Jump to content

(47) Среща с Кирил в Стоянови на 22.V.1939 г. от 11 до 12 и 20 ч


Recommended Posts

(47) Среща с Кирил в Стоянови на 22.V.1939 г. от 11 до 12 и 20 ч

С писмо от Надя, Кирил, князът, искаше среща. Повод беше животът на Багаров313, който се залибил с жената на брата си и вършел глупости, вследствие на което синовете му, или по-право децата му, искали да избягат от къщи и да си отдръпнат свойте гаранции в търговията, което щяло да се отзове лошо за търговската му къща в Париж. Той самият ги посъветвал да чакат, докато се насити и клекне; понеже е стар - не повече от година.

Казах му, че причините за подобна близост могат да бъдат [от] различно естество и начините на действие са различни, но в момента не мога да се произнеса; че ми са потребни дата на раждане и портрет и на двамата, за да кажа нещо по-положително.

После минахме на някои въпроси. Той ме запита как ми се е сторила речта на царя.

- Не я чух, но я четох. Хубава е. И самият този факт да се прославя науката сега, когато другите прославят топовете и избиванията, е сам по себе си много добър...

Запита ме тогава трябва ли да се допуснат манифестациите.

- Разбира се, само че канализирани.

- Ама Кьосето е против.

- Не е много умен. Че върху какво ще базира утре своите дипломатически претенции, ако няма народни движения?

- Но един французин казал: «Знаем ги тези работи (манифестациите), те ставаха у нас при Блум»314...

- Та какво от това? Недейте забравя, че има нещо по-опасно от това - то е да кажат, че царят не се интересува от това, което иска народът, и спира неговите въжделения. Изобщо, сега, когато на историческата сцена се подвизават Мусолини и Хитлер, троновете не са устойчиви и само една голяма справедливост може да ги крепи. Без провокации, но и без овчедушие и излишна сервилност. Трябва да се следва разумна политика, в която негодниците да се отстраняват. Няма защо да се държи едно парче умирисано месо, което може да вмирише цялата стая. Защо се държи още кметът Иванов? Той тъй безобразно хазяйничи в града вече 5 години. Каква нужда има царят от подобни хора? Бях му казал да тури генерал Каблешков. Той искаше да тури пак техник, но техниците са тесногръди. София не е само пътища. И използват специалността си само за далавери... При това и Вие трябва да работите и помагате на своя брат. Вий не сте малък вече. При това, както виждате, има различни условия на живот - поменах му за царицата и неговата стая в двореца, взета от нея за зъболекарски принадлежности... Той се зачерви и смънка нещо, но личеше си, че му е неприятно... - Бях Ви дал книга една; не зная, дали я четете?

Пак смънка, от което разбрах, че не я е чел. Тя беше по тайната философия на Индия.315 В тоя дух му говорих, но той, като се държеше видимо внимателно, виждах как думите ми се плъзгаха като по намазана със зейтин* кожа - вода...

След обяд дойде Севов да говорим върху някои работи. Главно Пращилов му говорил, че Севов се бил обявявал пред царя срещу Недев, понеже отстъпял на депутатите.

- Аз казах това на Недев, защото искам да не прави грешки - казах аз.

- А, тъй ли, пък аз помислих да не е интрига от друго място, защото Кьосето е говорил на царя да се разпусне камарата и да се правят нови избори, но не Недев да ги прави.

И царят му казал: «Така ме преряза, като чух това (за Недев)!» Ясно е, че е напомпан.

Казах да каже на царя, че това ще бъде най-голямата глупост. Много от тия депутати са катили и мястото им е в затвора, а не в парламента, но да се разпусне камарата, трябва да има условия и причини, които сега не са налице! И какво му е крив Недев? После, в интереса на кого е това разпущане? Всичко трябва предварително да се подготви. Без една държавна програма няма смисъл смяната. Тая промяна трябва да се осмисли и политически. Севов ми каза, че и царят е бил на това мнение и не се е съгласил.

Между другото, каза ми, че [за] мястото на княгиня Евдокия, което е купено от инженер Стоянов и след това препродадено не по всичките закони и правила, сега издават от общината нова скица, съвсем друга, и не съдят кеповча [?] Стоянов, а направо нея и й предлагат решителна клетва.

- Защото това не е община, а бардак - казвам му. - Нека пак държи такива кметове.

- Не съм казал още на царя, сега го проучвам.

- Непременно го кажи. Ако така постъпват с княгинята, какво остава до по-простите хора. Утре остава и царицата...

Кирил ми каза между другото, че Фердинанд е мирясал - има писмо, т.е. телеграма. Другите подробности не са толкова важни.

_____________________

* зейтин - диал. зехтин. (бел. М.И.)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...