Jump to content

5. Паневритмия


Recommended Posts

5. ПАНЕВРИТМИЯ

(В. «Братство», г. X, бр. 210, 20.III.1938 г, стр. 1, 3)

Всичките форми са от значение само когато са израз на съответно съдържание или на правилно взета посока, в която това съдържание ще има да се развива. Без това, независимо с какви закони, разпоредби или санкции се препоръчват или налагат, те ще си останат само пожелания.

Разумността на една личност или стойността на една дейност се мери с това доколко личността живее или дейността се проявява съобразно законите на живата природа. Ако човек няма правилни отношения с природата, със средата на силите, всред които живеем, ако ги употребява неправилно или своеволно, той в никой случай не може да има правилни отношения и със себеподобните си.

Ето защо при преустройството на едно общество, законите трябва да изнасят не само пожелания за нови форми, а да се дойде до по-същественото от тях - съдържанието, което ще трябва да вземе тия форми, като се внимава е ли то в състояние да запълни тия форми, а също явяват ли се тия форми сами по себе си като една естествена насока на развитие на това съдържание -било то като индивид или колектив.

Правилна физическа, естетическа и психическа дейност, мисъл, чувства и постъпки може да има само този човек, който се е хранил правилно с чиста храна, живее съответно законите на природата, всред която се намира, развива се нормално и спазва постоянни и правилни отношения спрямо околната среда. Без тия предварително спазени условия имаме в по-голяма или по-малка степен патологични мисли, чувства и постъпки. Разбира се, тия патологични отклонения са в амплитуди от такъв размер, че или не се схващат никак, или се смятат «в реда на нещата» - без да се досетим, че такъв именно «ред на нещата» докарва безредието, от което се оплакваме.

Механичните закони и отношения в никой случай не могат да служат за основа на разумния живот-те са само помощници, външни условия, материал. Разумният живот се основава на разумни отношения, а те винаги предполагат едно начало, Първопричина - и разумно отнасяне спрямо нея, което има за резултат очаквания правилен живот и щастие.

Ето защо преди всичко се налага една хигиена в най-широк смисъл, като основен закон - хигиена физическа, хигиена психическа, хигиена духовна, с която трябва всички да започнат съзнателно или не. Трябва да се помни, че болните хора, болните нерви са като криви огледала, които отражават нещата деформирани. В такъв случай не може да имаме и правилни възприятия. Като резултатът от тях ще имаме неправилни понятия, неправилни заключения, неправилни решения, неестествени постъпки, разочарования, неправилна дейност, скърби, болести, смърт.

Природата, като динамическа среда, в която проявяваме волно или неволно своята дейност, има свои закони, които, спазвани, дават строго определени резултати. Тези закони във физическия свят са за храната, за водата, за въздуха, за светлината. В етическия и психическия те засягат понятието доброто като импулс, злото като препятствие или противодействие, скърбите като метод, жертвата като път, любовта като сила, вярата като подтик, надеждата като резултат, живота и щастието като плод, който всеки разумен постига.

Това, което засяга физическата и механическата страна на живота, е доста добре разработено и използвано. Но днес човечеството страда по-съществено от липса на нервни енергии, които, като по-фини, по-незабелязано губи по много причини, а още няма достатъчно сигурния и общодостъпен начин за възстановяванието им. Последиците от тия загуби или недоимък са тъй разнообразни и носят всевъзможни имена на физически и нервни болести, лекуването на които е почти невъзможно. Специалитетите против тях са обикновено само кратковременни палиативи, които след късо време стават безполезни. Но както се е научил човек да черпи от природата сили за физическото си тяло чрез разни видове храни (плодове, зеленчуци и пр.), така може да черпи нервна енергия и подновява свояТа чрез съответни движения и постъпки.

Тези систематически движения, които помагат на човека да свърже своята нервна система с източниците на природата и да направи правилна обмяна с нея, като вземе нужното за попълване недостига си, се наричат панеВ-ритмия.

Разбира се, отчасти тия попълвания може да станат със съответно подбрана храна, светлина, музика, мисъл, електричество, чувство и пр. Но чрез паневритмията се получават при много по-леки, общодостъпни усилия, прекрасни резултати.

Тези движения са няколко десятки на брой, правят се по строго определен начин, на определено време и място, съответно енергиите, които искаме да почерпим от природата. Те се придружават и от специална музика, която има за цел да подготви организма към онова предварително състояние (като същевременно му дава нужния ритъм), което е необходимо, за да стане правилно това преливане на енергии.

Без спазването на тия условия, движението си остава чисто механическо и може да ползва, разбира се, само физическото ни тяло (преимуществено мускулите). В такъв случай те приличат на действията на човек, който е видял как се пълни акумулатор, но не знае точно как - та прави движения, които само наподобяват нещата, а нямат закономерната връзка, която ще му даде възможност да влезе в контакт с енергията (електричеството). Такива са почти всички досегашни гимнастически упражнения, които са крайно механически, не засягат съвсем, или пък засягат даже отрицателно - огрубя ват психическия живот на тия, които ги правят.

Ето защо преобразованията в една държава трябва да се почнат с една разумна систематична гимнастика - паневритмични движения, които преди всичко ще внесат здраве и живот, след което всички други разпоредби и изисквания ще могат да бъдат правилно схванати, преценени и изпълнени.

Само здравият човек е полезен, защото може да разбере какво искат от него, как да го направи и правилно да го извърши. В противен случай се раждат противоречия, недоволство, борби.

Това е лесно понятно за всеки, който обича да вижда нещата тъй, както са сложени в самата природа, по нейните закони. За ония, които това им се вижда невероятно, достатъчно ще бъде да направят лично те върху себе си един опит с паневритмичните упражнения или пък това да се приложи в някое училище само за опит.

Повече от 20-годишни опити показват, че половинчасова паневритмич-на гимнастика на ден, направена правилно, ще е в състояние да измени значително здравето и успехите на децата и по тоя начин ще свидетелствува по-добре за себе си, отколкото всякакви други доказателства.

В Паневритмията всеки човек и народ може да намери съществени условия за здраве и живот, и сигурен път към успех и щастие.

Л. Лулчев

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...