Jump to content

Всемирното Братство. Трите клона


Recommended Posts

ВСЕМИРНОТО БРАТСТВО.

ТРИТЕ КЛОНА.

„Природата е ценна в тоя смисъл, че в нея живеят най- разумните същества, които някога сте срещали, най-разумните същества, които можете да си представите, най-добрите, най-силните, най- любещите. В света има една обща идея, на която те са носители. Зад всички явления седи нещо разумно. Тия същества съставляват едно общество, един вечен свят, и от там всички светове водят началото си. Те строят, те градят. Всичко расте под техните грижи“.

Учителят

Когато гръцкият законодател Солон посетил Египет, един жрец в Саис му казал: „Вие в Гърция сте деца по отношение на великото знание, което съществува в света. Вие напр. не знаете, че преди да живее в Гърция вашето племе, Гърция е била море, а по-рано — пак суша. И в нашит летописи е записано, какъв народ е живял там тогава и каква е неговата история. После вие не знаете, че на запад от Херкулесовите стълбове1 е имало едно време голяма земя, която сега е потънала под морето. И в нашите документи е записана подробно историята на тая земя, живота, историята, културата на народите, които са живели там и пр.“2 Тая суша, за която разправял жрецът на Солона, е Атлантида. Последните изследвания потвърдяват думите на жреца от Саис. И наистина, на запад от Африка и близо до нея има ред острови: Канарски, островите на Зеления нос, Мадейра и пр., които по геологически строеж, флора и фауна много повече приличат на Америка, отколкото на Африка, макар и да са близо до нея. Това загатва, че те са били едно време съединени с Америка чрез суша и са образували едно цяло с нея. После, езикът на туземците на тези острови прилича не на африканските езици, но на езиците на американските туземни червенокожи племена. От друга страна у тях съществува предание, че те са потомци на една велика раса, която е живяла на запад и е потънала под водите, а пък в мексиканските туземни племена съществува предание, че те са дошли от изток от една земя, която е загинала чрез потоп.

Но нещо, което е още по-интересно, то е, че културата на древния Египет по много работи се приближава до културата на американските туземни племена. Требва да се има пред вид, че сегашните американски туземни племена са изродени потомци на народи, които са родили мощни цивилизации, чиито останки намираме в разкопките на Перу, Мексико и пр. Приликата между египтяните и американските туземци е голяма, особено в живописта3; египетските художници като да са копирали буквално своите фигури от южноамериканските изображения. Хумболд бил учуден от приликата в прическата на древните египтянки и мексиканските жени. Жените на некои южноамерикански туземни племена и до сега носят още същите жълти рокли прилегнали о краката, каквито са носели древните египтянки. Погребалните обичаи са били същите у египтяните и у ацтеките: балсамиране и обвиване на трупа с скъпоценни тъкани. От друга страна има голямо подобие в техните езици.

Значи, самата наука сега потвърждава думите на жреца от Саис, че Египет не е бил страна на невежеството. Те са притежавали една велика наука, едно велико знание, което мнозина съвременници не подозират. Напр. пирамидите са построени от големи каменни блокове с по хиляди килограми, и тия блокове са били донасяни от едни планини, които са на юг от Египет. С каква сила, с какви средства са донасяни тия камъни от тия планини и са били качвани до такава височина, за да образуват пирамидите, това за учените е загадка. Самият тоя факт вече говори, че египтяни- г са притежавали знания, които днешната официална наука още не притежава.

Това е в съгласие с твърдението на окултната наука, че древният Египет е бил един от фокусите, в който по-интензивно е работило Всемирното Братство. Тия сили на Всемирното Братство, които са работили в Египет, по-рано са работили на друго место и след туй са съсредоточили своето внимание на Египет, дето работили в течение на много хилядолетия. Тогаз са били построени първите пирамиди. По-после те се преместват другаде.

Има една велика наука за живата природа, която изучава по-дълбоките закони на битието. Тя е обширна. Името й не важи. Можем да я наречем, както искаме: божествена наука, жива наука и пр.. Окултната наука е само част от нея. Ако искаме да имаме знание, трябва да знаем нейната област на изследване, законите, които тя изучава. Те водят към висш съзнателен живот. Великите гении на човечеството, които са ръководили последното, са запознати с тия закони. Това са великите души, цветът на човечеството. Идеята за слугуване на другите, на Цялото, прониква техния живот.

Съществува в света братство на Великите гении на човечеството, на Великите души, които вследствие на дълга еволюция в сегашната и миналите вселени, са достигнали до най-голямо развитие на любовта, мъдростта, знанието, силата, благородството, закона на жертвата, самоотричането. Именно, това е тъй нареченото Всемирно Братство. То съществува от памтивека. То ръководи процесите на цялата природа, то стои зад всички явления в природата. Същевременно то ръководи процесите на нашата планета — земята, еволюцията на минералите, растенията, животните и специално развитието на човечеството.

