Jump to content

ВЕГЕТАРИАНСТВО


Recommended Posts

ВЕГЕТАРИАНСТВО

 

Злото не е в яденето. Когато се забранява известна храна, то става от съображението да не се причинява страдание на съществото, което се употребява като храна.

 

Месото е синоним на греха. За да го ядеш, ще трябва да унищожиш живот. Откажете се от него доброволно.

 

Първоначално Бог е казал на човека да се храни с плодове, но след потопа, като видял, че човек не може да се храни само с плодове, позволил му да се храни и с месото на някои животни, но в никакъв случай да не употребява кръвта им.

 

Дървото за познаване на доброто и злото е месоядната храна. Вълкът да яде месо - разбирам, но на овцата да даваш месо, не разбирам.

 

Изкуство е да се храниш с живия хляб и живата храна. Хората се хранят с мъртва, заразена храна и затова страдат. Вземете малко месо и го поставете под микроскоп да видите какви и колко бацили има в него. Има бацили, които и при две хиляди градуса не умират.

 

Може да ядете месо, сирене, яйца, но те не могат да създадат у вас чисто тяло, нито благороден ум. Основният закон за яденето е Любовта и благодарност.

 

Когато клетките на месната храна влязат в организма, той трябва да употреби десет пъти повече енергия, за да ги задържи в себе си, т.е. да ги постави в известен устой и да ги впрегне на работа. А колко могат да изработят такива клетки? Защо са нужни тези работници на човека, ако те му донасят едно, а завличат десет? Свинското месо е вкусно, но едно донася, а десет отнася. Ще ядете такава храна, която десет да донесе, а едно ще завлече. Това е плодовата храна. Туй неестествено състояние, в което е попаднал човекът в целия културен свят, се дължи на месната храна.

 

Да не ядем месо, това значи да не се удоволстваме. Да се удоволства-ме, това значи да вършим грях, т.е. да ядем храна, за която организмът не е готов. Ядем ли такава храна, тя вече е отрова. Месната храна е отрова. Тя символизира дървото за познаване доброто и злото.

 

Какго една обидна дума може да разруши и отрови човека, така и страхът на животните, когато ги колят и убиват, може да ви отрови.

 

Когато се храни с месо, човек приема от животните такива неестествени енергии и елементи в своя организъм, за освобождението от които се изискват стотици и хиляди години чист живот.

 

Понеже човек се намира в патологично състояние, то и храната му е неестествена. Неестествено е човек да яде месо.

 

Ако се храните със свинско месо, нисшите клетки ще се присадят у вас. Ако ядете само месна храна, от натрупването на тия клетки ще вземете този характер на тези същества, които сте яли. Свинските клетки са неестествени, изисква се голяма енергия, за да ги задържи човек на работа. Те са хем много мързеливи, хем много разрушителни.

 

Има здравословни и нездравословни храни. В какво седи здравословност? Например, ако ядеш свинско месо, ще страдаш. В какво седи страданието? То не е здравословно. Клетките на свинското месо са крайни индивидуалисти, много обичат живота, мързеливи са, не работят. Свинята с много малко усилия иска да постигне много.

 

Има растения, които са в хармония с човека. Като влязат клетките в човека, работят. Оная храна е здравословна, на която клетките са хармонични с твоя живот. Свинските клетки не хармонизират. При първия удобен случай заминават. Тогава започват болезнените състояния.

 

Ако наемеш стотина работници да ти извършат някаква работа, а те не работят, струва ли си да ги наемаш? Това са свинските клетки, които ти ядеш - те вреда носят, но полза никаква. Не наемай работници от свиня да ти работят.

 

Месната храна спира прогреса на човешката индивидуалност. Когато една храна спира развитието на човека, по-добре е да не се яде.

 

Защо е нехигиенично свинското месо? Щом изядете свинското месо, свинските клетки ще станат част от вас. Свинщината ще стане част от вас. Свинските клетки са много мързеливи - за да ги накараш на работа, ще изхарчиш повече енергия, отколкото те могат да отделят за тебе.

