Jump to content

17. В светлината на Учителя


Recommended Posts

17. В СВЕТЛИНАТА НА УЧИТЕЛЯ

(Сп. «Житно зърно», г. XVII, 1943 г, кн. 3, стр. 86)

 

Любомили

 

Не направените погрешки, а Любовта трябва да определя отношението на человеците помежду им.

 

Една храна може да съществува от много време, но добива смисъл и значение, когато ти лично си я ял - тогава само разполагаш със силите й. Една идея може да си я чувал отдавна, но само когато я разбереш органически - да стане плът от плътта ти и кръв от кръвта ти - и я приложиш в една постъпка на живота си - тогава само можеш да знаеш истински нейното значение за твоя живот.

 

Люби - това е Великата тайна!

 

Не е важно, че тоя, когото любиш, е такъв или онакъв; моделът преминава - картината остава; временното си отива, вечното пребъдва!

 

А вечното - това е Любовта!

 

Радвай се на всичко, което може да я събуди, защото тя остава в тебе и живот ти носи, от който можеш и на други да даваш.

 

Когато някой те вдъхнови и напишеш книги - книгата остава - и твоята любов, която е родила книгата. А дали «това», което те е вдъхновило, е било точно такова, каквото ти си го мислил и обичал, не е важно. Ако е имало повече - радвай се, че ще има какво да видиш в него и в бъдеще. Ако е имало по-малко - ти си го накичил с цветовете на собствената си душа - нищо не е изгубено.

 

И макар нещата да се не повтарят, едно утешение има - че те с любовта могат да станат в бъдеще по-хубави!

 

Веднъж Учителят ми говореше за важни неща. Някаква оса влезе през горния отвор на прозореца и след малко започна да се бие по стъклото, като искаше да излезе. Учителят стана и много внимателно я хвана и пусна да си изхвръкне. Навярно съм го погледнал учудено - една оса не си струва толкова труд и грижи, - защото той ми каза:

 

- Не осата, а животът, който е в нея, е свещен и заслужава грижите!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...