Jump to content

Recommended Posts

СВЕТЛИНА

 

Ако поискате мнението на съвременните физици върху светлината, те ще ви я определят като ред трептения, в които влизат седем цветове - от червения до виолетовия, и ще ви изчислят, че червения цвят се състои от 428 билиона трептения, виолетовият - от 739 билиона, а ултравиолетовият - от 833 билиона трептения. Туй е границата или областта на светлината, в която, тук, във физическия свят, тя може да се прояви. Или другояче казано: това е точката, до която са стигнали досега хората в развитието на възпри-емчивостта си. Това е така по отношение на физическия свят. Но какво отношение има светлината към човешкия ум? От съвременните наблюдения и опити се доказва, че никаква умствена дейност не може да се извърши, никаква органическа проява не може да стане без присъствието на светлина. И ние ще направим едно общо твърдение, че степента на развитие на всички същества зависи от качеството и количеството на светлината, която присъства в даден момент. Туй разграничение можем да го отнесем и до самия човек: всички хора се различават по степента на светлината, доколко те са способни да я възприемат и проявяват. Можем да твърдим и друго: че и самият характер, самата духовна проява на човека зависи от качеството и количеството на тази светлина.

 

Студът, това е малко количество светлина. Зад обикновената светлина стоят други енергии от по-висок род, а зад последните стои нещо разумно.

 

Да живееш, това значи да се организираш. А да се организираш, това значи да придобиваш повече светлина.

 

Косите внимателно и често ще ги вчесвате. Космите - това са струни, чрез които светлината свири. Езикът на светлината - това е косата.

 

Вие трябва и през нощта да знаете къде е Слънцето, да го виждате, да възприемате неговата светлина, да знаете долу ли е, ипи горе, и къде точно.

 

Слънцето съдържа всички медикаменти в себе си. Няма болест, която да не се подчинява на действието на слънчевите лъчи. За да се лекува, човек трябва да прекара слънчевите лъчи през призма - реално или мислено. Същото е и със светлината - за да дойде до нашите очи като светлина, тя минава през няколко трансформатора. Ние възприемаме пречупена, рефлексирана светлина, а не права, затова и виждаме нещата относително, а не абсолютно. За всичко ние имаме една относителна представа.

 

Най-висшата материя, която възприемаме, това е слънчевата енергия. Ако ти не виждаш тази светлина, не можеш да се обновиш.

 

Светлината носи безсмъртие в себе си.

 

Всичко е концентрирана светлина. Плодовете, растенията - всичко е светлина.

 

Много е важно да се научиш да бъдеш проводник на смесените цветове, а те са повече от 400. Наука е да знаеш какъв цвят да привличаш. Недоимъкът на цветовете може да си набавите от известни храни. Цветовете са форма на светлината, а светлината е носителка на Божествената храна. Ако не знаете как да сгъстявате и как да възприемате светлината, не може да сте нито много умен. нито здоав. нито благоооден. Трябва да имате знание, да си служите с цветовете на светлината. Бог е светлина. Светлината е форма, по която Бог изпраща живота в света.

 

Не само с центъра на зрението може да се вижда, но и с жлезата на зрението, ако тя се е събудила.

 

Ще приемаш светлината, за да почистваш мислите си. Много силната светлина поврежда очите и нервната система.

 

Етерният двойник на далака прави редица преобразования на жизнената сила на Слънцето, която ни заобикаля. Така светлината става в края на краищата светлорозова, не много светлорозова, леко към виолетово и този цвят се разпростира чрез нервите навсякъде по физическото тяло. В такава светлорозова светлина е потопен Христос.

 

Съвременните физици още не са изучили при какъв ъгъл на пречупване на светлината, при какви стълкновения на светлината, се образува червеният цвят; те не са изучили още при какви ъгли, при какви стълкновения на светлината се образува портокаленият, жълтият, зеленият, синият, виолетовият и другите цветове изобщо. Например, ако у вас се зароди някакво недоволство, явява се червеният цвят, и вие ставате активен. Когато пък някой иска да ви обиди, вие, преди още да сте чули какво ще ви каже, отваряте широко очите си и слушате. След като чуете обидните думи, вие възприемате съответния цвят. После свиете веждите си малко и във вас се започва една вътрешна реакция. Ако сте по-силен от този, който ви е обидил, във вас се заражда желание да го биете, но ако сте по-слаб, заражда се мисълта при какви условия да му отмъстите. Вие не сте изучавали какви ъгли се образуват при разтварянето на очите, при тяхното затваряне и т.н. Всички тия неща са интересни за проучване.

 

Много от съвременните физиолози и лекари мислят, че всички гънки на мозъка в човека са еднакви. Те не са изучавали ъглите на тия гънки. Значи, в мозъка става един вътрешен процес. Ъглите изразяват само известни гънки, чрез които ние можем да трансформираме известна енергия, да отстраняваме известни цветове, други да превръщаме и да приемаме само онези, които помагат за развитието ни. Трябва да знаете, че светлината е един от великите фактори не само за умственото развитие на човека, но и за характера и дългия му живот.

