Jump to content

20. Носът и характерът


Recommended Posts

20. НОСЪТ И ХАРАКТЕРЪТ

(В. «Живот», бр. 9, 17.V.1929 г., стр. 4)

Формата на носа, както видяхме в миналия брой на вестника, характеризира достатъчно човека. Но от съществено значение са големината на носа, т.е. неговата дължина по линията ВС, височината на носа по линията АВ и останалата линия АС. Това са трите най-важни елемента, които, съчетани и с четвъртия широчината на носа при ноздрите и при горния край (основата на носа до челото) дават ония елементи, с които знающите оперират, както се оперира с величините на математическо уравнение. Тяхното съчетание, изменение увеличение или намаление, а то става много по-често, отколкото се допуска обикновено, е свързано с изменение вътрешния душевен мир на лицето. Разбира се, подробното измерване може да бъде предмет за изучаване на тия, които са се отдали на сериозното изследване данните на човешкия характер.

Izgreva_tom_31-51.jpg

С малко думи би могло да се определи така:

Линията АВ това е елементът, който характеризира висотата на интелекта, неговото постижение в стълбата на органическото индивидуално расово и родово развитие.

Винаги големите характери са се отличавали и със значителни носове. Но не винаги големият нос е признак на голям характер. Линията АС сочи пътя към достигнатата висота. Колкото линията АВ е по-малка, а линията АС по-дълга, толкова това сочи на големите отклонение в наследствените черти на характера . Обратно линията ВС е, която дава тъй наречения ъгъл на интелигентност и изобщо духовни прояви на човека.

Широчината на носа при ноздрите сочи на по-голямата или по-малка жизнена енергия

присъщи физически качества и издръжливост на индивида. Напротив, широтата в горния край сочи за духовната мощ. По-добре е човек да има отношение с хора, чиито носове са широки в своето основание. Самото сливание между носа и челото е книга с много страници, в която специалистът може да прочете упоритостта в миналото, търпението в сегашното и сполуката в бъдещето.

Колкото линията АС се приближава към правата (гръцките носове), толкова тия хора са олицетворение на материалната правда. Гърбавият нос сочи за активност в едно или друго поле в зависимост от това къде е посочената гърбица. Изобщо, носът е ценен като източник на познание, който дава много елементи за съществено познаване характера на човека. Не напразно «вирването на носа» се смята като резултат от значително изменение физическите условия в живота на човека. Неговото проучване, колкото повърхностно да е, винаги е възнаграждавало достатъчно тоя, който си е сторил труда да го направи.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...