Jump to content

Зазоряване на новата култура


Recommended Posts

Зазоряване на новата култура

 

Тази сутрин тръгнахме доста рано за Витоша и затова сполучихме да посрещнем първия лъч на Слънцето от Ел Шадай. Изпълнихме Паневритмията, после се разположихме на полянката и започнахме да разговаряме.

 

- Иде вече една епоха, която носи голямо благословение - каза една сестра. - Иде една вълна, която хората ще приемат.

 

- За сега само готовите души ще приемат това благословение, което иде - каза Учителя. - Новият Израил, за който се говори, не са евреите, но хората на шестата раса. Представители на шестата раса, или на новия Израил, има във всички народи: германци, англичани, французи, руси, сърби, българи и други. От всички народи ще влязат в новия Израил.

 

Тридесет хиляди обещания е дал Бог на избрания народ. И те ще се изпълнят. Но ще се изпълнят спрямо новия Израил.

 

Сега се подготвя шестата раса.

 

Сега е нужна Любов към Бога. Спасението на света е там. Друго средство вече няма. Няма друга мощна сила, която да може да подтикне хората.

 

Законът казва: Примирете се с Бога, нищо повече. Ние не говорим за примирение, а казваме: Възлюбете Бога! Там е сега спасението. Възлюбете Бога!

 

Светът механически не може да се подобри. Днешното положение не може да се оправи чрез война. Сега трябва да дойде нещо разумно. Една разумна Божествена вълна иде и преустройва света. Разумното действа у хората, изменя вътрешния строеж на техните мисли. Стига те да излязат от избите си, и светлината ще ги намери. Колко е ограничена мисълта на съвременните хора! Те нямат правилна мисъл. Утвърждаването в Истината трябва да бъде постоянно, в мисълта трябва да има едно вечно развитие, вечно утвърждаване В Истината.

 

Хората Вечно трябва да учат. Те казват: „Познахме Христа". ТрябВа постоянно да познаваме Бога, Все повече и повече. То е многократен процес. Това е крайното, към което се стремим. Също така и изразът „Бъдете съвършени" обозначава многократен процес.

 

Съвременните хора още не живеят, те сега се мъчат. Ние желаем да излезем от мъчението и да почнем да се трудим, а после ще дойдем и до работата.

 

Сега иде една обща пролет, една обща духовна вълна, която ще засегне всички. Само че, които са по-напредна-ли, ще имат повече условия за напредък. Но всички ще придобият нещо.

 

Тази вълна вече се чувства. В целия свят има събудени души. Те всички имат широка мисъл.

 

- Кога ще дойде тази вълна в по-голям размер? -попита една сестра.

 

- След няколко десетки години - отговори Учителя. -Преди това ще има един период на чистене. Които разбират, трябва да търпят малко. Красивото е в бъдещето. Нали най-първо сутрин светлината е много мека и като се покаже Слънцето, тя става силна и побеждава. Навсякъде се усеща интерес към духовното. Нови течения изникват на много места - и в Индия, и в Япония. И те проникват навсякъде. Тези, които приемат новите идеи, са напреднали души, подготвени не от сега, а от памти-века. Всички неща са на мястото си.

 

Божественото от всякъде иде, във всички страни. Стига да сте готови за работа! Правото сега е на страната на добрите хора. Всички тези духовни братства оказват влияние.

 

Тук, В България, ще се учите на една твърда почва. Ако постигнете нещо тук, хубаво! Без това учение няма изход.

 

Единственото нещо, което ви проповядвам, е да се учите хубаво!

 

Трябва да се изучава това, което се добива при еволюцията. Добитото при инволюцията не може да се приложи при еволюцията, защото там процесът е обратен.

 

Писанието казва: „Ще им дам проповедници и работници по сърцето си". Каквото са мислили в миналото -нашето почитание за това, но сега, като дойдат светиите, трябва да се учат. Всички пророци и всички светии трябва да се учат наново.

 

Миналото не може да се ергени с настоящето, сегашното е по-хубаво. Но в бъдеще ще бъде още по-хубаво.

 

Един брат каза:

 

- В последното утринно слово Вие казахте, че епохата, в която живеем, е много важна и да използваме тези няколко десетки предстоящи години, защото иначе трябва да чакаме хиляди години, докато дойдат пак такива благоприятни условия.

 

- Никакво отлагане! Да се използва вълната, която иде сега.

 

- Тази вълна занапред ли има да идва, или вече е дошла?

 

-Не е дошла още. Тя сега се подема, но още не е дошла в същинската си сила. Затова можем да кажем, че тя иде. Който е дошъл на Земята, трябва да използва това, тези хубави условия на живота, да не отлага.

 

По-важни времена от сегашните няма. Човек трябва да ги използва. Това е едно преходно състояние. Ние се намираме в период, когато Земята коренно ще се преустрои. Затова казваме, че най-хубавите времена са сегашните.

