Jump to content

Recommended Posts

МИСЪЛ

Мислите и чувствата определят състоянието ти в света: какви приятели ще имаш, какво положение ще имаш, здравето ти - всичко зависи от мисълта.

Мисълта и поведението на човека определят неговата съдба и положението му в живота. Мисълта и поведението определят мястото му в живота - дали ще бъде беден или богат, здрав или болен, щастлив или нещастен. Ако не мисли правилно, човек не може да бъде здрав. Чрез мисълта си човек събира 3 вида енергия, от която съгражда своето умствено тяло, което отнася със себе си в другия свят. Безсмъртието е умственото тяло на човека. Силата на човека седи в неговата мисъл; мисълта храни човека, както и хлябът. Ако мислите не са здравословни, колкото и да яде, той ще линее. Който живее по законите на любовта, вярата и надеждата, той и със сухи корички хляб само може да бъде здрав и весел. Словото Божие е живият хляб, за който Христос е говорил - той представлява сгъстена Божествена енергия.

Това, което човек постоянно мисли, ще дойде, и това, което постоянно отрича, и то ще дойде. Ако помислите, че ще забогатеете, ще забогатеете, ако помислите, че ще загазите, ще загазите. Ако мислите, че ще се разболеете, болестта ще дойде.

Човек не създава мислите. Той само ги възприема и предава. Мислите, които минават през човешкия ум, идат от разумни същества в умствения свят. Техните мисли изпълват цялото пространство. Всеки човек възприема такива мисли, които вибрират еднакво с неговия умствен апарат.

Не мислете, че някой може от само себе си да създаде мисъл. Хармоничната мисъл трябва да я привлечете от същества, които стоят много по-високо от вас. Същото се отнася и до чувствата. Божествената мисъл се предава чрез светлината, чрез въздуха, чрез почвата, чрез растенията, камъните. Онзи, който разбира законите, отвсякъде може да черпи.

Каквито мисли имате, с такива същества се свързвате.

Една светла и възвишена мисъл, често повтаряна чистосърдечно и безкористно, предава нещо на човека. Природата възнаграждава за всяка добра дума, за всяка добра мисъл, отправена към някого. Така може човек да си помага и при различни заболявания. Здравият често мисли за болестта и я привлича. Правете точно обратното - мислете за здравето, за да го привлечете и усилите. Разумното, доброто, великото в човека е в състояние да се бори с микробите, които причиняват болестите.

Няма орган в човешкото тяло, който да не се управлява от известен род мисли и чувства. Като знаете това, пазете ума и сърцето си в изправност, за да могат те правилно да възприемат мислите и чувствата, които идат от възвишения свят.

За да бъде мозъкът ви в изправност, ще се пазите от противоречиви мисли; за да бъде слънчевият възел в изправност, не допущайте никога в сърцето си отрицателни чувства.

Има мисли в човека, които са силно електрични, вследствие на което предизвикват големи експлозии в нервната система. Тези експлозии постепенно разрушават човешкия организъм. Пазете се от мисли, които рушат нервната система. Мисълта чудеса прави. Големите камъни на египетските пирамиди са вдигани и премествани със силна мисъл. Със своята мисъл вие можете да помогнете на хиляди хора. Кръгообразни връзки има в мисълта. Една мисъл може да е минала през една верига от 10 - 20 000 души, докато един я реализира.

Всяка една права мисъл, която минава през твоя ум, след като мине през умовете на всички хора, а може да преброди и цялото небе, ще се върне при тебе. И ако е била права, ще донесе всички богатства със себе си. Ако е била крива, тя ще се върне с всички недъзи, които има и разбира се, че ще почувствуваш нейната тежест. Всяка проектирана мисъл излиза като струя и се движи из пространството вълнообразно. Когато човешката мисъл е интензивна, тя образува много красиви форми. По формата на тия вълни може да съдите за какво мисли вашият приятел.

Всяка мисъл произвежда особен цвят.

Кривата мисъл влияе върху кръвообращението, а оттам и върху дейността на всички органи.

Човек със силна мисъл може да влезе при болни от чума, от холера и да излезе здрав и читав; от страх човек може да заболее без никакви бацили.

Ако човек допуща отрицателни мисли в ума си, около него ще се образува една аура на отрицателни, противоположни сили и мисли. Тогава ще се образуват тежки състояния, а това е натрупване на излишна енергия, която не е естествена, и трябва да се намери начин да се трансформира. Тази енергия не е Божествена. На отрицателните мисли веднага ще противопоставиш Божествени, светли, чисти мисли.

