Jump to content

III. Предсказания


Recommended Posts

III. Предсказания

(В. «Братство», бр. 160, 17 май 1930 г.)

През 1901 година живеех в Стара Загора и бях държавен чиновник - акцизен агент. По едно време, види се, съм направил някому нещо, та ме уволниха. По него време на власт бяха радославистите и аз се запътих за София, да си уредя работата и да мога да бъда възвърнат пак на служба. Като тичах в София от капия на капия, научих се, че в с. Драгалевци (на 5 км от столицата) имало един много прочут гледач, който, каквото казвал, това и се случвало. Реших да отида при този гледач, за да ми каже дали ще ме назначат пак на служба. Гледачът, или както сега им думат «ясновидци», се казваше бай Атанас. Другото му име не помня. Той беше човек на около 45-50 години. Прие ме любезно, дадох му 2 гроша (такава бе таксата му) и той ми каза, че след един месец ще бъда назначен на същата длъжност. Както каза, така и стана - точно един месец от деня, когато бях при бай Атанаса, получих заповед, че ме назначават на същата длъжност - акц. агент.

Когато бях при бай Атанаса, от него и от негови съселяни узнах следнята интересна история:

Четири месеца по-рано при бай Атанаса отишел Ст. Стамболов, като ми-нистьр-председател, придружен от няколко служебни лица. Стамболов изказал желание да му бъде гледано. Бай Атанас е гледал на разтопен восък, който жена му разтапяла в отделна стая, в присъствието на лицето, на което ще се гледа. Гледането е ставало в стаята на гледача, която е била украсена с иеру-салими и кандила.

Бай Атанас казал на Стамболова:

- Аз те познавам, че си министър-председателят, и няма да откажа да ти гледам, но ме е страх да не се явят някои работи, които не мога да ти ги кажа и може от това да се обидиш и да ми забраниш да гледам.

Стамболов: - Не, не, Атанасе, каквото и да се яви, ще ми гледаш!

И Стамболов отива при жената на бай Атанаса, тя му разтапя восъка, той взима, занася го при гледача и той гадае така на Стамболова:

- Първо, Вие сте свършили Габровската гимназия, отпосле сте заемали разни служби и сега напоследък сте министър-председател. И като министър-председател през това време Вие сте правили много добрини, но правили сте и много злини. Така че Вашите злини надвишават вашите добрини. Затова имай предвид, да не Ви бъде обидно, г-н министре, че от днес след три месеца ще паднете от власт. И след падането си няма да мине дълго време, ще бъдете съсечен насред улицата в София.

Стефан Стамболов продължително изгледал гледача, извадил 10 напо-леона, дал му ги и казал:

- Заповядай!

Бай Атанас възнегодувал:

- Не, не, г-н министре, моята такса е 40 стотинки.

Стамболов: - Прибери 10-тях наполеона, Атанасе.

При тези думи Стамболов напуснал дома на ясновидеца и си тръгнал за София дълбоко замислен.

Известно време след това при гледача е ходил и дядо Досю Вълев, баща на сегашния министър на търговията г-н Дим. Вълев. Дядо Досю е започнал нова търговия и е искал да узнае дали ще има успех. Бай Атанас му предрекъл успех и големи печалби. И действително, и това предсказание се сбъднало -търговията на дядо Досю Вълев се е развила блестящо.

Стара Загора

Из в. «Утро» Д. К. Мачев

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...