Jump to content

ДРУГ МЕТОД ЗА ПРИДОБИВАНЕ НА ЛЮБОВТА Е ДА ВИЖДАМЕ ДОБРОТО У ДРУГИТЕ


Recommended Posts

ДРУГ МЕТОД ЗА ПРИДОБИВАНЕ НА ЛЮБОВТА

Е ДА ВИЖДАМЕ ДОБРОТО У ДРУГИТЕ

Обичайте се и използвайте условията, които Бог ви е дал. Намирайте добрите страни в другите. Любовта не вижда погрешките на човека, когото обича. Бог в Своята безпределна Любов не вижда погрешките на хората. Вижда само добрите им страни.

Вие казвате: “Трябва да любим Великото Разумно начало.” Как ще Го любите? Трябва да знаете, че То се проявява в Целокупния живот, във всички същества. Затова срещнете ли някой свой приятел, намерете в него поне една хубава, красива страна, която представлява Божественото в него.

Като гледаме погрешките на хората, не можем да се запознаем с Любовта. Всеки се стреми към нея, иска да я придобие. Защо хората не могат да я придобият? Защото се занимават с грешките на хората.

У ч и т е л я

Веднъж при Седемте рилски езера Учителя каза:

Ето един метод, чрез който Любовта може да се изяви в човека: започнете да виждате красивото във всеки човек. Не е лесно да обичате. Това е цяла наука. То е велико изкуство. Да обичате човека, това значи да намерите в него една добра черта, която да спира вашето внимание. Не можете ли да я намерите, тогава между вас и него ще съществува механическа връзка, но не Любов. За да се обичат двама души, непременно и двамата трябва да намерят в характера един на друг по една добра черта, заради която да се обичат. Като казвам, че Бог люби всички хора, имам предвид, че Той е намерил по една добра черта във всеки човек, поради което го обича.

Хората са правили опити с Любовта, но това още не е Любов. Това са репетиции на Любовта. Всички тези качества, които днес проявява Любовта – подозрение, съмнение, недоверие, са отрицателни.

Любещият вижда само добрите качества, които носиш. У Бога има следното качество: пред Него никога не можеш да говориш против другите.

Много хора, които са далеч от Любовта, не виждат нещата правилно. Като почнеш да виждаш красивото във всеки човек, ти се подготвяш за Любовта, нагласяваш се за нея.

Искаш ли да те посети Любовта, не критикувай никого! Поне за известно време стани сляп за грешките на хората. Срещнете ли някой човек, потърсете Доброто в него. Защото обикновеното, което е в човека, не е същинският човек. Лошото в него е преходно. То само по себе си ще отслабне. Това е въпрос на време. А Доброто в него е трайното, необходимото, което няма да изчезне за в бъдеще, а напротив – ще възрасне, ще разцъфти.

За да се разбере същността на този метод, който дава Учителя, трябва да се знае следното: хората на сърцето, на Любовта, хората, разположени да се жертват за другите, да слугуват на слабите, онеправданите, имат една отличителна черта, по която могат да се познаят още от ранно детство – те имат благоговение пред всичко велико, красиво, свято и възвишено в света. У тях това благоговение се проявява и към такива неща, в които другите не виждат нищо особено. И в тия неща хората, предразположени да любят, виждат нещо, достойно за благоговение.

Като ученици, вие трябва да развиете в себе си чувството на благоговение, което се изразява във взаимно почитание и уважение. Който е развил в себе си Любов към Бога, той има развито силно чувство на благоговение.

Човек може да каже, че у някого няма нито една добра черта. Не, нека потърси по- дълбоко и ще намери поне една добра черта. И ако не може да намери, да каже: “Понеже в него живее Божествен лъч, то последният го прави ценен. Този лъч е доброто в него.” Учителя казва:

Само красивото в човека се обича. Като казвам, че Бог обича и грешния, Той обича Доброто, което е вложено в него.

Всеки човек трябва да стане художник – да вижда красивото в хората. За да не се каляте, не се спирайте върху нечистото в човека.

Художникът рисува човека, облечен в най-хубавите дрехи. И вие правете така! Когато създавате образа на човека в душата си, облечете го в най- хубавите дрехи!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...