 

Мислители, че хората, които ядат месо, имат условия за развитие? Човек придобива качествата на животното, което яде.

 

Ако бих ви описал точно какво представлява месната храна, не бихте я вкусили. Не бихте я помирисали. Вие още не сте се освободили напълно от вкуса към нея. Ние сега само минаваме за вегетарианци.

 

Всяка животинска клетка си има стомах, черва, нечистотии, извержения. Като яде човек тези свински, овчи, говежди клетки, яде изверженията им, наречени токсини. Най-малко токсини има в растителната и плодната храна.

 

Свинското месо може да го ядете само за цяр. Здравите да не ядат свинско месо. Болните може да ядат и пилешко, и яйца да ядат. Аз считам за вегетарианци тези, не които седят пред мене и не ядат, но които нямат желание да ядат, не им е естествено да се хранят с месо. Месната храна е много нечиста. На някои им се прияжда много месо, особено като им замирише, то е защото по атавизъм у тях е останало това желание.

 

Защо вълкът яде овце? За да стане кротък. Като ядем добри работи, ставаме добри.

 

Който яде месо, ще се натъкне на такива страдания, които и през ум не са му минавали. Какво чувство изпитвате към приятелите си, които постоянно ви казват обидни думи? От ден на ден вие ставате по-хладен, по-чужд към тях, докато най-после се разделите. Каква пакост са ви направили те? Заклали са нещо у вас.

 

Бог е направил така, че човек да се храни с плодове, а той се храни с месо. Месната храна е внесла такива отрови във вашия организъм, че той представлява сбор от нечистотии. Ако бихте имали обоняние непокварено, вие бихте бягали далече един от друг - такава смрад се носи от тези, които ядат месо. Плодната храна, както и месната съдържат в себе си различни елементи, поради което се предизвикват две различни състояния, а оттам и различни резултати.

 

Месната храна е едно голямо зло за човечеството. Вибрациите на тази храна са от друг, по-нисш род, несъответстващ на сегашния човек.

 

Ако клането на животните беше допуснато от Бога, агнето само щеше да дойде при човека да се пожертва за него, а сега човек го гони, то бяга, плаче, но човек не чува.

 

Вълкът е силен, защото яде месо, но работа не върши. Овцете, кравите, биволиците дават вълна, работят на нивата, те са в услуга на хората.

 

Вегетарианската храна е онази, чиито трептения напълно съответстват с трептенията и клетките на нашия организъм. При усвояването има пълно съответствие или пълно изтичане на енергията към Слънцето. Тази храна е именно вегетарианска. Има храни, чиито трептения отиват към центъра на Земята, те са животински и някои растителни.

 

Вегетарианската храна усилва нервната система, организмът става по-устойчив, по-издръжлив.

 

Няма смисъл да ставате вегетарианци, ако мислите за месо и се измъчвате.

 

Поканен съм да излекувам болната дъщеря на един човек. Ако те за благодарност ми предложат да хапна от сготвената кокошка, предпочитам да хапна, въпреки че съм вегетарианец, отколкото да вземам пари. Взимам ли пари, не мога да говоря за вегетарианство. Ако цял ден се тревожиш за щяло и нещяло, ти не си вегетарианец.

 

Който не може да се откаже от месната храна, той не може да се освободи и от злото. Който не е влязъл в причинния свят, той още не е истински вегетарианец.

 

Кръвта се пречиства чрез храната, чрез чистите мисли и чувства. Вегетарианец е този, на когото деди и прадеди отпреди пет-шест поколения са бипи все вегетарианци.

 

Истинският вегетарианец и наяве, и насън не вкусва месо.

 

Не е лесно човек да стане вегетарианец. Трябва да има едно преходно положение в храната, а не изведнъж да се премине на друга храна.

 

Вегетарианството е преходно състояние.

 

Вегетарианството трябва да бъде обосновано на един велик закон - никога не яж храна, която няма съответстващи трептения на твоето тяло.

 

Могат ли ескимосите да бъдат вегетарианци? Вегетарианството може да се прилага само при добри условия, а не при лоши.