Има известни думи, които произвеждат студени вълни, има други думи, които произвеждат топлота в човека, а други - светлина. Има думи, които произвеждат в нас тъмнина.

За да не боледувате, дръжте в изправност главния мозък и симпатичната нервна система. Когато мозъкът е в хармонично състояние, той може да лекува всички болести. Влезе ли една отрицателна мисъл в него, веднага се явяват неразположения, болести, разстройства. Това е една от причините за отслабване на паметта и за объркване на мисълта. Когато човек мисли неправилно, кръвта нахлува в малкия мозък, дето са страстите и обикновените чувства; събужда се половата дейност, той се поддава на неестествени чувства. Нисшите чувства нищо не допринасят. Това е духовно пиянство. Човешката, личната любов води към това пиянство.

Когато нашата мисъл е нечиста, увеличава се въглеродният двуокис. Когато нашата чиста мисъл се увеличава, увеличава се и кислородът, намалява се въглеродът. Когато сърцето е чисто, кислородът се увеличава. Щом човек започне да мисли лошо, той се задушава, дишането не става правилно. Докато съзнанието на човека е будно, никаква болест не е в състояние да го нападне, заболяване, простуда, чужди вещества не влизат в организма. Пази се, както от своите лоши мисли и чувства, така и от тези на окръжаващите.

Закон е: добрият живот прави кръвта чиста. В момента, в който човек внесе една нечиста мисъл в ума си и едно нечисто чувство в сърцето си, кръвта загубва чистотата си. Всяка хапка, която не се придружава с добра мисъл, носи за стомаха отрова.

Всяка отрицателна мисъл привлича към себе си съответни отровни вещества, които внасят известен дисонанс както в самия човек, така и в природата. Как ще се справите със своите отрицателни, мрачни състояния? Седнете, спокойно на едно място 5 - 10 минути, отпуснете мускулите си, да няма никакво напрежение, и започнете да мислите за хубави, красиви неща. Представете си красиви картини, образи, докато придобиете добро разположение на духа. Една лоша и една добра мисъл могат да уравновесят енергиите си. Следователно, ако една лоша мисъл влезе в ума ви, не се борете да я изхвърлите навън, но веднага поставете срещу нея една добра мисъл. Ако употребите насилие или зло срещу нея, тя ще удвои енергиите си и ще причини по-големи пакости. На лошото и на злото отговаряйте с добро. Това подразбира стихът, който Христос е казал: „Не противи се на злото.Разнообразявайте вашите мисли. Няма нищо по-лошо от еднообразната мисъл. Тя е като чук, който удря само на едно място.

Изстиването зависи от мисълта на човека; има хора, които години живеят и работят на отворени прозорци и не се простудяват.

Следователно дойдете ли до еднообразието в живота, което действува приспивателно, започнете да си внушавате такива мисли, които да внесат известно разнообразие. По-добре е вие сами да си внушавате и сами да си влияете, отколкото други да ви внушават и влияят. Човек може да си служи с внушението за укрепване на своето здраве, за развиване на своите способности, за усилване на паметта си и т.н. При каквито и условия да се намирате, дръжте в ума си положителна мисъл, че все пак можете да намерите благоприятна почва за работа.

Всяка лоша мисъл е един дисонанс. Коригирайте я веднага. Дисонанс, това са две гами, които са дисхармонични, няма съответствие между тях. Веднага заменете лошата мисъл със светла и хармонична. Жлезите трябва да развивате. Когато сте в мъчнотия, насочете вниманието си към жлезата, която е в гърлото, или към тази, която е под лъжичката, и ще получите отговор за изход от мъчнотията.

Мислете две минути върху думите „любов и „съгласие. Ако го правите по десет минути на ден, ще видите резултатите. Ще се стремите да имате хармония всеки момент в ума си. Умът ви трябва да свиква да се съсредоточава. Той се отклонява много, но когато го концентрирате 1-2 минути върху хармонията, умът ви ще свикне да се съсредоточава. Като правите упражнения, вашите клетки, вашите нерви ще започнат да се тренират и ако имате главоболие или каквото и да е неразположение, то ще мине. От този род упражнения ако правите, може да се лекувате. Всяко лекуване е изчистване, изчистването е здраве. Като правите упражнения за хармония, всичко у вас ще се пречисти. Въздух, вода, огън и земя - тези четири елемента са символи и показват различните видове материя, от която човек е направен. В тези елементи има съзнание, живот. Ако човек привлече с мислите си известен род материя, той ще придобие и съответни на материята състояния и настроения. Ако с мислите си той привлече твърда материя, и в него ще стане известно втвърдяване. Хората се безпокоят какво ще стане с тях на стари години, кой ще ги гледа и така привличат към себе си твърда материя и започват да се втвърдяват и заболяват от атеросклероза, тази болест се явява от безверие. Да обърнеш стар човек към Бога, това значи главата ти да побелее.