 

Има една светлина, от която хората умират. От човешките очи излизат особени светли лъчи, които действат убийствено. Човек с такива очи, като влезе между хората, носи нещастие. Хората, които са възприели светлината на такива очи, се разболяват. Има очи обаче, които лекуват.

 

Хора, на които мислите и желанията са възвишени, лъчът който излиза от очите им, е над плоскост и във възходяща посока. В лошите хора този лъч е под плоскост и в низходяща посока, към земята. Гледайте този лъч и не се заблуждавайте от убежденията на човека. Каквито и да са убежденията, щом лъчът на окото му е над плоскост, той е добър. Ако лъчът е надолу и под плоскост, той е лош и не може да се разчита на него.

 

Тъмнината е произлязла от света на тъмните същества, а светлината - от света на светлите същества. Цялото човечество е под неизбежното влияние на едните и на другите същества. Светлите същества са завършили своята еволюция и сега поддържат света, слизат на Земята от високи светове, за да ни помагат. Правят големи жертви, понеже разбират Божиите закони. Тъмните сили искат да заробят човека, да го върнат назад в развитието си, понеже, ако не го върнат, те не могат да се въплътят, а те искат чрез въплътяване в хората да имат условия да подобрят своето положение.

 

Христос е един от най-възвишените духове, Той слезе да даде упътвания и да обърне кормилото на човешката еволюция, да даде светлина да вървят хората напред, да им покаже пътя на човешкото спасение.

 

Светлината е потребна за растенето, за развитието на вашето тяло. Без вътрешната светлина, и външната е безполезна. Външната светлина е механическа. Има една светлина, в която нашият организъм расте. Има една светлина, при която мозькьт расте. Има една светлина, при която сърцето расте. Има една светлина, при която нервите растат. Ако тази светлина, съответстваща на нервите, не дойде, нервите започват да повяхват. Щом се отдалечите от външната и от вътрешната светлина, организмът ви започва да боледува. Често се атакуват очите, ушите, гърлото.

 

Който не възприема светлината правилно, не може да мисли. Колкото светлината е по-малка, толкова и умствената деятелност се намалява.

 

Най-напред сърцето възприема слънчевите лъчи, после умът. Мозъкът направо не възприема, той е обвит в коруба. Слънчевите лъчи много по-мъчно минават през тази коруба, а по-лесно минават през гърдите и сърцето. Под „сърце" се разбира и слънчевият възел под лъжичката, дето е центърът на симпатичната нервна система или на стомашния мозък.

 

В тъмна стая се почива по-добре, понеже светлината стимулира мозъка. Щом е светло, не може да се спи.

 

Ако не вярваш в силата на слънчевата светлина и си казваш: „Я оздравея, я не", разбира се, че няма да имаш резултат. През това време умът ти ходи по търговия, тук и там, и не можеш да се ползваш съзнателно от светлината. Когато се лекуваш на слънчевата светлина, ще мислиш само за светлината, за нищо друго. Достатъчно е да концентрираш ума си за половин час към Слънцето и слънчевата светлина, за да имаш резултат.

 

Когато ние проучваме битието, проучваме всъщност оня велик принцип на живота, който е произвел светлината, а светлината сама по себе си е произвела всички последващи живи форми в природата.

 

Сама по себе си светлината не се движи, тя е инертна. Светлината е безпощадна - тя изкарва всички неща навън. В света има нещо по-велико от светлината, което хората не знаят.

 

От Космоса идат към Земята други светлинни вибрации и като дойдат до Земята, те се видоизменят и се ражда оная, обикновената светлина. Зад обикновената светлина седят други енергии от по-висок род, а зад последните седи нещо разумно.

 

Зад светлината стоят светли същества. Какво ли съзнание имат, за да се движат с такава бързина?

 

Има една светлина, която се отделя от Слънцето и минава - заминава покрай Земята, но ние не я възприемаме, а по-далечните планети я възприемат. Това са лъчите X, радиоактивни сили.

 

Има известни лъчи, които минават през Земята и заминават. Има една светлина от Слънцето, която не можем да я спрем, тя не прави никакво пречупване, тя само преминава. За тази светлина нищо не знаем. За този свят, който ни осветява, нищо не знаем.

 

Онази светлина, която не може да реагира върху нашите очи, се представя като тъмнина за вас, а онази светлина, която реагира върху нашите очи, се представя като светлина. Следователно нашата светлина за другите същества е тъмнина, а нашата тъмнина, която настъпва вечер, е светлина за по-напредналите същества. В света всичко е светлина.

