Jump to content

(23) Среща с Учителя, 18.I.1939 г., 10 ч сутринта


Recommended Posts

(23) Среща с Учителя, 18.1.1939 г., 10 ч сутринта

Беше искал Красновски да се срещнем в Борисови днес [в] 6 и 1/2 ч, но вместо тая среща получих покана от Надя за среща на същото място и време с царя. На тоя човек винаги има едно препятствие - изглежда, че нещо чурук* таи и отвътре не позволяват срещите.

Отидох при Учителя и той между другото ми каза:

«Сегашното положение е такова, че на косъм виси всичко... Ако се допусне да се започне, няма да остане нищо от Рим, Лондон, Париж, че и София - 50-60 болшевишки аероплани ще й видят сметката...

Всичките партии (в нас) претърпяха вече погром. Светът не е тъй малък и не е създаден, за да ни бъде попречено... Простият човек мисли, че Слънцето е като диня, и казва: «Божа сила!» А не вижда, че то е грамадно тяло, 300 000 пъти по-голямо от Земята, и не се чуди как предава енергията през това пространство и си прави закони, че и малкото може да направи нещо... А то е, че голямото, което се вижда малко, може да направи нещо, а малкото, което се показва голямо, не може да направи нищо. Но голямото, което се показва малко, то може да направи нещо. Ний представяме неверни работите. Някой казва, че е беден човек, но това е фактическа лъжа. Изопачаване.

Сега се води английска политика на комерческа база. Италия иска тил, а германците са неподготвени. Англичаните искат да спечелят тая ос - Рим-Берлин, но това тяхно искане не почива на принцип. Щом вземе Италия повече, ще си умият ръцете към Италия, както Пилат си уми ръцете - справедливост външна.

Царят трябва да бъде умен, да ги изслушва, но да не взима страна. Да се държи приятелски с всички. Да се скрие зад Югославия - сега е скрит и никой не може да го види.

Намекни му да се пази от отравяне - ще му загатнеш (по повод на това, че е много нервен).124 То се дължи на влияние отвън - чувствителен е, усеща някои неща. Другояче да ти го кажа: една жена, като не може да излъже един мъж, става нервна, а като го излъже, става й приятно. Дължи се и на влиянието на баща му. А той може да каже на баща си: «„Има нещо от миналото, което ний трябва да поправим!»

Масоните вземат мерки да си възвърнат католицизма на своя страна.»125

За Багрянов:

«Справедлив е. Да не бърза, защото външната политика още не е избистрена; да се чака! Сега е позиционна война - и да излезнеш на линия, може да те претрепят по много начини! Всякак може да пречистят човека! Провидението е турило Германия и Италия като съдебни пристави, да си поправят пог-решките. И сега ако не изправят погрешките на миналото, после ще бъде два пъти по-сериозно.126 Англичаните държат сега с Русия. Те ще имат нужда от Русия. Те няма какво да се плашат от Русия. Рус[наците] няма да се занимават с Индия. Англичаните се опомниха и водят една реална политика. И царят трябва да води една реална политика! Да си отваря очите, да му не скроят някой долап!»127

За Красновски:

«Без налягане отвън и без напрежение отвътре нищо не става. Никой не може да каже истината без любов, без мъдрост (знание, светлина). Истината е това, което освобождава човека и дава възможност за живот. Има едно зло и една любов, които продължават живота. Има едно зло и една любов, които скъсяват живота - те са привидни неща.128

Трябва школа, школа...» (За политическите лица).

_______________

* чурук (тур.) - гнил. (бел. М.И.)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...