Jump to content

ЖИВОТЪТ ЗА ЦЯЛОТО ПОДОБРЯВА УСЛОВИЯТА


Recommended Posts

ЖИВОТЪТ ЗА ЦЯЛОТО ПОДОБРЯВА УСЛОВИЯТА

Когато една част се отделя от Цялото, ражда се вече възможност за смърт, грях и страдание.

Когато хората умират, страдат, това е, защото са се отделили от Цялото, от Разумното, от Бога.

Щом употребиш силите си за своето лично благо, ти си направил едно престъпление, ти си се отделил от кръга на общия Живот.

Грехът е дошъл, когато човек е поискал нещо лично за себе си. Какъв е церът? Да се върне към Цялото.

Ако съставлявате органи в Цялото, вие сте в добрите условия. Ако не сте такива органи, започва борба между вас.

У ч и т е л я

Има закон: всяко действие, което е в дисхармония с Единството, докарва страдания. А всяко действие, което е в хармония с тази Истина, носи Радост.

Животът за Цялото носи подем в човека. Тогава той е лист или клон, заловен за дървото. Тогава е в хармония с целия Всемир и енергиите на последния се вливат в него. Той е отворен за строителните сили, които идат от Всемира.

Човек, който живее за Цялото, за Бога, се освежава, подмладява. А когато човек работи за себе си, когато е в личния живот, този процес на вливане енергии в него от целия Всемир се спъва чрез прегради, които си туря самият той. Той се затваря физически и духовно за тях, изолира се от изобилния Живот, който пълни цялата Природа, губи силите си, уморява се, изтощава се и преждевременно остарява.

Учителя казва:

От лицето на онзи, който има желание да прави Добро на своите ближни, струи една жива Светлина, която го прави приятно и красиво. Но щом човек казва, че няма смисъл да живее за другите и че трябва да живее за себе си, лицето му потъмнява, погледът му става особен, устата му се изкривяват. Походката и движенията му се изменят.

Защо детето е привързано към майка си? Защо се приближава до нея с радост? Защото то чувства, че се приближава до същество, което мисли за неговото щастие и му желае доброто. По същия начин всеки обича и се приближава до онзи, който живее за Цялото.

Животът на повечето хора днес е пълен с безпокойства, тревоги, страхове, страдания. Личният живот е неразривно свързан с тях. При личния живот човек минава през верига разочарования и корабокрушения. И от тях ще извлече нужния опит как да излезе от изолирания живот и да влезе в изобилния Живот на Цялото.

Разумната Природа възпитава човешката душа, за да научи тя великия урок за Единството. Когато човек причини страдание или насилие на когото и да е, нарушава закона на Единството, на Цялото. Той вече живее в закона на частите, изолира се от общия Живот и поради това ще мине през страдания и чрез тях ще разбере, че всяко страдание, което причинява на другите, всъщност го причинява на себе си.

При отрицателни състояния като завист, гордост и прочее човек прилича на клонче, откъснато от дървото на общия Живот, живее в закона на частите. Тогава той схваща нещата разединено, в противоречие с Единния живот. Това води към упадък. Изобщо всяко състояние, което е в противоречие с Единния живот, води към израждане.

Щом човек изправи своите отношения към Цялото, веднага ще се изменят и отношенията на външния свят към него.

При Живот за Цялото Разумната Природа дава на човека изобилно своите блага, своите благословения. Условията на Живота му се изменят.

Image_100.jpg
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...