Jump to content

Recommended Posts

ВТОРИЯТ КЛОН

Мойсей изучи божествената мъдрост в школите на Всемирното Братство.

Няколко века преди Христа Всемирното Братство прати в Палестиня втория клон, който можем да наречем палестински. Този клон образува есейското братство. Есеите живели на общежития с колективна собственост. Те са имали групи във всеки град. Йосиф Флавий различава 4 вида членове на тяхното общежитие: начинающи, нови ученици и две степени напреднали ученици. Йосиф Флавий описва подробно живота им, а Филон описва живота на друго подобно общество в Египет — терапевтите1. Те в Египет са били предимно евреи и могат да се считат като египетски клон от есейците. Между двете общества има голяма прилика. И в двете се молят по един и същ начин в едно и също време, а именно пра изгрев слънце, с лице обърнато към слънцето. Изобщо на всякъде членовете на Всемирното Братство практикуват посрещане изгрева на слънцето. Това виждаме у есейците и терапевтите; това виждаме у Питагора. И богомилите са посрещали изгрева на слънцето. Това виждаме и днес у ученицитe на Всемирното Братство в България. Това е практикувал и Андреас, който е бил във връзка с Всемирното Братство. Ето с какви думи се описва това в „Посвещения“ от Седир: „Андреас разказа, че при едно пътешествие в Тибет той се изкатерил при разсъмване на един ближен хълм, за да наблюдава зазоряването и изгрева на слънцето, както е имал обичай да прави. И Андреас описва така изгрева: „Това е невъобразимо! Най-низките долини са на 3000 метра дълбочина. Яснотата на атмосферата, чистотата на въздуха, дълбокото мълчание, мистичната игра на краскитe на изток преди внезапния изгрев на слънцето, всичките тия безкрайности влизат в душата ви на вълни и ви обновяват! Долавях ледения зефир, който идеше от вечните снегове и шепнех свещените формули на Пътя, който следвах“ (Седир, „Initiations", стр. 102).

Защо Андреас, богомилитe, есейците, терапевтитe, Питагор и пр. все посрещат слънчевия изгрев? Защо е това съвпадение? Това съвпадение е естествено по следните причини: Първо, защото всички произхождат от един и същи център, именно Всемирното Братство. И второ, защото те знаят законите, знаят, колко е важно това за физическата и духовна обнова на човека. Слънцето е емблема на висшия, живот, на нещо разумно. И всички първи християни са ставали сутрин рано да се молят. Сутринта има най-благоприятните условия, при които човек може да се свърже с невидимия свят, с по-дълбоките сили на природата. Есейците, богомилите и пр. са използували тия условия.2 Казахме, че мисията на есейското братство е била да внесе християнството в света. Те са изучавали природата, владеели са великата божествена наука и са водели високонравствен живот. Всички еврейски пророци са се учили при есейците. Есейците са подкрепяли пророците. Те са били тил на пророците. А есейците са били във връзка с една мистична школа още по-вътрешна.

И наистина, когато Христос проповядваше в Палестина, Той имаше вече в лицето на есейците подготвени хора, подготвена среда. От друга страна чрез есейците бяха подготвени и много други лица, за да приемат идеите на Христа при Неговото идване.

Заедно с разпространението на християнството, и есейците разширяваха областьта на своята дейност в Европа, за да реализират своята мисия: внасянето на християнството в света.

__________________________________

1 Виж Йосиф Флавий: „De bello Jud,“ т. II, чл. 8, и от Филон „Quod omnis probus liber“ т. II, 458 стр.

2 Виж статията „Влиянието на слънчевата енергия“ в книгата „В царството на живата природа".

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...