Jump to content

(27) Срещи с Учителя


Recommended Posts

(27) Срещи с Учителя

Среща на 22.II.1939 г., 8 ч сутринта

I.

«И на своя брат кажете, че са длъжни най-първо да се тури една основа да се работи за доброто на народа и за доброто на всички, а не само за част, и да се даде място на всички, които могат да служат на народа, да принесат своето благо.

Свещените идеи да дойдат да се приложат - глупавите идеи са вече прилагани и няма смисъл пак да се прилагат! Злото е прилагано - с него не може да се оправи светът - сега трябва Доброто да се приложи. Чембърлейн ходи при Хитлер - това е Божественото съзнание.146 Да се събуди човек, да мисли с една основна идея, която да го подбужда да работи - да му стане любима идея!»

II.

«Брат ти е приготвил едно писмо за министъра. По-добре е да се изнесе принципното, да не личи засегнатата личност. По-мека форма. Искаме да изнесем факти. Истината трябва да носи свободата. Това, което се казва за Б.Б. [Бялото Братство]147 Светът не се състои само от България, светът не е кюп, да се боядисват хората, а светът е (целта му) в разумното съществувание - да служим на Бога, на семейството, на народа, на себе си. Той, като казва, че не е дъновист, и той става като тях. Те си турят имена.

Едновременно да изнесе истината и да не личи, че е засегнат, а като човек - още повече, че сам не е чул, а е минало и му го е предал, може и невярно, от втора ръка.

Да се каже: в света всички българи ли трябва да са, всички френци ли трябва да са и пр. Всички българи не могат да бъдат, нито всички - френци или англичани, но човеци могат да бъдат. Народите: френци, германци и пр., са органи на човечеството. Човеци можем да бъдем. Ако сме българи, а не сме човеци, то сме непълно развити. Всеки народ обработва отделни черти на човечеството и един ден тия народи ще допринесат всичко в човечеството. Сега са човеци, а един ден ангели ще станат и своето частно име няма да носят.148

С писмото не бързайте да го изпращате. Нека почака. Ще трябва да упорству]... Сега ще трябва да се употреби силата на ума - светлината на ума, горещината на сърцето и силата на волята. Да станем силни в светлината, горещи - в сърцето, силни - във волята.

Трудно е да се образува в човека (добрият) навик - дойде край извора и иска да пие веднага. Нека почака.

Всички управления в нас страдат от неправилна външна политика. Ако не бяха тръгнали с Германия, глава ли щеше да ги заболи?

Сега се очертава фронтът на Америка, Русия, Франция, Англия.

Гьоринг руши това, което Хитлер е създал. Той живее на гърба на Хитлер.

Среща на 5.III. 1939 г., 5 ч следобед

Да се осмислят (?!) външните условия (да се използуват), невидимият свят работи. По мирен начин трябва да стане всичко. Румъния... (Писано е нещо, което не мога да разбера. Говорихме около час и нещо и за царя, но не го писах.) ... да се говори между народа за управление (?).

Да се изнесат общодостъпни беседи между народа

Католицизмът се нагажда (с Пачели).

Трябва да се говори не против църквата, а независимо, а народът да разбере, да разбере - общо.

Как ще вярват хората - в кой Господ да вярват? Как ще вярват в едни книжни пари: ако има злато, да отговаря - добре, ами ако няма?

В един народ трябва да има добри хора, които вярват - за тях невидимият свят кредитира, те са ценностите в дадения народ.

Копират от Германия, Франция, Италия..., но всички тия народи си служат със стари методи и новата култура не може да се строи с тях. В техническо отношение те са напред, оставили са волската кола и се возят с автомобил, аероплан, имат бързи съобщения, но в духовния...149

Във военните има някои, които шиканират150. Трябва да се види по околен път.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...