Jump to content

Recommended Posts

СЪН

 

Сънят е излизане на съзнанието вън от нас, за да се очистят и укрепят клетките за нова деятелност през утрешния ден.

 

Причината за спящото състояние на хората се дължи на гъстата материя, в която са вплетени. Тази гъста материя им пречи да мислят правилно. Съвършените хора никога не спят.

 

Когато помрачнее съзнанието, когато нещо ви мъчи, нямате мир, легнете да спите. След като се наспите добре, ще видите, че сънят ви е тонирал.

 

Сънят е хубаво, прекрасно състояние. Всичко, каквото припечелиш, в съня ще го обработваш, ще го складираш. Другият ден пак си готов за работа.

 

Сънят ще реши много от въпросите на вашия живот. За сега седем часа сън са необходими за вас. И пет часа сън могат да ви задоволят, но при условие да спите непробудно, без да се обръщате на една или друга страна. Най-здравословно е човек да си ляга в 10 ч., но това не може да се вземе като правило. Ако някой има особено важна работа, той може да си легне и в 11 или 12 ч., но трябва да заспи в продължение на 5-10 минути. Когато някой остане да работи след 10 ч., сънят се изгубва. Сънят ще се яви отново едва след 12 ч. И тогава човек трябва веднага да си легне, да не се разсъни. Колкото по-рано ляга човек, толкова по-добре за него. Защо? Които рано лягат, те поглъщат всичката събрана прана, т.е. жизнената енергия в атмосферата. Които късно лягат, мъчно заспиват, защото за тях няма вече нужното количество прана за организма им. Те трябва да почакат известно време, да се събудят ония, които са легнали вече, и тогава ще им дойде сън. Затова, именно, богатите заспиват едва към 4 ч. сутринта, когато бедните отиват на работа. Към 4 ч. сутринта в атмосферата се образува ново количество прана, от което богатите ще се ползват. Следователно, ако можете да си създадете навик да лягате рано, вие ще можете да доставите на организма си нужното количество прана. По-късно от 12 ч. не лягайте. Ако се усетите изморени, вечеряйте рано и в 8 ч. най-късно си легнете, да набавите повече енергия, от която организмът ви се нуждае. Ако имате енергия в запас, можете да си легнете и по-късно. Изобщо часовете, определени за лягане са 8,10 или 12.

 

За да бъде човек в хармония с космичните течения, главата трябва да бъде при спане на север или на изток.

 

Правилно спане е, когато си легнеш на дясната или на лявата страна, до сутринта да не се обръщаш, да няма никакво хъркане, мърдане, дишането да е плавно и тихо. Най-хубаво е да спиш на дясната страна. Средна хубост е да спиш на лявата страна, на гърба не е хубаво, а по корем - още по-лошо. Спането е необходимо за тониране на енергията. Обновяване и пречистване на тялото става чрез сън. Ако вие не знаете как да спите, никога не може да се учите духовно. Да спите, това значи да поставите тялото си в такова положение, че като излезе вашият двойник, да намерите вашия учител, който ще ви преподава, защото знанието се преподава в духовния свят, а не на Земята. Като си легнете, в 5-10 минути да сте заспали. Правилното спане ще подобри вашето сърце.

 

Като легне да спи, детето отпуща мускулите си, широко разтваря ръцете си и веднага заспива. Старият трябва да вземе пример от детето.

 

Събудите ли се посред нощ и не ви се спи, станете веднага. В сънно състояние въпросите не се разрешават. Сънят е почивка, минаване от едно състояние в друго.

 

Няма да спите със сгънати колене, нито с огънати ръце. Право да е тялото, краката и ръцете, вратът също да е прав, не изкривен. Както легнете, така да станете. Никакво обръщане ту на една, ту на друга страна.

 

Когато си лягате да спите, опънете хубаво тялото си, ръцете успоредно на тялото, краката и ръцете да не са сгънати. Може да ви е трудно това положение, но ще правите опити, да не спите със сгънати крайници, да не спите по корем, по гръб и на лявата страна, да не слагате ръцете си на корема, нито на гърдите.

 

Целият гръбначен стълб е перпендикуляр, който свързва човека със слънчевата енергия и със земната енергия. Вечерно време, когато спиш, ако не знаеш как да поставиш тялото си спрямо Земята, няма много да се ползваш от съня. У нас има насъбрани много непотребни сили, които трябва да отидат в центъра на Земята. Непотребното да отиде в Земята, а ние да възприемем новото. Ще поставим главата си на север, тялото право и изтегнато, ръцете до тялото опънати.

 

Сънят е физиоастрален живот на Земята. Яденето е чисто физически живот на Земята. Работата е умственият живот на Земята. Само по време на сън човек добива своите енергии. Яденето е процес, при който енергиите се турят в действие, а работата е използване на придобитите вече енергии.

 

Прозявката показва, че в известни сили и енергии на човека има застой. Прозявката като природен процес има предвид да възстанови известен ред и порядък на нещата. При всяко прозяване в човека се влива нова енергия.

 

Ако не си лягаш навреме, не може да се ползваш от съня. В спането става едно пречистване. Ти трябва да спиш тихо, спокойно, да не се въртиш непрекъснато, за да могат Божествените слуги да пречистят тялото ти. Ти излизаш по време на сън навън и тогава слугите пречистват тялото ти. Ти като се върнеш отново в тялото си и като го намериш почистено, ти е приятно.