Основният принцип на това велико Братство е помагане на по-малките в техния еволюционен път. Следи от тяхната дейност се намират във всички епохи на историята. Сент-Ив-Д’Алвейдър говори за дейността на това Всемирно Братство. *) Навсекъде в историята имаме запазени документи за тех и за техната роля. При кои се е учил Питагор във време на своето пътуване, за да се върне с дълбока мъдрост в Гърция? Кой е Теофан, за когото разправя Седир в своята книга: „Les initiations"? С кого се среща Андреас, а после и самият Седир? И тая среща е била най-великото събитие в живота на Седир и е указала грамадно влияние върху него. И след това той основава (след последната война) школа във Франция, която и сега съществува. — С кого се е срещал Месмер във Виена, след което той добива вече нова светлина и дейността му взема съвсем нов характер? Това са все загатвания за членовете на Великото Всемирно Братство!

В Послание към евреите, гл. 12, ст. 22—24 се дава само едно слабо загатване за съществуването на Великото Всемирно Братство. Ето що се казва там: „Но пристъпихте към хълма Сион, до града на Живия Бог, Небесния Ерусалим, и при десетки хиляди тържествующи ангели и при Събора на Първородните, които са записани на небесата, при Бога, Съдията на всички, при духовете на праведниците, които са стигнали до съвършенство, при Исуса Посредника на Новия завет и при поръсената кръв, която говори по-добри неща от Авелевата.“

Това е едно много дълбоко место, което може да се напише само от един по-светен, какъвто е бил апостол Павел. Що се разбира под хълма „Сион“, под „града на живия Бог“, под „Небесния Ерусалим“? Това е именно онзи разумен цен- тър, който работи в природата. Тук като се говори за „Събора на Първородните“, се разбират ония членове на Всемирното Братство, които са над сегашната човешка раса, които са завършили своето човешко развитие и сега ръководят строителните процеси в природата. А пък дето се говори за „духовете на праведниците“, които са стигнали до съвършенство, тук се .загатва вече за тия същества от сегашната човешка раса, които са завършили своето човешко развитие и са почнали да помагат във великата творческа работа на Всемирното Братство.

Съзнанието им е проникнато от милосърдие, благородство и себеотрицание! Tяхната помощ не е кратковременна. Те работят по планове, за чието реализиране се изискват милиони години. И едничкото, което ги подтиква към този вид дейност, е съзнанието за възвишените сили, дремещи във всяка душа. Вдъхновява ги прозрението за красотата на бъдната картина на пробудената човешка душа! Красотата на далечния идеал влива нови сили в тях. Съзнанието им е най-близко до това на художника, който е радостен и вдъхновен от видението за онова, което ще се изяви в художественото произведение! Любовта към всичко живо дава крила на дейността им.

Всички на земята, които работят в хармония с техните стремежи, които работят за повдигане на другите, подтиквани единствено от любов, без да чакат нито слава, нито богатство, нито власт и пр., те са вече сродни, близки, вътрешно свързани с това Всемирно Братство.

Всеки може да влезе във връзка с това Всемирно Братство, когато работи в духа на техния идеал. Тогаз той живо ще почувствува не само вътрешна връзка с това Братство, но и неговата вътрешна подкрепа, ще почувствува зад себе си като тил тяхната сила, тяхната помощ, тяхното знание. Той няма да бъде сам в своята работа. Когато човек работи за великия идеал, който въодушевява това Братство, той вече вътрешно е в тяхната система и на всяка крачка в живота си ще чувствува тяхното съдействие и готовност да подготвят и подобрят условията и резултатите от неговата работа. Когато той работи в този дух, те са с него. И радостта, която ще усеща в такава дейност, ще показва, че той е вече във вътрешна връзка с тия напреднали същества, че възприема част от тяхната радост.

Всеки слънчев лъч, всека дъждовна капка, всяко облаче, всеки планински връх, всяко цвете ни напомня за великата им дейност, която стои зад всички форми и явления. Зад всичката тая картина, която виждаме около нас, седи разумната дейност на тия същества. И благодарение на голямото им знание и сила, те винаги постъпват по най-разумния и най-сигурния начин за постигане на своите цели.

Работата на това Всемирно Братство буди благоговение у всеки, който вникне в характера на дейността им. Те работят в тишината, в мълчание, не претендирайки нищо за себе си, нито име, нито власт. И при всички възпитателни методи, които употребяват, при всичката помощ, която дават, те оставят пак отворени възможностите за свободна проява на съвременния човек в областта, в която той може да твори и да се прояви активно, с собствена инициатива. Всемирното Братство по този на- чин прилича на градинаря, който не ограничава естеството на растението, което отглежда, и само му дава благоприятни условия, добра почва, влага, топлина и пр. и го предоставя то да прояви свободно своята природа. И тъй, Всемирното Братство не предписва свои произволни методи, свои граници и пр., а само подпомага на оня естествен, свободен развой на силите, вложени в човешката душа.

