Jump to content

ВИСОКИЯТ ПЛАНИНСКИ ВРЪХ


Recommended Posts

ВИСОКИЯТ ПЛАНИНСКИ ВРЪХ

ПРИТЧИ ЗА ИСТИНАТА И СВОБОДАТА

28

Иска ли човек да намери Истината, нека чете и изучава себе си. Обърнете се към себе си и работете за вашето освобождение. Светът е велико училище, създадено за хората, както и за всички същества, за да се учат. Който работи с упование на Бога в себе си, ще бъде житно зърно, паднало на добрата почва.

Човек трябва да внимава да не загуби това условие – Бога в себе си. Казано е в Писанието: “Възлюбил си Истината в човека.” Благодарете за това, което Бог е възлюбил във вас, и го пазете да не се изгуби. Страшно е човек да изгуби Божията Любов.

Истината е независима от вашите и моите схващания. Дали ще мислите по един или друг начин, дали се приближавате или отдалечавате от нея, вие няма да измените нейните отношения. Тя винаги ще съществува, каквато си е в този свят, който е много разумно устроен.

Светлината, която имаме, произтича от Светлината на Истината. Това, което не може да се определи, това е Истината. Защото всяко нещо, което се определя, не е Истина. Това, което не може да се обгърне, е Истина. Това, което не може да се постигне, е Истина. Това, което не дава щастие изведнъж, то е Истина. Това, което съживява човека, то е Истина. Истината е правата насока на Живота.

Гори ли Истината в човека, Любовта ще дойде.

Истината е, която дава Свобода. Когато Истината завладее света, тя ще ни направи свободни. Тя подразбира процес на разширение, на Свобода и простор.

В Духовния свят нямаш ли Истината, не можеш да наследиш Божественото богатство. Когато научите закона на Истината, той ще ви даде власт над материята – да разберете нейните вътрешни съчетания и да усъвършенствате своя Живот.

Когато във вас се яви разочарование, съмнение, подозрение, вие сте в пътя на Истината. При най-големите подозрения, при най-големите страдания, при най-големите мъчнотии вие сте най-близо до Царството Божие. Вие сте близо до разрешението на задачата.

Истината е там, дето нещата стават ясни. Ако вие, съвременните хора, не извадите лъжата от себе си, каква наука имате? В Истината се крие сила, която побеждава всичко. Докато си в Истината, не можеш да започваш по един начин и да свършваш по друг. Както започваш, така ще свършиш.

Истинолюбив е онзи човек, който не се колебае, не се обезсърчава. Като трябва да направи нещо, той не го отлага. И за последствията не мисли. Защото знае, че всичко, каквото става в името на Истината, е Добро.

Искаш ли да кажеш на човека Истината, кажи му Божествената Истина. Излизай от авторитета на Бога, а не от своя авторитет.

Когато Божията и човешката Любов се съединят в едно цяло, човек ще придобие Свободата си. Човек не може да съществува без Свобода. Семействата, племената не могат да съществуват без Свобода. Свободата е първата равнодействаща сила, която трябва да съществува в света. Без Свобода няма растене, не може да има развитие. Днес всички разумни същества се стремят към Свободата.

За да диша свободно, човек трябва да знае законите, как да излиза от херметически затворени условия и да поема чистия въздух отвън. За да държи връзката си здраво, той трябва да знае законите на Живота. Като знае тези закони, той свободно ще отваря и затваря прозореца на своето съзнание, да поема чистия въздух отвън, да се освежава. Истината пък ще го научи на великия закон, който определя правата посока на неговото движение.

Господ не ни е ограничил. Той ни е дал велика Свобода да вършим Добро и зло. Права постъпка е тази, която освобождава мисълта и чувствата. Права мисъл и прави чувства са тези, които освобождават постъпките.

Пази правилото: помагай, без да нарушаваш Свободата на човека. Истинското освобождение се стои в това, да се разтовари човек от всички непотребни неща, които нищо не му допринасят.

В необходимостта имате само един път – вие сте впрегнат. В Свободата имате избор.

Когато се качвате на един планински връх, може да се качите откъдето искате. Но когато се търкаляте надолу, вие вървите само в една посока.

Аз считам хората свободни. Не са свободни страхливите. Те именно вършат престъпленията.

Кои хора са силни в света? Които са свободни, които могат да понасят мъчнотиите и страданията. Ако питате защо биха Христа, Той ще ви отговори: “Аз страдах, за да сте свободни вие.” Когато тук, на Земята, те удари някой, една нишка, която те държи вързан с твоята зла съдба, се скъсва. Ето защо Христос казва: “Ако те ударят от едната страна, обърни и другата.”

Пазете следното правило: ставайте сутрин с радост, че носите Божественото в себе си и с неговото съдействие можете да развивате дарбите и способностите си.

Вярвайте във всеки Божествен подтик, колкото и малък да е той. Той е като зародиш, от който може да израсне голямо и велико дърво. Вярвайте в Божественото съзнание, което е в човека, и никога не се колебайте в него.

Най-малкият Божествен подтик е магическа пръчка, която ви отваря път навсякъде. Той е подобен на малка светлина в тъмна бурна нощ, която осветява пътя ви крачка по крачка, докато Слънцето на Живота изгрее и освети целия ви път. Слънцето на човешкия Живот не е изгряло още, но човек има ръководни нишки, които го упътват. Това са малките Божествени подтици, които не трябва да се пренебрегват. Без тях човек не може да направи нито крачка напред.

Човек не може да бъде свободен, ако не дава Свобода на другите. Не могат да вярват в теб, ако ти не вярваш в хората. Не могат да ти направят Добро, ако ти не направиш Добро на другите.

За да бъдете свободни от отрицателните състояния, трябва да имате в себе си великата свещена идея, която носи Живот.

Докато вярвате в Божественото в себе си, вие сте в деня на Живота. Дайте място на Божественото в себе си и не се страхувайте.

Един е Духът, много са духовете.

Един е Бог, много са душите.

Един е Бог, много са Божиите синове и дъщери.

Едно е Цялото, много са частите на Цялото.

Едно е Името на Цялото, неизброими са имената на частите.

Истинският Път няма пътеки.

Път, който има много пътеки, е път на света.

Път, който няма никакви пътеки, е Път на Духа.

Най-напред човек трябва да слугува на Бога. Ако човек не люби Бога, той и на хората по никой начин не може да слугува.

Благословение е, когато Бог действа в човека. Ние знаем, че Бог е Любов. А Любовта никому зло не прави.

Никой няма право да лишава някого от благото, което Бог му е дал. Човек трябва да пази своята Свобода, както и Свободата на своите ближни.

Човек не може изведнъж да придобие Свободата си. Вътрешно свободният човек съзнава, че постъпката, която е извършил в даден момент, е права. Новият Живот носи тази вътрешна Свобода. Вътрешната Свобода прави човека силен, готов да приложи Божествените идеи. Бъди всякога свободен и никога не се впрягай. Тури хомота на почивка, а силата си – на работа.

Останете само с Истината, която Бог е вложил във вас! Радвайте се на Божествения Дух, Който ви изважда от безсмислието на Живота, повдига ви и ви дава Свобода.

Ако сегашният живот е приятен само за очакваното благо, колко по-приятен ще бъде истинският Живот, който носи това благо!

Image_096.gif
Image_097.gif
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...