Jump to content

19. ИЗЛЕТИ ОТ ЛАГЕРА КЪМ ОКОЛНОСТТА


Recommended Posts

19. ИЗЛЕТИ ОТ ЛАГЕРА КЪМ ОКОЛНОСТТА

Вергилий Кръстев: Какви излети правехте вие тогава с Учителя?

Елена Андреева: С Учителя тогава не сме правили много излети, но един път в седмицата обикновено правехме. Излет до връх Дамга, до езерата - Урдините, до езерата Кара-гьол 2-3- пъти, на Салоните също ходехме. Ами изкачваме се на езерото на „Чистотата" правим Паневритмията, носим си храна и тогава пресичаме от лявата страна над езерото и после по канарите се качваме горе на Салоните и там вече по поляните сядаме, там сме закусвали и пак сме имали разговори и песни с Учителя. Правили сме екскурзии и до Еленин връх и до връх Мальовица. Един път бяхме отишли много рано до връх Дамга. Осем часа сме там и сме закусили вече. Рано бяхме стигнали и някои от братята казаха, че е много близо връх Мальовица и че може да отидеме. Сега аз не бях ходила, нали. Учителят каза: ..Добре, да отидеме". Че като тръгнахме, видяхме че никак не е близо. То е близо за малка дружина, която ходи бързичко. Тогава имаше една сестра на 85 години и тя се движеше естествено много по-бавно, та отидохме брат по пътеката, която си е и сега. Ще Ви каже един спомен много хубав имам. Стигнахме до едно място където имаше един сипей така надолу и Учителят взе един камък така отдолу, изтърколи го и каза: „Както се търколи камъкът надолу, така да се търкулят и нашите идеи" и ,,Ха всеки да изтъркули по един камък така". И така всичките бутнахме по един камък надолу и нали чу се шум от търкалянето, но долу нямаше нищо. Беше сипей такъв един. Това беше на отиване. И стигнахме на връх Мальовица чак към обяд. Там имаше вода, закусихме, почивахме хубаво, но после предложиха да минеме през Урдините езера. Че като слязохме през Урдините езера, че вървим нагоре-надолу, нагоре- надолу и в четири часа бяхме минали през едно езеро, което е под Салоните, най-високото езеро. Ама така бяхме уморени от горещината. Много хубав слънчев ден беше и тогава и Учителя си запретна панталоните до над коляно, влезе във водата и се изми, и всички влязохме и се михме.

В.К.: Аз съм виждал на снимка.

Е.А.: Там не знам дали е имало снимка. А снимките са на петото езеро и на езерото на „Чистотата", когато плискаме водата. То беше пак така след гимнастики, след Паневритмия, събуем се боси и влезем кой където иска, наредим се в една верига, измиеме си лицето, измием си ръцете, измием си ушите нали, врата с водата и след това, „хайде" всички плискаме вода и Той плиска заедно с нас, това сте виждали. А там само се михме, защото така бяхме уморени, изпотени от тоя път нали, че аз тогава имам такъв жив спомен от благодатта на водата. А водата беше марна, беше се стоплила от слънцето. Щото то е така закътаничко, не е изложено на вятър и беше просто благодат. Но във всеки случай оттам докато стигнеме до бивака, пак колко часа ли бяха? По мръкнало се прибрахме. Преди да мръкне. Но сестра Попова дойде в десет часа вечерта горката. Винаги имаше някой, аз съм Ви казвала, нали, винаги остава един, който върви последен в колоната, да не се загуби някой, някой брат я доведе, който умее да води и да й помага. Те им взеха раниците, вземаха им всичко, но все пак сили трябват, те са по-възрастни, движат се по-бавно.

В.К.: Не сте минавали отдолу през Мальовица?

Е.А.: Не, с Учителя не, не сме минавали.

В.К.: Значи Той отдолу не се е качвал. Той минавал ли е нататък до „Страшното езеро" нататък да е ходил?

Е.А.: Не съм чула. Той казваше така: „Вие като дойдете тука, почвате навсякъде да ходите и да обикаляте и енергията която взимате от планината я изразходвате в движение, и не се ползвате". Не беше за безразборното ходене и скитане. Щото първите години за кристали се ходеше на по-далечни места.  

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...