Като мислите, често ще забележите светли, ярки точки, които се явяват наляво и после отиват към дясно и се изгубват. Когато точките вървят от ляво към дясно, мисълта, която се проектира към вас, е от възходяща степен. Тази мисъл е полезна. А когато тази светла точка върви от дясно към ляво, тя е в низходяща степен. Тази мисъл е опасна и безполезна за вас.

За да бъде здрав човек трябва мислено да се свързва с добри, силни, здрави хора, които нямат никакви слабости и недъзи, да приеме част от тяхната енергия. Щом искаш да станеш рано, хвани палеца на лявата ръка с палеца и показалеца на дясната си ръка и кажи: „Искам да стана утре в 4 часа сутринта. Направи същото и с дясната ръка и кажи същите думи. По този начин ти се свързваш със силите на разумния свят и ги викаш за свидетели.

Някои са употребявали методи за концентриране на мисълта, обаче тия методи са дали лоши последствия. Защо? Вие с това спирате мисълта си, а като не знаете как да възприемете тази енергия и как да я препратите към тялото си, във вас става едно подпушване. Вие се концентрирате, подпушвате вашите чувства, спирате тази набрала се енергия и ставате ексцентрични. Природата не обича да я възпирате. Затуй, усетиш ли изблик на някаква енергия, излез сред природата, играй, скачай там.

Когато мисълта е силно концентрирана, простуда не може да има. Никога не допущайте в себе си мисълта, че може да се простудите. Допуснете ли тази мисъл, вие сте поканили вече болестта на гости.

За да не се простудява човек трябва да се огражда. Това се постига по два начина: чрез концентриране на мисълта и чрез молитва. По-добра ограда от мисълта няма.

Ако мислите лошо за един добър човек, то голяма опасност има за вас. Никога не мислете лошо за добрите хора. Българите за лошите си мисли към богомилите 500 години бяха под робство. И евреите за лошите си мисли за Христа две хиляди години не могат да намерят спокойствие. Щом започнете да мислите нещо лошо за един добър човек, изменете веднага мисълта си.

Лошите хора са онези, които Бог изпраща да вземат нечистотиите и да ги изхвърлят навън. Трябва да ги уважавате, защото със своята кола носят вашите боклуци и ги изхвърлят. Казвате: вмирисал се този човек. Длъжността му е такава. Винаги мислете за онези, които носят доброто в себе си. Благодарете и за лошите хора, които изнасят нечистотиите навън. За всичко да благодарите, което става около вас.

Новият човек ще се разговаря с атомите и молекулито на тялото си като с приятели. Сутрин, като става от леглото си, ще ги запитва в какво състояние се намират; имат ли излишна енергия в празните си пространства, за да вземе мерки, да отвори всички пътища, да излезе тази енергия навън, ще направи едно добро дело и ще ги освободи от излишния товар, за да се предпази от експлозия. Ако не допущаш нито една отрицателна мисъл в ума, за три месеца можеш да се подмладиш. Когато се влива в организма нова енергия, той се обновява. Обновяването не е механически процес. То има отношение към духовното естество на човека.

Когато чувствителността на човека се увеличава, сърдечната линия се удължава. В него се събира излишна енергия, която се натрупва в задната част на мозъка и му създава големи тревоги и смущения. За да се справи с тази енергия, той трябва да мисли, да я отправи в предната част на мозъка.

Ако линията на ума се удължава за сметка на сърдечната, чувствителността се намалява и човек постепенно губи топлината и влагата си, втвърдява се и заболява от атеросклероза. Тази е причината, дето младите страдат от голяма чувствителност, която ги довежда направо до размекване в чувствата, а старите - от сухота, втвърдяване и атеросклероза. Между чувствата и мислите, между ума и сърцето трябва да има равновесие. Ако линията на ума е по-къса от линията на сърцето, ще правите опити чрез мисълта си да я продължите поне с един милиметър. За тази цел ще се занимавате с математика, физика, метафизика, философия, за да уравновесите силите на ума със силите на сърцето си.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...