Jump to content

(24) Среща в Стоянови от 6 и 30 до 8 и нещо - 18.I.1939 г.


Recommended Posts

(24 ) Среща в Стоянови от 6 и 30 до 8 и нещо - 18.I.1939 г.

Когато царят влезе, аз гледах портретите нови на децата, правени от Борис.

- Иск а да дадете на Лулчев цялата серия от тия фотографии.

- Да - каза Борис, а сестрата поиска една за Теофана129. Аз използувах това и помолих царя да я назначат учителка, понеже е много бедна, свършила е философия, а живее в палатка и се[га]. Той извади и завърза кърпата си с обещание, че ще го направи.130

- Това баре прави малките работи, пък, големите - Бог!

- Ех, това поне може да направим - каза царят и минахме на разговора. Той беше продължителен и крайно разнообразен. Най-важното беше, че утре сутринта той мисли да тръгва за Рим - за сватба, и какво поведение да държи там.131 Аз му прочетох части от горното, което бе ми казал Учителят, и той остана поразен от съвпадението на това, което и той с Кьосето бяха си уговорили.

- И ний се спряхме на същото, каза ми царят - а именно : 1. Ние сме свързан и с Югославия и сам и не можем да решаваме. 2. Не сме още въоръжени достатъчно. 3. Имам е Народно събрание, за което трябва да държим сметка .

След това му казах някои неща за баща му и то й го нарече, че е брандер* , който , където отиде, пали. Сега иска л пък в Триполи да подпали нещо. Много бил сърдит, кат о се научил, че и царят ще отиде, защото той мислел да играе първа цигулка. Германците му дали вагон, а той се интересувал ще има ли и рота почетна132 ...

После разговорът мина за жена му. Казах му, че от разговора , който то й има по телефона с нея, схванах , че се страхува и прочее работи интимни , които той призна . Аз му се извиних , че стоях на тоя разговор , пък то й ми каза :

- Пък аз бях благодарен, защото ми беше помощ .

Казах му, че Беби Петрова е идвала при мен.133 То й се изненада и се смя:

- Ако я знаеш е моята, ще я изяде.

- Тя е много самостоятелна - и му казах някои работи наблюдения. Решихме в бъдеще някога да се срещна с царицата, без да ме знае кой съм, понеже сега много ѝ е говорен о против мен. Царят се много зарадва , че моето дело най-после се е прекратило.134 Минахме на анкетата на Пращило ви казах после, че ще му я прочета , да види какво голословие, без ни един подпис под думите, само на един уволнен от Пращилов шофьор, и то пак неподписан и показания.. .

Минахме на много друг и въпроси : кмета, Янков , Радков и пр.

- Ами Стойчо и Илийчо как така нападат брата си Недев - те са масони !

- Не зная за Недев да е масон, но толкова по-зле за тях, щом това правят.

- Та това е именно - каза и царят.

После му четох някои сведения за Нурижан135 и неговото отрицателно държани е с царя, а също едно от 14.I., в което се казва , че Багрянов ще говор и една реч, която ще свали правителството на Кьосето, и ще направи свое. Казах :

- Учителят не е за промяна , защото положението не е избистрено и който и да дойде, ще стан е жертва на позиционната война .

- Виж , дано го разбере това - каза царят. - Аз мисля, че докато ме няма, ням а да го направи .

- Ако не го надумат тъкмо да използува това.

Говорихме за децата, за стари я му апарат , с който действува и който трябва да смени с по-нов и по-енергичен . Казах му какво да прав и в някои случаи. Засега изглежда , че ням а разногласие . Казах му, че на запитваният а каква е тая политика , която той води, отговарям , че тя е на компетентните , но не както досега с а разбирал и компетентни сам о тия, които с а шиели обущата, а и тия компетентни , за които досег а са забравял и - които са носил и тия обувки и мазолите от тях.

- Това е отлична формула - каза царят.

После заговорихме за политическите възможности . Казах му, че сега войната е само за заплашване , за да изстискат повече пари за въоръжени е от народите, поне[же ] после ще им вземат фабриките за оръжие , та сега бързат. После му говорих за другите по-дълбоки основи на живота : че Хитлер и Мусолини имат сила, но че изворът на тая сила е в погрешките на Англия и на Франция. Ако те си поправят погрешките , Италия и Германия ще [ги] обезсиля ти пр.136

Разговорът засягаше много въпроси, но те бяха от интимно естество - за живот а на царицата и неговия - и оставихме да го продължим, като се върне.

- Свито ми е нещо, но пак съм благодарен, ако това свито после се разпусне.

- Да не стане като кошницата на Мушанов.137

Пожелахме си един друг всичко хубаво и се разделихме. Андро ме чакаше в една сладкарница. Видях се след това с Учителя, но не записах това, което ми говори, макар че бе - както винаги - важно.

22.I.1939 г.

_____________________________

* брандер (Brander- нем.) - кораб, натоварен със запалителни материали, които служат за подпалване на неприятелски кораби, а днес - за запалване на мостове и други подобни съоръжения на неприятеля. (бел. на съставителя на «Изгревът» Вергилий Кръстев)

Izgreva_tom_31-53.jpg
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...