Jump to content

ТЯЛОТО Е ИЗРАЗ НА ПСИХИЧНИ СИЛИ


Recommended Posts

ТЯЛОТО Е ИЗРАЗ НА ПСИХИЧНИ СИЛИ

Истинското Знание седи в това, да схванем, че всички наши удове, както и цялото ни тяло, са проекция, израз на психични сили.

У ч и т е л я

Учителя в много лекции и беседи е разглеждал формата на черепа, чертите на лицето и тяхната връзка с душевния живот. Той е дал в това отношение изобилен материал. Ще приведем някои важни съотношения:

Ако ширината на главата е по-голяма от дължината, това показва, че в този човек преобладава животинската любов. Под ширина на главата се разбира разстоянието по права линия от едното ухо до другото.

Ако от ушния отвор прекараме радиуси към предната и горната част на главата, то от дължината на тези радиуси ще можем да съдим коя природа е по-силна в човека (виж фигурите). Ако радиусът ОА е по-голям от другите радиуси, в човека преобладава физическото естество. Ако радиусът ОВ е по-голям от другите, човек е разсъдителен, повече мисли. Ако радиусът ОС е по-голям от другите, преобладава висшата морална природа.

Дължината на радиусите определя също и степените в интензивността на Любовта.

Image_088.png
Image_090.png

Ако от ушния отвор прекараме радиус до горната точка на главата и друг радиус до темето, то първият радиус (ОD) е линия на моралните чувства, а вторият (ОС) – линия на личните чувства. Ако ОD е по-голям от ОС, в човека преобладават моралните чувства. Ако ОС е по-голям, преобладават личните чувства.

Учителя казва:

Центърът, който се намира на горната част на главата, показва, че в света съществува Любовта – Любов към Великото Разумно начало.

Ако мислено съединим двата ушни отвора с хоризонталната линия АВ и мислено спуснем перпендикуляр MN от горната част на главата към тази хоризонтална линия, то дължината на този перпендикуляр определя силата и качеството на моралните чувства.

У този, у когото има Любов към Бога, главата расте нагоре.

Ако Любовта към Бога у някого е развита, но той умствено е неразвит, тогава се ражда фанатизмът; неговата любов е сляпа, понеже не е свързана с човешкия ум. Когато това чувство е свързано с ума, то се проявява правилно. Такъв човек е нежен, досетлив и учтив.

Image_091.png
Image_092.png

Ако от ушния отвор прокараме две линии – едната до горния край на носа (ОА), а другата – до долния край (ОВ), ще се образува ъгъл.

От върха на носа спускаме перпендикуляр АВ към линията ОВ. Колкото този перпендикуляр е по-голям, толкова интелигентността е по-голяма.

Ако разделите лицето на моралния тип на три части – чело, нос и брада (от долния край на носа до края на брадата), те трябва да имат еднакви размери.

Защото, ако челото е по-голямо, например 7 сантиметра, носът е 6 сантиметра, а брадата – 4 сантиметра, то ще имате един неустойчив характер. Той мисли хубаво, чувства хубаво, но не прилага.

Някой път може да имате обратното: чело – 4 сантиметра, нос – 6 сантиметра, а брада – 7 сантиметра. Значи тук преобладава влиянието на волята. Този човек малко мисли, но много върши. Той като се добере до някоя идея, крива или права, ще я приложи в живота си.

Срещате един човек, който има нос, дълъг 3 сантиметра и широк 2 сантиметра. Друг има нос, дълъг 4 см и широк 2,5 сантиметра. Трети има нос, дълъг 5-6 сантиметра и широк 3 сантиметра. Тези хора имат различни характери. Характерът им се определя от дължината и широчината на носа. Дължината на носа показва развитието на ума, а широчината на носа – развитието на сърцето.

Учителя казва, че човек трябва да работи върху лицето си като художник. Някой може да работи върху челото си, друг – върху носа си, а трети – върху брадата си.

Ако за две години човек може да продължи линията на брадата си с един милиметър, това показва, че той има воля.

У някого носът е тесен. Това показва слабо дишане. Като усили дишането си, ще разшири по този начин носа си с 1-2 милиметра. Дължината на носа се изменя по-мъчно от ширината.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...