 

Слънчевата енергия, която идва на Земята, минава през етера, после през въздуха, като дойде в стълкновение със Земята, образува светлина. Но тя не е тази, която идва от Слънцето, тя се образува тук, на Земята. Онази светлина дава подтик на мисълта, аз за нея говоря. Ако ти си свободен, може да усилиш светлината си. По-голяма или по-малка светлина, зависи от развитието на нервната система. Колкото по-добре е развита нервната система, толкова светлината и топлината се увеличават.

 

Понякога може да се прокарат известни лъчи на Слънцето така, че човек да „изчезне". Духовната светлина и физическата се различават. На физическото поле трябва да стане известно пречупване най-малко с един градус, за да бъдат лъчите видими. Щом няма пречупване на лъчите, това тяло става невидимо. Туй тяло пак е там - не разбирайте физическото тяло. Така светлината може да се разредява и да се сгъстява. Когато вие се намирате в неприязнено състояние на духа или страдате, вие сте се сгъстили повече, отколкото трябва.

 

Всички съвременни хора, общества и народи страдат от липсата на светлина. Тя съществува изобилно във външния свят, но не остава вътре в нас. Вътре тя е малко; условия няма да се прояви вътре в нас при сегашното състояние на човека. Вследствие на това се зараждат всички отрицателни чувства, които сега спъват развитието на човечеството и разяждат неговия организъм, пречат на неговия ум и покваряват сърцето му. Ако се съмнявате в това, поставете който и да е индивид в някое нехигиенично жилище, където има много малко светлина, и ще забележите в продължение на няколко години всичката разлика, която може да се появи в дезорганизирането на индивида, в упадъка на неговите умствени способности и неговия морал.

 

Всички велики идеи, възвишени чувства и дела, се проявяват при най-изобилна светлина, не външна, но вътрешна. Че това е така, вижда се от обстоятелството, че най-възвишените индивиди в човечеството, които са добили туй велико свое развитие, наричаме светии, т.е. че те светят, станали са хора на светлината. Следователно, когато всички хора добият това състояние - да бъдат светещи - когато самите общества и народи придобият тия способности, само тогава ще имаме една възвишена култура. От това гледище всички предмети на Земята, всички растения, животни и форми на хората не са нищо друго, освен светлина, видоизменена в своите най-раз-нообразни прояви. С една реч, всичко е светлина. От всичко туй следва, че светлината, за която говорим, не е мъртва, не се състои само от трептения, както общо се твърди, но тя съдържа нещо повече.

 

Трептенията на новата светлина ще слязат в ниските места на човешкия живот и веднъж завинаги ще освободят хората от пертурбациите, на които сега всеки ден се натъкваме.

 

Как ще разбереш светлината? Като я приемеш направо от източника й. Речеш ли да изучаваш светлината от пламъка на свещта или от електрическата лампа, нищо няма да разбереш. Тази светлина разваля очите. Всяко нещо, което разваля създаденото от Бога, не е Божествено. Божественото от човешкото се различава по вътрешен усет. Чрез душата си човек може да долавя нещата по вътрешен път.

 

Човекът за вас е форма, но той съществува и като светлина. Колкото по-интелигентен е човек, толкова неговата светлина е по-ясна. Ако интелигентността се намалява, светлината придобива слабо синкав цвят, после бледожълт и т.н. По цвета се съди за интелигентността. Сърцето, Любовта имат нежно розов цвят, нежно розова краска. Бялата светлина е на добродетелите и волята. Преплитането на всички цветове дава човешката аура. По аурата се съди за степента на развитието на човека.

 

Светлината се привлича от тела или от съзнания, които са високо организирани.

 

Може да се вземе пример от природата: изложете кое и да е цвете на Слънцето и веднага в него ще се пробуди истинското знание - то ще знае как да цъфне; изложете и кое да е плодно дърво на слънчевите лъчи и то не само ще се научи да цъфне и завърже, но ще знае и как да узрее, и да приготви своята семка по най-правилен начин. Следователно по същия закон и ние, ако се изложим на Божествената светлина, ще се пробуди и у нас заспалото от хиляди години знание. Светлината не се търси, но се възприема. И когато човешката душа широко се отвори за нея, тя свободно влиза и пресъздава всичко по нови начини, неизвестни на съвременните хора. Когато тая светлина изпълни нашите умове, проникне дълбоко в нашите сърца и обгърне всестранно нашата воля, ще се въдвори мир всред всички съсловия - агнетата няма да блеят жално, кокошките няма да крякат, прасетата няма да квичат, кучетата няма да лаят и да хапят - всички спорове ще отживеят времето си и насилието ще остане като едно далечно възпоменание, видяно на сън. В човешкия дух ще се зародят тогава мисли велики, благородни, ще се явят характери самоотвержени, истински майки и бащи, чиято светлина ще лекува всички болни.

 

И право е казал пророкът на миналото, че Бог ще обърше всички сълзи от лицето на хората.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...