Jump to content

Recommended Posts

ДИШАНЕ

Дишането е първото условие, което придава на човека известни добродетели. Като се научи да диша правилно, човек трябва да пристъпи към правилното хранене. Щом има въздух, има и умствен живот. Въздухът е свързан с ума. На физическия свят човек приема въздух чрез дробовете. Има хора, които са постигнали и вътрешно дишане - чрез астралното и умственото си тяло.

Материалите, с които мозъкът си служи, са от висша, фина материя. Вие не можете да измените дишането си, ако не измените мисълта си, и обратно. Дишането е първото условие, което придава на човека известни добродетели. Дишането е мярка за определяне степента на човешкото развитие. Който диша правилно, може да измени състоянието на своята храносмилателна и дихателна система и да бъде господар на нисшите сили в себе си. Ако не може да управлява стомаха си, човек не би могъл да регулира силите, които са във връзка с него. Казано е в Писанието: „И вдъхна в ноздрите му дихание на живот, и стана человек жива душа.” Значи, Бог вкара душата на човека през носа му и направи от него жива душа. В преносен смисъл душата е в гърдите му, в дихателната система. Затова казваме, че слънчевият възел е седалище на душата му. Правилното дишане не зависи от количеството на приетия въздух и от времето на задържането му. Ако човек иска да знае колко е силата му, нека проследи по часовник продължителността на задържането на въздуха. Някои адепти са дошли до положение да го задържат до половин или един час. Колкото по-дълго можете да задържате, толкова по-далеч можете да отидете на разходка извън Земята. Ще дойде ден, когато човек ще диша не само чрез дробовете си, но и чрез цялото тяло. Всички клетки ще приемат въздуха отвън, ще задържат нечистотиите в себе си и ще отправят към дробовете съвършено чист въздух. За него непостижими неща няма да има.

Щом се запролети, започнете всяка сутрин да излизате на разходка. Колкото по-рано излизате, толкова по-добре, дишайте дълбоко, очистете първо машината, нагласете и тогава започнете работа. Не направите ли това предварително, тя ще ви изненада в момента, когато не очаквате. И тогава вместо един час, вие ще употребите десет часа, докато я поставите в пълна изправност. Пълното дишане подразбира да се диша не само с дробовете, но и с кожата на цялото тяло. Всяка клетка трябва да диша. Организмът не търпи никакви нечистотии, никакви чужди вещества; съберат ли се такива, човек заболява. Всяко заболяване започва освобождаване на организма от тия вещества. Ако става подпушване на някое от каналчетата на гръбначния стълб, човек губи своята жизненост; гръбначният мозък има свойството да поглъща храната от въздуха и да я предава на целия организъм..

Един основен и важен въпрос в живота е дишането; но човек диша и чрез кожата си - седем милиона пори взимат участие в дишането и ако те се запушат, човек умира. Ако не диша едновременно чрез дробовете и чрез кожата си, човек е изложен на различни заболявания. Като дишате, ще държите главата си изправена, точно перпендикулярна на земята.

Щом обърка физическите си работи, т.е. материалните, стомахът на човек се разстройва. Забелязано е, че може някой физически да е здрав, без да е силен. Отгде иде силата на човека? От белия дроб. Ако не диша правилно, човек не може да бъде силен. Стомахът пък взима активно участие при строежа на тялото. Стомашната система управлява физическия човек; симпатичната нервна система, свързана със задната част на мозъка, управлява духовния човек и нервната система, свързана с главния и гръбначния мозък, управлява умствения или Божествения живот на човека. За да бъде духовен, човек трябва да разбира функциите на слънчевия възел. За да бъде силен, трябва да развива дихателната система - дробовете. Стомахът извършва напречни и надлъжни движения, а дробовете - на широчина. Значи храната предизвиква един род движения в стомаха, а въздухът в дробовете - друг. Човек трябва да пристъпва към храната само тогава, когато се е събудило в него специфично чувство за ядене. Като се храни правилно, човек и диша правилно, щом диша правилно, и мисли правилно. Какъвто е процесът на храненето, такъв ще бъде и процесът на мисленето.

Във въздуха има един елемент на безсмъртие. Този елемент всъщност идва от Слънцето. Хората имат знания, учат и не могат да извлекат еликсира. Той минава през тях и не остава в тях. Индусите въпреки много системи за дишане също не са се докоснали до тази тайна на природата.

Всички хора дишат въздух, но не го възприемат еднакво, затова и резултатите са различни. Повечето хора дишат с горната част на дробовете. Ние наричаме това дишане плитко. За да бъде здрав, човек трябва да диша дълбоко, да поема въздух с целите си дробове. Колкото по-дълбоко е дишането, толкова по-голямо количество енергия влиза в дробовете, която заедно с въздуха обхваща всички белодробни клетки и помага за доброто пречистване на кръвта.

Всичко зависи от правилното дишане, а то подразбира да извадиш всичката енергия, която се съдържа във въздуха.

Когато човек не възприема достатъчно храна от въздуха, той всякога се усеща слаб, измъчен, без живот и сили в себе си.