Мощните сили, с които това братство разполага, са грамадни. Това са всички гении, които са надрастнали личния живот и са влезли във възвишения живот на служенето, който живот единствено е източник на най-високите радости в живота и го осмисля. Силата им произтича от това, че знаят езика на природата и вследствие на това тя им отваря своите съкровищници.

Когато погледнем на живота с таково разбиране, виждаме, че изобщо еволюцията, всяко повдигане се дължи на помощта на по-горните към по-долните. В цялата вселена констатираме следното: по-силните, по- горните, по-знаещите помагат на по-долните. Взаимопомощта и служенето са главният фактор за напредъка. И имено на туй се дължи тая красота, която виждаме в целокупната природа. Това на е вече мъртва машина, а е нещо живо и разумно.

Ако проследим историята на човечеството и последователното основаване, цъфтеж и смяна на културите, ще видим на всякъде доказателства, следи за съществуването на тия Велики Гении на човечеството, за тяхното благотворно влияние. Притежавайки грамадни знания и знаейки посоката на развитието на човечеството, те винаги са се притичвали на помощ при основаване на нови култури и техния по-нататъшен живот чрез изпращане клонове в разните части на света. В Индия те са оставили повече философска наука, а в Египет повече научни данни.

След местенето на своето огнище от Египет, те продължават да подкрепят тая страна чрез свой клон. В зазоряването на всяка култура винаги ще видим тяхната разумна и всестранна помощ.

Всемирното Братство изпраща три клона в разните култури.

Можем исторически да проследим дейността на тия три клона.

Първият клон е имал за цел да подготви условия за християнството; да подготви съзнанието на човечеството за християнството. Вторият клон е имал за мисия да внесе християнството в света. А третият клон е имал за цел да реализира божественото учение (християнството).

Първият клон в разните култури носи разни имена; той най-първо работи в Египет; там членовет на тоя клон се наричат херметисти; после те работят в Персия — това са маздеистите. После работят в Асирия и Вавилон. После простират своята дейност и в Гърция: там се наричат орфеисти.

Вторият клон от Индия отива в Египет и от там в Палестина. Това са есеите, есейската школа в Палестина. После от там той простира своята дейност в Рим, Англия, Германия, Франция и пр.

Третият клон най-първо работи в Индия, после в Египет, Сирия, Мала-Азия и след това в България и туря основата на Богомилското движение. По-после богомилството пренася тая вълна, своите идеи на запад и създава движението на розенкройцерите, илюминатите, мартинистите и пр..

Клоновете на Всемирното Братство са давали мощен тласък на дадена култура чрез разцъфтяването на философията, науката, поезията, музиката, архитектурата, живописта, чрез разпространение на възвишени идеи за култивиране на индивидуални и социални добродетели. Разбира се, Всемирното Братство е могло да действува в дадена култура само в известни рамки, според степента на съзнанието и според способностьта й да възприема и оплодотвори в живота известни възвишени потици. Чрез даване на нови импулси и идеи то е действувало за постепенното разширение на човешкото съзнание. Те са работили в две направления: от една страна чрез своята дейност направо са внасяли в обществото нови творчески идеи и импулси, и от друга страна чрез поставяне на поети, художници, музиканти, учени, философи, общественици, държавници в контакт с новите идеи, те са ги вдъхновявали да творят в нов дух, в ново направление. И наистина, ако проследим историята, ще видим, че множество най-видни идеалисти в изкуството, науката, обществения живот и пр. са били пряко или косвено свързани с някое движение, което произхожда от Всемирното Братство. Но по някой път не е било необходимо тези поети, философи и пр. да влязат в пряка връзка с тия движения; по някога е било достатъчно те да бъдат по-готови, по-чутки души, за да възприемат известни нови идеи, които са се носели из въздуха, тъй да се каже, благодарение дейността на тия мистични братства.

Тия три клона идат от едно по-високо място. Тия, които ръководят тия три клона, са посветени.

Нека проследим по-подробно исторически това.

_____________________________

1 Гибралтарският проток.

2 Виж книгата „Тимей" от Платон.

3 Виж статията на Орлов в сп. „Природа", год. X.

4 Виж Saint-Yves-D’Аlveidre: „La Mission de l’Jnde".

5 Знае се, не Ведите, една от най-старите свещени индийски книги, имат 4 части: Ригведа, Яурведа, Самаведа и Ятарва—Веда.

6 Виж по това хубавата драма на Едуардъ Шуре: ,,Елевзински мистерии", дето в художествена форма са възстановени тия мистерии въз основа на исторически проучвания.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...