Jump to content

Recommended Posts

ПЛЪТ

 

Има нещо в човека, което никога и от никого не може да се задоволи. То е плътта или змията у човека. Това е голямата змия в света, която е умна, будна, никога не спи и живее във всеки човек още от раждането му, още в спящо състояние и постепенно се пробужда. С пробуждането й между духа и нея се започва борба. Който не знае как да подчини змията, се натъква на големи бедствия. Тя не трябва да се унищожава, но да се подчини. Докато змията действа в тебе - ти живееш. Умре ли тя, умираш и ти. Докато змията живее в човека, тя крие в себе си половината богатства на космоса.

 

Всички скъпоценности, които съществуват в света, са на нейно разположение. Ако можеш да й станеш господар, всички нейни богатства и скъпоценности минават в твои ръце. Не можеш ли да й станеш господар, ще си останеш беден. От това зависи твоето богатство - господар да й станеш. Среден път няма.

 

Плътта е малък плод от дървото на духа и трябва да се смалява.

 

Животът започва с плътта. Тя е почвата, тя е първото условие, при което животът може да се прояви. Докато една идея не вземе някаква форма, докато не се въплъти, не може да бъде ясна.

 

Има една спънка плътта - това е инертност. Ако в нея не влезе духът да я раздвижи, тя ще си остане инертна и не би могла да се развива. Затова идват страданията. Страданията идват от плътта.

 

Духът чувства и мисли по друг начин, а не както плътта.

 

Искате да се освободите от плътта - това е невъзможно. Има някои работи, от които можете да се освободите, но от някои по никой начин не можете да се освободите. Тях ще носите със себе си, както черният носи своята чернота на онзи свят.

 

Плътта трябва да се одухотвори, да се облагороди, а не да се освободите от нея.

 

Плътта може да се преумори от чрезмерен пост и от прекомерно ядене.

 

Плътта си има свои изисквания, заради които трябва да я разбирате. Волята в човека е виновна за неговите неуспехи и нещастия, а не плътта. Плътта е носителка на лошото, но тя не го причинява.

 

Не смесвайте плътта с вашите желания, с вашите похоти. От тях трябва да се отречете, а не от плътта, защото то значи да се отречете от всички мисли и желания, които стават чрез нея. И не бива да измъчвате вашето тяло, този чуден храм, който Господ е създал.

 

Плътта постепенно заяква. Щом изпълнявате законите на плътта, ще бъдете здрави, богати, ще живеете отлично.

 

Аз не говоря за желанията на плътта, но за законите на плътта. Като слиза на Земята, човек се въплътява, облича се в плът и трябва да спазва нейните закони.

 

Старият живот е вашата плът, от която не можете да се освободите. Речете ли да се освободите, вие ще спрете вашата еволюция и ще заминете за онзи свят.

 

Старият живот, плътта, вие не можете да пренебрегнете.

 

Плътта е нисшият живот, а духът - висшият. Плътта е едно вечно противоречие. Духът постоянно иска да обърне низшия живот във висш, все възпитава плътта, както ние възпитаваме домашните животни.

 

Плътското влечение е едно течение, което завлича човека. Любовта е разумно движение, разумна сила, която повдига човека. Похотта е камък, който се търкаля надолу от планината, слиза в бездната.

 

Ако мислите право, ще привлечете силите на природата. В света и в природата има здравословни вещества, които ние привличаме с мисълта си. Има един разумен свят, който постоянно ни заобикаля.

 

Унилост, апатия, немощ, слабост, тъга - това са все състояния на материалното естество у човека, а не на духовното.

 

Каквото и да се говори, каквото и да се пише в свещените книги, невъзможно е човек да се освободи от естеството на своята плът. Борбата между плътта и духа винаги е съществувала и ще съществува. Животът на духа и животът на плътта колкото и противоположни да са един на друг, толкова са и необходими за човешкото развитие.

 

Без живота на плътта не може да има никакво развитие. Не се страхувайте от плътта, но гледайте да я подчините да слугува на духа. Възпитавайте плътта си във всяко отношение.

 

Щом усетите, че сте близо до хората по плът, повдигнете мисълта си така, като че не живеете на земята, като че нищо не ви засяга.

 

Мнозина мислят, че като се освободят от плътта, те като че направо ще отидат при Бога.

 

Кой създаде плътта? Който създаде и духа - всичко излиза от Бога с изключение само на кривите форми, в които днес духът е облечен.

 

Да не третираме тялото си като кираджийски кон, да го товарим и преуморяваме, но да го разбираме и пазим. Плътта това са нашите ниски страсти и желания, тялото - седалище на ума и сърцето, на душата. Чрез това тяло ние се развиваме и облагородяваме, чрез този неоценим дар освежаваме духа си.

 

Натрупването на материя е товар, а не организиране на материята. Натрупването на плътта показва, че тя има много желания, иска да яде, да събира богатства и имоти.

 

Не лишавай тялото си от благата, които Бог ти е определил, но същевременно не измъчвай стомаха си да работи повече, отколкото трябва.

 

На плътта ще й казвате да яде малко. Никога не задоволявайте плътта си напълно. Оставете я поне една трета гладна.

 

Когато един нисш организъм действа в един висш и взема надмощие, образува болести. А когато един висш организъм, висш живот действа върху един нисш, дава здраве. Затова, ако плътта има надмощие над духа, човек всякога ще заболява. Ако духът има надмощие над плътта, човек всякога ще бъде здрав.

 

Този човек, който е умрял, той отдавна е започнал да умира, множество клетки на тялото му още преди десет години са започнали да се разлагат. Няма го в тялото пълноценният живот, друг живот го е заместил.

 

Божественото в теб ще те напусне, ще остане смъртното. Бог оттегля Духа Си, остане нещо в тебе, но то е смьртно, то умира.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...