Jump to content

08. СПИРАНЕ НА СЪБОРА В ТЪРНОВО-1915 ГОД. ОТ ГЕНЕРАЛ РАДОЙКОВ


Recommended Posts

8. СПИРАНЕ НА СЪБОРА В ТЪРНОВО-1915 ГОД.

ОТ ГЕНЕРАЛ РАДОЙКОВ

Вергилий Кръстев: Търновските граждани въстават срещу съборите, така ли?

Елена Андреева: А не, в 1915 год. идва заповед от София до началника на гарнизона, военния генерал, който е баща на съпругата на Лулчев.

В.К.: Той имаше ли съпруга?

Е.А.: Имаше.

В.К.: А деца имаше ли?

Е.А.: Не, нея я убиха. Имаше един много голям процес. Защото дъщерята на генерала е, после тя е жената на Лулчев, и ми казваше, че има някои трудности. А аз й казвам: „Иди при Учителя бе, Учителят ще ти помогне!" Много съм я съветвала. А тя казваше: „Не вярвам, защото баща ми е разтурил събора в Търново на г-н Дънов". Някой беше казал, че това е нещо много престъпно. Но той стана по причина на заповед от София. Той е само оръдие.

В.К.: Кой събор е разтурил?

Е.А.: В 1915 год. съборът в Търново. Отива и разтурва събора.

В.К.: А кой се самоубива?

Е.А.: Не, убиха я нея. Тя имала някакви украшения. Една приятелка нейна, която идвала от скоро, тя й ги показала, оная се съблазнила и ги откраднала и когато потърсила ключа на касата в която ги държала, имала документи. Та тя от страх я убила с една тесла.

В.К.: Ясно, криминален случай.

Е.А.: Криминален случай, но знаете ли какво ми каза Учителят? Защото мен ме арестуваха тогава, по този случай, защото Лулчев ме извика и ми каза: „Иди кажи на брат ми, че тука са ни арестували". Защото той спеше на Изгрева и не знаеше, че тя долу е убита. Беше на 18 май 1930 год. Аз отидох да търся брат му и после по пътя ме арестуваха. Арестуваха ме и ме отведоха в участъка, в Държавна сигурност гдето е сега. Не, не са ме разпитвали. Мен не са ме разпитвали, само ми взеха отпечатъци от пръстите. И после във вторник, след три дена ме пуснаха. Неделя вечер и понеделник вечер бях в ареста. Защото в сряда имахме клас и аз си казах, ако не ме пуснат да си отида на клас, значи много нещо съм сбъркала, защото аз стенографирах и дешифрирах лекциите от Школата. И затуй на всяка цена исках да ме пуснат. Мина прегледа на стаите, както си е реда в затворите и пак ме заключиха в стаята. Бях сама в стая. И след един час дойдоха и казаха: „Свободна сте!" И аз си отидох. Беше с мене и жената на един друг брат, която като чула че е убита отишла жена му да види, и нея я арестували, защото полюбопитствала да я види, та двете ни освободиха, а Лулчев го освободиха след една неделя.

В.К.: Учителят какво каза по този случай?

Е.А.: И когато сутринта след лекцията така ме видя каза: „Ти знаеш ли каква мафия беше това? Те искаха да напакостят на Братството". Така ми каза Учителят лично. Да.

В.К.: Какво точно?

Е.А.: И знаеш ли какво ми каза още? „Тя, нали помяташе?" - Да, казвам Учителю. „Убиха я". Значи не е позволено помятането.

В.К.: А, тя изкуствено е помятала.

Е.А.: Едно ще ти кажа: Никой не ми е казвал че е помятала, защото Лулчев няма да ми каже. Никой не ми е казал. А знаеше че един пьт е помятала. Иначе нямаше да зная, нали? Така научих от него, че е помятала. Щото това беше чак към 1930 год., нали така? Да, то стана към 1930 год.

В.К.: Аз понеже не съм запознат с това нещо, затова.

Е.А.: И тогава аз разбрах, че това е престъпно и че на Гела убийството е кармично. Даже Учителя каза: „Малина ще я роди!" Защото Малина се казваше тази, която я уби. „Малина ще я роди в бъдещия живот!" Така ми каза.

В.К.: От тези години започва официалната реакция на църквата и обществеността към Учителя.

Е.А.: Вижте какво: Реакцията може би е започнала още от самото начало така, доста отдавна, щото и аз чувах така разни приказки за Братството. Но когато влязох между тях видях, че това е абсолютна клевета и че нищо такова няма. Но имаше нередни неща да ви кажа правото, някои сестри се държаха не хубаво и даваха повод, за да говорят така за Учителя. Ние сме виновни с нашето поведение и грешки. Защото те изискваха от нас. Вие имате ли протокола дето го е дал Учителят от 21.07.1925 год.?

В.К. He.

Е.А.: Не сте попадали на него.

В.К.: Той е разпит на свидетели.

Е.А.: Има два. Единият е 02.11.1937 год., а другият е от 21.07.1925 год.

В.К.: Тези протоколи кой след това ги взима?

Е.А.: От 1925 год. как е дошъл, по кой път не знам. Но за 1937 год. знам, че Лулчев беше умесен, в нещо го обвиняваха с делото на Учителя, не делото, то следствие беше. В следствието и той като видял, че Учителят дал собственоръчно показания, като чел, дали му това дело да го чете обвинението срещу себе си, взел че го преписал. Той каза, към това имало още много обяснения, но Учителят говорел, а онзи ги е писал. А собственоръчното което беше казва, аз него го взех. А онова кой го е преписал, не знам. Но за това, аз знам положително, защото аз го разпространих. Той ми го издиктува на стенография, аз го написах и после го разпространих, на приятели го раздадох.  

ЗАБЕЛЕЖКА НА РЕДАКТОРА: Протоколът от 21.07.1925 год. при разпита на Петър Дънов в полицията е поместен в „Изгревът", том VII, стр. 602. А протоколът от 02.11.1937 год. е публикуван в „Изгревът", TOM.V, стр. 522.  

В.К.: В Търново са Иларионови, какво ще ни кажете за тях?

Е.А.: Те са мъж и жена, които нямаха деца. После си бяха взели едно момиче, което живееше при тях. Тя още е жива в Търново. Учителят като е ходил в Търново у тях е бивал. Мъжът й бил военен, но от Първата световна вой на той беше останал с някакъв комплекс, разбирате, в подсъзнанието си. И той се обеси в гората до Изгрева, впоследствие.

В.К.: Това в коя година? Разказваха ми различни неща.

Е.А.: За мене беше това. Той някакъв страх е имал. От войната, за мене така беше, някакъв комплекс и не е могъл да издържи. Той от страх го е направил. А Учителят каза: „Обесиха го!" Ама разбираше съществата го обесиха, които го обсебваха.

В.К.: Защото ми разказваха, че Учителят бил хванал един камък, захвърлил го към гората и казал: „Исках да го спася, обаче го обесиха".

Е.А.: Може, аз не съм била в тоя момент, не зная. Казвам това което зная.  

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...