисери, рожба на страданието, ще се заронят и като буен планински поток ще смият всичката нечистота...

И - изкупена и очистена, познала красотата на Божията любов, с леки стъпки душата ще пристъпи към Оногова, по Когото някога ръцете хвърляха шепи отвратителна кал, пред Учителя на Божията любов и мъдрост, и падайки на колене, с тихо ридание ще шепне: «Прости, прости!»...

И - с поглед, в който се чете радостта за спасението на още една изгубена овца, със сърце, пълно с любов, което винаги прощава и не помни никаква обида, ще дигне Той ръце и с глас тих, но звучен и мощен, ще каже: «Стани!»

И в миг ще паднат последните останки от оковите на миналото робство -и почувствала свободата, за пръв път от душата ще се изтръгне въздишка на освобождение.

И тогава... и тогава - окъпана във вярност небесна и слънчев светлик, по приказни друмове ще литне към светли лазури душата. Ще дигне платната на белия кораб - към звездни простори, към Бога, към слънцето, към своята родна страна!

Ще затрепери небето от ангелски песни и велика ще бъде радостта за възкресението на Бога в човека, за спасението на още една братска душа.

О, брат мой, чуй - това ще бъде!

Това ще стане, защото то е бъдещето на всяка душа.

Може би днес, може би след месеци, или години, може би след столетия и хилядилетия!

Но - това ще бъде!

Ще бъде - светлият блян на душата, видяла за пръв път в очите - прозорците на друга душа, в чистотата на слънчево утро или в безкрая на звездната нощ своето минало - ще се осъществи!

И аз ти желая: да дойде този ден по-скоро, колкото се може по-скоро!

И аз ти изпращам моята любов, моята братска любов!

Да се докосне до тебе диханието на Божията уста!

Един от твоите братя

43. КОЙ Е ДЪНОВ

(В. «Алфа», г. I, бр. 9, понеделник, 8. VII. 1924 г., стр. 2) (Писмо) На Р. Томов от «Зорница»

Любезний Томов, пред мене е 34 бр. на «Зорница». Чета и недоумявам: дали доктор по богословие и доктор по право са синоними! Знае се, че правистите икономисват истината, а по богословие скриват ли я? От самата статия личи, че не познавате окултизма, нито г-н Дънова. За статията Ви аз нищо няма да кажа - тя е безсолна, - аз само желая да Ви разправя една история, която ще Ви даде възможност да се запознаете с «опасния» Вам човек.

Ето самата история:

Преди 25 години Ямболската Ев. Черква имаше един отличен пастир. Ний ценим доброто, където и да е то. Господин Терзиев бе човек на сърцето, той затрогваше своите слушатели с прочувствените си проповеди, но той бе корав залък за Ямболската черква и тя го избълва! Три години след това черквата пак овдовя. Настоятелството на черквата се отнася до един мой приятел в София и го молят да им препоръча лице за пастир. Отговорът бе, че по-добър човек от Петър Дънов не познава, искайте подробни сведения от г-н Абаджиев в града ви. Дадох нужните сведения. В онова време г-н Дънов живееше във Варна. Настоятелството пише г-н Дънову, като му прави предложение да заеме пастирска длъжност и да яви условията си.

Но един неочакван отговор внесе тревога в черквата. Защо?

«Готов съм да дойда между вас, щом е за Божието дело, но заплата не земам. Живият Господ ще промисли за мене» - пише той.

Бре, какъв е този човек!? Я да пишем на дядо Марин, на Попов, наТр. Кос-тантина и пр. Събират се, разискват и решават да повикат друг, който правеше паметници на умрелите си гълъби, а нему пишат: «не можем да Ви приемем».

Тъй реши синахидрионът! Зер това ще стане система и тогава как ще се живее без заплата?

Сега Христовото учение не е монопол на никого, нито на г-н Дънов, но когато други само приказват за него, г-н Дънов го прилага в живота си.

С поздрав: Абаджиев

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...