Jump to content

(53) ПИСМО


Recommended Posts

(53)

30. VIII. 1939 г., 8 ч сутринта. Учителят:

«Реакцията на английската политика е в Русия, защото иска да я дели. Англия има козове. Тя ще привлече Италия и ще остави Русия и Германия. Русите имат да разрешават въпроси на изток. Царят много се колебае. Сцеплението между авторитарните държави, народите не е достатъчно. С взимането на Чехия Хитлер изгуби моралното в постъпките си. Всички искат доброто, но искат да си изграждат своите работи, да си вървят по своя път, но така не може да им се помага. Всяка държава си има своите интереси.»355

 

На 25-и т.м. ходихме с Багрянов на Витоша за един ден и приказвахме по много въпроси. Главно - върху бъдещата камара. Той има доста добри мисли за бъдещето, като иска друга камара. Остана да оформим въпросите.

 

На 25-28-и бях в провинцията.

 

На 30-и се видях с Царя във Враня от 5 до 7 и 10 ч с.о. [следобед]. Преди това беше ми изпратил на 24-ти рапортите от Русия за депутатите, в които имаше много смешни работи, които те са правили (Георги Марков дъщеря си натъкмил, други шаяци продавали, други викали: «Да живее Сталин!» и пили, яли и пр.).356 Имаше и рапорт от Лондон, който явно беше подшушнат от Англия, да сме се разберели с Турция, на което се противопоставих, освен да стане комшийски, защото и посредникът ще иска нещо за себе си.

 

На 29-и т.м. вечерта ми донесе други секретни писма от Берлин, Лондон, Париж, Белград, Анкара и пр. Някои от тях съдържаха напразни тревоги, които и отбих. Оръжието беше се загубило из Сърбия, а също и въпросът за 100-тях вехти аероплани, които идеха и не пристигаха.

 

Царят беше доста смутен и мислеше, че войната ще избухне, а ние нямаме нищо. Казах му да се не безпокои, че и другите около нас не са по-добре. Той ми каза, че се смущавал от поведението на Англия и ми каза за разговора, който току-що имал с Рендел, английския посланик, във Враня.

 

- Приех го тука, за да помислят, че Англия прави натиск. Полуофициално.

 

Разговорът е траял дълго, но царят е бил великолепен в защитата си [на] каузата на България. Той ми предаде дословно разговора и репликите - той има феноменална памет! За голямо мое съжаление аз не мога много да запомням и ще го предам откъслечно и като се сетя. Преди това говорехме с него за Русия, Англия, Германия, изобщо - за положението, като му показах да види как се мести центърът на съпротивлението и как постепенно народите се опитомяват чрез колективното съзнание, как възпитават всички. Питаше ме по някои положения, които му бяха неясни. Не можеше да разбере защо Мусолини се е свил някак. Рендел му казал:

 

- Не съм се срещал с никого. В отпуск бях само. Радвам се само, че положението сега е такова, че мнението в Англия за България се подобрява.

 

- Но аз не мога да разбера по кои причини то се е влошило, кога[то] България си стои на все същите позиции. И с какво ний сме заслужили английските вестници да насъскват Турция да си поправя границите за наша сметка.

 

- Ама тя пази своите интереси!

 

- Нейните интереси са на Дарданелите и тя би трябвало да укрепява Мидия-Енос, а не тия граници, като че ли Радко Димитриев е възкръснал и ще атакува отново.357 А Додеканеза се намира срещу Смирна, а не при Одрин.

 

- Но те имат предвид и Италия, която може да дойде през Тракия.

 

- Но тогава те трябва да укрепят Марица.

 

- Там са гръцките войски.

 

- Но вие знаете те колко струват.

 

- Да, но английската флота ще ги подкрепи.

 

- Не зная досега някоя флота да е спечелила позиции на сухо, па даже и най-голяма да е. Едно време вие се обявихте против нас, защото сме запалили пожара. Сега сте против нас, защото искаме да бъдем ние неутрални! Съветвате ни да се разбираме наново с Турция. Какво има да се разбираме? Помежду ни има пакт за вечно приятелство. От тях нищо не искаме, нито те - от нас. И двама сме бити от вас (Рендел трепва) - да, от вас, англичаните. Сега няма какво повече да делим. Вие знаете моето мнение. Моите симпатии са към Англия, но аз зная и Германия и имам стопански връзки. Вие знаете, че миналата година ви съветвах да се разберете с Германия. На вас говорих за Германия и нейните качества, а на германците - за вас, и даже отидох дотам, да им говоря, че сте готови за война, когато вие не бяхте.

 

- Да, това знаем и сме Ви благодарни.

 

- Чаках вие да се разберете с Германия, а то Русия се разбра... Ний, малките държави, чакахме да видим в днешни времена пример от големите, как вие разрешавате въпросите. За голямо съжаление аз съм в недоумение от това, което става, и особено от поведението на Англия към нас. Англичаните като народ са... (Тук той прави една прекрасна характеристика на Англия и Английската империя). Ние може да се възхищаваме, но не може малките да й подражаваме. (Прави характеристика и на германците.) Англичаните бавно се вдигат, но като започнат нещо, не оставят, докато го не унищожат. Германците са по-ъглести, тромави като личности, но като цяло са дейни, послушни и пр. Бъдещето е във вашето разбиране. Защо да се унищожавате взаимно? Това ви говорих миналата година. Сега какво е крив моят народ, че не иска да се намеси на страната, където отидоха тия, които го ограбиха? При това ние заявихме най-платонически за нашите искания, без да правим повече въпрос. Не ви ли съветвах по-рано да натиснете Румъния, за да ни даде Добруджа? Това беше много по-лесно по-рано. Сега е по-трудно. Може би това ще бъде по-лесно после, но ние нищо не сме направили, за да смутим мира. Ние, които страдахме достатъчно във войните, искаме сега да бъдем неутрални и чакаме вие, големите, да се разберете и ни помогнете да уредим и ние нашите работи.358

 

В тоя дух царят е говорил, хубаво и логично аргументирано. Радвах се, че е можал така да отстои каузата на България.