 

Когато спите, вашият ум и вашето сърце работят, но работата им остава неизвестна за вас, защото съзнанието ви не е пробудено. Спането е един процес, при който съзнанието трябва да излезе из организма, за да се обнови. Ако съзнанието не излезе от организма, човек не се обновява и казва, че не си е отспал, не си е отпочинал. Ако съзнанието не се отдели от организма, човек не може да си почине. Като излезе съзнанието, идват работници да почистят тялото му и като се върне съзнанието, намира тялото организирано, готово за работа. Човек влиза в тялото и излиза навън и и други работят за него, той дори не подозира колко същества работят за него.

 

Когато спите, вие отивате в астралния свят на училище. Това, което вечер учите, денем го прилагате. Ето защо, като си лягате вечер, кажете си: „Сега отивам в училището на астралния свят и желая да свърша добра работа, която ще ми се даде там".

 

Хора, които се упражняват в окултната наука, се обновяват и развиват духовното си тяло, като вечер оставят физическото си тяло на Земята, а с духовното излизат извън земната зона на планинска разходка. Там се обновяват и после се връщат отново в тялото си. Този случай представлява един метод за почивка. Хората отиват на курорт, на разходка, но ако биха знаели този начин на обновяване, биха го използвали. Този метод може и през деня да се използва: отиваш под някое дърво, ще се облегнеш на него, ще излезеш извън тялото си и след като направиш разходката си, ще се върнеш пак назад, но вече обновен, с пресни сили и здраве.

 

Ако спите денем на слънце, непременно вашият организъм ще привлече негативни лъчи - вълни от Слънцето, така наречената черна светлина и като станете, ще сте неразположени. Затова денем не бива да спите.

 

Светлината стимулира човека към деятелност, знание и мъдрост. Тъмнината го ограничава и същевременно му дава една възможност да си почине, да навакса изгубените сили. Човек вечерно време може да си почине. Дневното спане и вечерното се отличават. Денем като спиш, онова брожение е толкова голямо, струва ти се, като че ли се намираш в една кола, в която постоянно те тръскат, и като се събудиш, виждаш, че тази почивка не е като почивката през вечерно време. Като си легнеш в тъмнина, ти може да си починеш, и като станеш, ти усещаш, че всички сили са наваксани. Следователно тъмнината е толкова потребна за наваксване на тези сили, колкото и светлината е потребна за подобрение на живота.

 

Ако се наложи да спите малко, не се безпокойте, човек не се нуждае от много сън. 4-5 часа са достатъчни. За светията и един час е достатъчен.

 

Не си могъл да спиш, защото дюшекът ти е много мек, защото си вечерял късно, защото си яп много, защото си се разгневил.

 

Когато хората започват да спят много, това показва едно състояние на пасивна дисхармония.

 

За онзи, който знае кога да спи, колко време да спи и как да спи, сънят е благословение. Не може ли да спазва известни правила при съня си, човек спи, без да се ползва от съня. Докато пирамидалните клетки не са уморени и докато техните крачка са в движение, акгивни, човек мисли, работи, щом те се уморят, крачката им се свиват, човек се чувства уморен, неспособен за работа. Ако той обаче знае как да влезе в съзнателна връзка с тези клетки, ще може да ги управлява и ще бъде буден колкото си иска. Съвременните хора са загубили способност си да бъдат господари на своя мозък, затова страдат, боледуват.

 

От правилния сън зависи дълголетният живот на човека. Ако не можете да спите добре, тогава животът ви ще бъде краткотраен.

 

Разберете на какво се дължат мрачните настроения. Те се предават от един човек на друг. Това влияние е особено силно на сън. Ето защо не се препоръчва в една стая да спят хора, които са дисхармонични помежду си, т.е. когато между мислите и чувствата им съществува известна дисхармония. Когато човек спи, астралното му тяло излиза вън от него и за да не се поддава на чужди влияния, той трябва да се моли, да го пазят от невидимия свят. Не се ли моли, не може ли сам да се пази, той непременно ще възприеме дисхармоничните мисли и чувства на хората, в чиято среда е поставен и дълго време трябва да се бори в себе си, докато се освободи от чуждото влияние. Често слушате някой да казва, че състоянието му е особено, като че му липсва нещо съществено, или като че му е натрапено нещо чуждо. В такива случаи или се отнема нещо от човека, или му се предава нещо. И едното, и другото състояния са мъчителни. Човек трябва дълго време да работи върху себе си, да се освободи.

 

Ще дойде ден, когато човек ще може и без сън. Сънят е почивка само за онези, върху които разумните същества работят. По този начин тяхното съзнание ще се повдигне. За да дойде до по-високо съзнание, човек трябва да придобие равновесие между ума и сърцето си. Щом дойде до това равновесие, процесите в неговия организъм ще стават правилно.

 

Сънят се е наложил на хората поради нарушаване на Божествените закони. Сънят и смъртта не са бипи предвидени.

 

Леглото не е място за мечтание. Като легнеш никакво мечтаене. Там сметките трябва да са на чисто, да са привършени. Щом не можеш да спиш, работите ти не са свършени. Това показва, че природата ти тропа на вратата да станеш, да отидеш и си свършиш работата за деня и тогава да си легнеш. Щом свършиш работите си, ще имаш Божието благословение, това значи да спиш сладко.

 

0 никого не трябва да си в конфликт нито със себе си, нито с ближните си, нито с приятелите си. Защо? Защото тази вечер Господ може да те повика, какво ще Му кажеш тогава?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...