 

Всички месоядни животни имат постоянен глад, не се насищат. Всеки, който престьпва великите закони на Любовта, мъдрост и истината, е ме-соядец. Месоядец е всеки, който не изпълнява Божия закон.

 

Сегашните културни хора какво ли не ядат - кокошки, прасета, а са толкова жалки и безпомощни. От една инфекция, от ухапването на някое комарче могат да си заминат.

 

Ако човек, след като яде месо, е здрав, нека яде. Ако човек, след като яде вегетарианска храна, се разболява, да яде месо. Нека плаща в бъдеще. Едно време се биеха и убиваха и враговете си изяждаха, колкото убият, изядат ги. Ние сега сме се избавили от едно голямо зло - яденето на човешко месо. То е толкова диференцирано, че внася много голяма зараза. До известно време, докато сме слизали надолу, сме яли месо, сега можем да поправим погрешките и животните ще се ползват, и ние.

 

Понеже човечеството е подело по еволюционен път, животните ще слизат. Има хиляди години още да слизат, а ние възлизаме; за да им помогнем, не бива да ги ядем.

 

Месната храна е голяма спънка за повдигането на човечеството и е причина за много от страданията му. В животните се образува голяма омраза към нас за това, че ги колим, а омразата ражда най-силните отрови. Най-силните зарази идат от месото. Който не се откаже съвсем от месото, ще остане назад в развитието си.

 

Злото в човека е свързано с месоядството. В злото всякога има насилие. Трябва да станем добри към всички същества, за да избегнем насилието в света. Докато има насилие, никакво добро не съществува.

 

Някои религиозни месоядци привеждат един много силен, според тях, аргумент: „Как да не ядем месо, когато Христос казва: „Ако не ядете плътта ми и не пиете кръвта ми, вие нямате живот в себе си". Че ние затова ядем кокошки-да добием плъттаи кръвта!" Голям аргумент, нали? Вегетарианецът пък се аргументира с думите на Христос: „Аз съм лозата, вие сте пръчките". Значи, Христос там се хранел не с месо, но със съвсем други, растителни сокове. Мъчно е, казват, да ядете плътта му. Ние се храним по съвсем друг начин. Това са две коренно различни състояния. Явява се обаче един истински тълкувател и казва: „Плътта на Христа - това е доброто в света. Кръвта на Христа - това е истината в света." Следователно, който не яде доброто, не пие истината, там работата друг характер взема.

 

Наблюдавайте как се хранят вегетарианците и как месоядците. И какво ще видите? Каква е разликата в храненето им? Как държи вилицата и ножа месоядецът? Както и вегетарианецът. Но има едно различие - месоядците в яденето са по-сръчни. Но едновременно с това всички, които се хранят с месо, са малко нетърпеливи, малко сприхави. Даже у вегетарианците е останал този навик. Вегетарианец, който е сприхав, скоро е започнал да яде вегетарианска храна. Който е роден вегетарианец, е малко по-спокоен, не бърза.

 

В човешкото тяло живеят едновременно две същества. Животът на тия две същества не върви в една посока, вследствие на което между тях винаги се явява борба. Тази борба се дължи на факта, че едни от клетките, които доставят храната на човешкия организъм, са месоядни, а други - растителни. Месоядните клетки са били такива от хиляди години насам, и днес и да желае човек да стане вегетарианец, тия клетки му се противопоставят. Ако не се достави съответна храна, месоядните клетки се самоизяждат. Клетките на белите кръвни телца например водят борба помежду си и се самоизяждат едни други. Значи войната съществува още в самия организъм на човека. Вследствие на тази война човек е вегетарианец по идея само. Вътре в него обаче клетките се самоизяждат. Ето защо, за да станете някога плодоядци, още сега трябва да поставите в ума си идеята да се храните с плодове. Тази идея ще работи в ума ви години наред, докато един ден, незабелязано за самите вас, ще видите, че сте готови да се храните с най-чистата засега храна - с плодове. Що се отнася до вегетарианството в пълен смисъл на думата, във всички светове - физически, сърдечен и умствен - това е въпрос на вековете.

  • Like 1
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...