 

После говорихме върху други въпроси. Оплака ми се от царицата, че станала причина детето да плаче поради въпроса кога да чете молитвата и коя. Казах му да остави детето свободно. Говорих му и върху него самия, да се не колебае вътрешно, че разбирам защо скита по манастири и черкви, но да остави това колебание. Външно нека се държи както иска, но да знае, че докато има контакт с Божественото, ще има и резултати. После му заговорих вече и за назначаванията - за д-р Боев и алармата, че е дъновист, че трябва да тури край на този начин на борение честните хора. Посочих му преписката за Пращилов и анонимните доноси, въз основа на които е уволнен, и че е време, когато му говорят за дъновисти, да пита нас, ние ще му кажем кой какъв е. Ще дойде време, че ще целуват земята, по която сме ходили.

 

- Ний не искаме от Вас помощ или закрила, но справедливо отнасяне с нещата, защото после пак Вие ще страдате от тия несправедливости.

 

- Зная това - каза той. - Сега и ти ме наоножда.

 

- А, пардон - казах му, смеящ се, - с подобни работи не се занимавам. Говоря за това, от което утре може да страдаш. Има неща, които трябва да се променят. Докога ще държиш това старопиталище около тебе? Защо не ги смениш с по-млади и дейни хора?

 

Той обеща и започна да ми говори за оръжието, че от месец било изпратено и никой не се загрижил да го потърси и сърбите го забутали. Хитлер отказал да даде подводниците засега, а когато благоволял.

 

- Аз лакей ли съм му? Ние трябва да приберем каквото може, но министрите спят. Дойдох тук, разтърсих ги и работата тръгна. Но Кьосето спи.

 

- А Вие какво искате да прави - да танцува ли сега? Стига да знае да мълчи - и то е добре. Сега трябва да се мълчи и чака. Кой ти каза, че спи? Генчев пращах за вагоните и други работи да му каже, а той все въздъхвал и му казвал, че с тая камара не може да работи и пр.

 

- И Вие вярвате на Генчев, след като толкова пъти Ви лъга? Още повече, че той сега е с Луков.

 

- Да, това се уверих, като му казах, че се отложи конгресът на Нюрнберг и Луков остана, а той побърза да каже, че пак щял да отиде. Той мене не може да ме излъже,

 

- Но затова пък Ви настройва срещу хората. Знаете ли с каква тайфа сте заобиколени и Вие, както Хитлер, Сталин и др. Те и мен биха изяли, но добре, че разбраха, че не искам местата им или пари.

 

- Да, това е така - каза царят. - Ами какво да правя?

 

-Трябва да внимавате, защото ни предстоят социални борби. Сега, когато Русия се вдига отново на хоризонта, ние не можем да останем с тия колективни договори, които предполагат интегрално консумиране на производството, което го няма, и това ще докара до улични конфликти. Трябва да се дойде до участието на работниците в печалбите, което прокарах още в 1918 година в инженерната работилница и което има отлични резултати. Вижте Шумелов и му внушете тая идея, инак конфликтите ще дойдат до един опасен момент.

 

Царят обеща да го види и говори. За Генчев ми каза, че правел някакви апартаменти, с какви пари - не знаел, и че забелязвал нещо, което не му харесвало, в очите му, но и му казал, но той отказвал.

 

- Не ми вдъхва доверие, но го търпя заради това, че не е добре с жена ми - тя не може да го търпи...

 

Запита ме след това какво да прави с Народното събрание. Казах му, че по тоя въпрос ще си помислим, нека да мине 5 септември. Запита ме:

 

- Багрянов какво прави?

 

Казах му, че тия дни съм бил с него на Витоша и че сега ми прави впечатление, че е по-реален политик, отколкото по-рано. Че е вече по-улегнал. Царят искаше да знае как да процедира с камарата, кога да я разпусне и дали да чака, след като й дойде време да се събира, или по-рано, или пък да се търси някой друг предлог или начин. Казах му, че поотделно мнозина от хората в парламента са кандидати за затвора: Контев, Гето Кръстев е взел 50 000 рушвет на месарите, Тракаланов - 30 000 лв. на други и пр... Но че парламентът като цяло е работил добре и не може да бъде в нищо упрекнат, и като така, трябва да се действува справедливо, защото основата на държавата е справедливостта, и може да имаме лош резултат, ако не постъпим справедливо. След това ме пита кога да отиде при запасните мобилизирани. Казах му да отиде по-после, и то тихо, да не носи вид на демонстрация или че се е случило нещо, защото сега във всичко се преувеличава и може да вземе тревожни размери. (Сега съобщиха, че Германия присъединява Данциг. Може би ще има интервенция за спиране войната. Не ми се иска да вярвам, че светът ще обезу-ме наново, макар че Англия като че ли иска да се справи с някои въпроси. Дано и ний не попаднем в челюстите й!359)

 

Говорихме за радиото, което ми беше дал и което му върнах. После пита за моторизирания мошеник - Робев или Стойчо, не разбрах добре - и не му отговорих нищо, прескочих на други въпрос. Изобщо, разговорът мина сравнително гладко и макар че доста горчиви работи му казах, но той се отнесе със смирение, като си призна греховете, още повече, че видя колко много се зарадвах от репликите, които тъй сполучливо е направил на Рендел.

 

Дано Бог пази и помага на него и България в тия мъчни времена.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...