Jump to content

II. Възможни ли са предсказанията. 1. ВЪЗМОЖНИ ЛИ СА ПРЕДСКАЗАНИЯТА


Recommended Posts

II. Възможни ли са предсказанията

1. ВЪЗМОЖНИ ЛИ СА ПРЕДСКАЗАНИЯТА

(В. «Живот», г. I, бр. 1, 22.III.1929 г., стр. 3)

Любомир

Природата забавлява глупавите,

умните учи, а на мъдрите открива тайните си.

Колкото и да е чудно на пръв поглед, може смело да се каже, че няма човек, който да не е предсказвал, и то във всекидневния си живот.

- Не минавай оттам, че ще се нацапаш.

- Не яж толкова много, че ще те заболи стомахът!

- Учи се и ще станеш добър човек!

И обикновено тия неволни предсказания се сбъдват - но на това никой се и не чуди - това са фактите на всичките ни дни. Това е естественият начин на мисление. Той именно сочи и доказва, че това, което наричаме бъдеще, е също тъй достъпно, както и настоящето, но за тия, които знаят.

Ако някой тръгне от София за Бургас и пътува за първи път по тая линия и изобщо нищо не знае за нея, то най-напред ще дойде гара Подуене, после - Новоселци, Ихтиман, Пловдив и т.н. - за него всичко това ще бъде неизвестно и ще става. Но за тоя, който е пътувал по-рано - той знае коя гара ще дойде след коя. Но и това е една човешка илюзия, защото гарите не идат - те си съществуват, но ние се движим.

Ако се. качим на един аероплан и се вдигнем на 5000 метра - от някоя средна точка ние ще видим едновременно и София, и Бургас - и всички междинни станции.

Тия са прости мисли наглед, но читателят трябва да вникне по-дълбоко в тях, ако иска да му станат някои неща от предсказанията и магията ясни. И тъй като знае, той може да говори какво ще дойде или стане; който пък може да се възвиси, да се вдигне - той може да види това, което ние, за да видим, трябва да похарчим известно време. Така ние ще видим София в 8 ч с., Пловдив - в 1 ч обед, Бургас - в 8 ч вечер - и в нашето съзнание тия факти ще бъдат отделени с време (часове). Но ако вие ги погледнете от аероплан, то веднага ще видите всички тях едновременно, защото те фактически съществуват, независимо от туй дали пътуваш или не. Тая аналогия даваме, за да се разбере как може да се предсказва - кой знае и кой Вижда - това, което за тоя, който се вози и в трена, става от бъдеще - сегашно.

Значи, за да стане бъдещето сегашно за обикновения човек, той харчи време. Той се движи с трен. Неговото тяло и съзнание се движи с бързина 50-60 км/ч и така се и откриват гарите една след друга.

Но ако изберете аероплана, значи, който се движи не като трена - в една плоскост, а може да взима още един елемент от вселената - височината, тогава времето за него се намалява значително - и се прибавя вижданието едновременно на точките Бургас и София, които една за друга са невидими от земята. И ако някой от този аероплан гледа и вижда, че в Бургас нещо гори и го съобщава по свой безжичен телефон на свой приятел в София - последният може да се яви като ясновидец и без да им обясни как и по кой начин знае това - и даже да им опише къде и какъв е пожарът.

Тъй че предсказанията имат своя логическа и естествена основа. В света чудеса няма, няма и свръхестествени работи. Всяка свръхестественост е синоним на хаос. Ако в една железопътна мрежа не можете да пуснете един трен да се движи случайно, а трябва да му предвидите тарифа - толкова повече в събитията на живота няма случайности, значи всичко става по закони - и като се знаят тия закони, ще знаете и кога и как ще стане събитието. Та нали на същото основание лекарите предсказват хода на болестта - и колкото са поучени, толкова техните предсказания са по-верни, т.е. се потвърждават от действителността. По същия начин учените астрономи предсказват слънчевите затъмнения; метеоролозите се мъчат да налучкат времето; геолозите - по парчетата камъчета и нагънати пластове да очертаят миналото на земята; а палеонтологът - по едно парченце кост да нарисува и възстанови цялото животно. И след това отричат, че ясновидство нямало или предсказанията били невъзможни.

Ще продължим.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...