Jump to content

10. Прости, но велики истини


Recommended Posts

10. ПРОСТИ, НО ВЕЛИКИ ИСТИТНИ

(В. «Братство», бр. 8 (289), 15.I.1942 г.)

В много отношения хората днес приличат на деца, които обичат плодовете, но не обичат да садят дървета и отглеждат градини. Често пъти дори те се учудват на неща и събития, които са пряма последица от техните собствени деяния, но не виждат връзката между тях. Тая връзка са разкривали мнозина велики учители на човечеството - неговите философи, учени, поети. Достатъчно е било да се вслушват в техните думи, за да се избегнат много страдания.

Нека си припомним някои от тях.

Най-великият човек, наречен Син Божий - Исус, каза:

«Каквото искате да правят хората - правете го и вие тям. С каквато мярка мерите, с такава ще ви и премерят.»

А сега хората обръщат това наопаки и казват: «Тъй ме мерят, тъй меря и

аз!»

Без да подозират, по тоя начин те губят свободата си и стават роби на външните условия. Но във всеки момент те мОгат да променят съдбата си, щом почнат да мерят тъй, както искат да бъдат мерени.

В същото време, преди две хиляди години, живя друг учител, който добре разбираше времето и неговите грешки и ги сочеше без стеснение (за което плати и с живота си). Запитан как може да се оправи положението, каза:

«Всяко дърво, което не дава добър плод, се отсича и в огън се хвърля.» И множествата го попитаха, казвайки: - «Тогава какво да правим?» А той в отговор им рече: - «Който има две ризи, нека даде на тоя, който няма; и който има храна, нека прави същото.»

Дойдоха и бирниците да се кръстят и му рекоха: «Учителю, ние какво да правим?» Той им каза: «Не изисквайте нищо повече от това, що ви е определено.»

Питаха го и военнослужещи: «А ние какво да правим?» Каза им: «Не насилвайте никого, нито оклеветявайте; и задоволявайте се със заплатите си.»

Нима това не е една цяла социална програма и за наши дни, казана с най-малко думи?

«Прочие, ако някой знае да прави добро и не го прави, грях е нему» -казва пр. Яков.

Не по-малко е ясен и Учителят днес. Той казва:

«Докато хората не дойдат до пълно съгласие с природата, последната всякога ще разваля плановете им.»

От тия думи е ясно, че силата на един човек иде от съгласието, хармонията му с природните закони. Тогава нейните сили са и негови. И обратното -отиването срещу тия закони носи обезсилване и ограничения. Добрите резултати за нашата страна са дошли досега по тоя път.

Мир, справедливост и доброта - това са здравите основи, на които може да се гради. Человек е свободен да мисли и прави каквито и да са заключения. Истината не зависи от тях, но заключенията трябва да изхождат от истината, ако искаме те да имат сила и меродавност.

Лодкарят е фактор в една лодка, докато тя не е претоварена. Претовари ли я - нейната, па често и неговата съдба, са предрешени вече.

Клюмналото цвете не ще речи, а малко вода само. Останалата работа ще си я свърши и то самото, разбира се, когато не е твърде късно.

Ето прости истини, които могат да дадат винаги добри резултати. Но те са само семена. Те трябва да бъдат посяти в душите ни, за да дадат плодове -мисли, желания и дела в съответствие с тях.

Признаването на една истина е равносилно с виждането и познаването, че нещо е хляб. Но за да имаш силата му, трябва да го изядеш!

Л Лулчев

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...