Когато дишаш, мисли за Любовта. Когато издишваш, мисли за Божията Любов. Три канала има гръбначният стълб. Два канала са отворени, през които хората дишат горе в големия мозък и в симпатичната нервна система. Третият - каналът на Истината, в съвременните хора е затворен, всичкото зло е там. Ако този канал, който е по средата, се отвори, въздухът свободно ще влиза в мозъка, оттам ще минават и другите две течения, ще минат в предната част на челото и в горната част на главата, тогава човек ще придобие космическото съзнание, ще придобие съвсем друг изглед, съвсем друга сила. Понеже сега само двата канала са отворени, а най-важният е запушен, човек, макар и велик в много отношения, е жалък и безпомощен. Единият канал у жените е по-развит, а другият - у мъжете. Третият канал децата ще развият, новото, което се ражда, това са нашите деца. Всички възвишени мисли, които идат у нас, това са нашите деца.

Има много методи за дишане, все хубави, но им липсва един съществен елемент - волевото дишане. Индусите хиляди години са се занимавали с дишането като наука, откривали са за това цели школи и те имат постижения в това отношение, но колкото и да са добри техните методи, те не са за европейците. Европейците нямат тези вътрешни състояния, тази духовност, преживявания, дълбочина, отношение към Бога, каквито имат индусите. А всичко това е важно, за да е правилно и пълно дишането. Ще ви дам един метод за дишане: приемете въздуха и го задръжте около 20 секунди и си кажете през това време: „Господи, заради голямото благо, което ми даваш, аз съм готов да изпълня Твоята воля.” Тези думи излизат чрез въздуха, отиват в пространството и се хроникират. Също и това, което си приел от въздуха, се нагажда много добре в организма. И съществата от другия свят, като ви слушат, и те ще възприемат тази формула, която за тях е едно благо. Едновременно с вас и те ще приемат благото от въздуха. Не само един път тези думи ще изговаряте, а колкото пъти правите дихателни упражнения през деня. С дишането, придружено с формули, може да се освободите от всякакви тягостни състояния.

От въздуха можеш да си вземеш веичко, каквото ти е нужно, стига да знаеш как. Във въздуха има и калций, има и масло, и какво ли не. Не може да дишате добре и правилно, ако мисълта не е активна и чиста. Чистата мисъл привлича чистия въздух. Заслужава човек да посвети цял живот, за да се научи да диша правилно. Болестите, страданията, неуспехите. се дължат на неправилното дишане. Който диша правилно, мисли право. Когато човек мисли право, работите му всякога се нареждат добре.

Като ученици вие трябва да обърнете внимание върху дишането си. Който диша правилно, той ще пее правилно. Като пеете добре, вие се свързвате с природата и черпите от нея живот. Като пее, човек развива в себе си тия органи, чрез които възприема от въздуха необходимата жизнена енергия. И като говори, също така възприема жизнена енергия от въздуха. Пеенето и говорът са свързани с мисълта.

Дългият живот зависи от правилното мислене и чувствуване, от дълбокото и правилно дишане. Правилното дишане помага за оформяне на характера, усилва светлината на ума, прави лицето красиво. Набръчкването на лицето и ръцете се дължи на неправилното дишане и на разстройството на черния дроб.

Всяко вдишване цели регулирането и пречистването на желанията, а всяко издишване е свързано с пречистването на мислите. Чистата кръв е предпоставка за здраво тяло, а здравото тяло - за правилното разпределяне на енергиите в човешкия организъм. Дробовете представят сито, чрез което се пречистват умственият и сърдечният живот на човека. Ще помните: когато дишате, обикновено ще правите 10 - 12 вдишвания в минута; когато се упражнявате, ще правите от 4 до 1 вдишвания в минута. Ще започнете от 4 и постепенно ще слизател Ако стигнете до 1 вдишване и издишване в минута, вие сте придобили много нещо. Ако иска човек да бъде здрав, трябва да стигне до 10 вдишвания в минута. Щом се увеличат на 20 вдишвания в минута, скъпо ще плати. Това вече не е живот. Има връзка между слабата памет, и дишането. При слабото, неправилно дишане много малко прониква прана в мозъка.

Съсредоточаването на мисълта и усилването на паметта зависят преди всичко от дълбокото дишане. Човек трябва да обича, за да се изработят в него бъдещите дихателни органи за възприемане на етера. Любовта организира етерния двойник на човека.

За развиване на търпението специално ви препоръчвам да дишате дълбоко. Търпението е свързано с дишането, с дихателната система. Колкото по-дълбоко диша човек, толкова е по-търпелив. Дишайте дълбоко и задържайте дишането си 10 - 20 - 30 и повече секунди. Търпението се увеличава право пропорционално на секундител Ако човек диша 1-2 години наред правилно, дълбоко, той ще развие в себе си известна дарба и способности. Той ще стане по-търпелив, по-разсъдлив; ще развие въображението си, ще придобие по-голямо спокойствие.

Който диша бързо, има слаба воля. Приложете волята си при дишането и постепенно намалявайте броя на вдишванията: от 20 слизайте до 19, 18, 17, 16, 15. Ако можете да стигнете до 10 вдишвания в минута, това ще се отрази здравословно върху организма. Който иска да усили волята си, да диша бавно. Човек трябва да започне да задържа въздуха в дробовете си от 20 секунди и всеки ден да увеличава по няколко секунди. Постигне ли това, човек лесно ще се справи с мъчнотиите и противоречията.

Обикновеният човек в една минута прави по 20 вдишвания и 20 издишвания. Талантливият диша и издишва по 10 пъти в минута. Гениалният диша и издишва по 4 пъти в минута. Светията диша и издишва по 1 път в минута.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...