 

До събуждане и приемане на новото съзнание сега сте по-близо, отколкото сте били преди 2000 години. Благодарете на Бога. Понякога хиляда години могат да се съберат в един момент. Ако един ден представлява хиляда години, то и хиляда години могат да се съберат в един ден. Когато свещта на човека е запалена, един ден му трябва, а когато не му е запалена свещта, трябват му хиляда години.

 

Сега е една епоха, когато нещата са кондензирани. Това, което за хиляда години може да се ликвидира, сега само за десет години може да се ликвидира. Затова идат тези големи напрежения и противоречия в сегашната епоха.

 

Всички велики Учители на миналото - Хермес, Орфей, Буда, Мойсей, самият Христос и апостолите - и сега работят, сега най-много работят.

 

Настанали са такива благоприятни времена за духовни постижения, че за една година можете да добиете това, което по-рано не бихте могли да добиете за сто и за хиляда години.

 

Един брат попита:

 

- Учителю, в склада има много беседи непродадени. Какво ще ги правим?

 

- Няма нищо. Ще дойде една духовна вълна и тогава ще бъдат разграбени. Писанието казва: „Ще има гладни години". И ще тичат от къща на къща да търсят Словото. Словото ще се носи във въздуха.

 

След няколко години ще настане голям духовен глад на Земята. В съзнанието на сегашните хора има един нов елемент, старото не ги задоволява. Сегашните хора живеят в един свят на големи противоречия, в който злото царува, а доброто слугува. Сега се създава нов свят, с нов ред и порядък, в който доброто ще царува, а злото ще слугува.

 

Светът е натегнал от ядене и пиене йена заспиване духовно. А заспиването, немаренето не е хубаво нещо.

 

Хората сега са на два лагера: онези, които побеждават, се радват на страданията на другите, а другите страдат, понеже не са победили. И В двата случая те не са В пътя на Истината - не се радват за Истината, която трябва да дойде да освободи Всички хора, а се радват на това, което е преходно.

 

Онзи народ, който е алчен, губи и това, което има.

 

Светът ще се оправи, когато Бог се всели и заживее Във Всички хора. Така, както е сега, светът не може да се оправи, защото Бог не е във всички хора. Той работи във всички, но не живее Във Всички, не са Го Възприели Всички. Хората не вършат Волята на Бога. Те вършат престъпления, а казват: „Защо Господ направи така?" Господ ви казва: „Дай", а вие питате: „За мене какво ще остане?" Казват ви: „Ще ти се даде", а вие питате: ,Ами ако не ми се даде?" Господ казва: „Послушайте Моята Воля и ще бъдете щастливи".

 

Писано е: „Ще дойда и ще се Вселя В тях, и ще направя жилище В тях". Тогава за всички ще има, всички ще работят, всички ще ядат, общо ще бъде всичко, разумни ще бъдат. Тогава на всички ще се дава.

 

Пита ме някой, как ще се оправи светът. Ето как: Влизам в една къща, където всички треперят от студ, казвам им: „Дайте да запаля печката!", запалвам я и аз се стоплям, и ти се стопляш, и околните се стоплят. Ще се оправи светът. Той си е оправен, но хората ще се оправят, ще им се изправят гърбиците.

 

Някой път човек има намерение да направи нещо лошо, но отвътре нещо го кара да се откаже. Кое го кара да се откаже? Значи има добри същества, които ръководят нещата. Разумните същества ръководят света. Трябва да Вървим по техните стъпки.

 

Новият порядък се налага. Ако хората виждат, ще схванат, че пространството е пълно с разумни същества, които постоянно изливат светлина в човешките умове и преустройват нещата. Новият живот иде. Който разбира, трябва да се радва, че се е родил в сегашните времена.

 

Астралният свят е Вече очистен. Сега Земята е арена. И от там тъмните сили ще отстъпят и ще отидат под Земята. И Земята ще се очисти.

 

Земята е едно. място, което не е още напълно устроено, затова тук стават такива неща като земетресения, наводнения, градушки и други. Когато Царството Божие дойде на Земята, тя ще бъде рай.

 

Хората днес имат всички механични средства за разрушение. При такова положение какъв ще бъде резултатът? Всички големи градове ще бъдат разрушени. Един нов социален строй трябва да се внесе в Европа, защото, ако не го направят, те сами ще се разрушат.

 

Хората искат да задържат старото. Старото прилича на листа, които трябва да окапят и други да изникнат на мястото им. В природата върху старото клонче израства новото, Върху това ново после идва друго ново.

 

Едно Вътрешно чувство на незадоволство има у хората от света. Няма нищо да ги радва. Светът се Вълнува. И ни казват: „Вие поне имате в какво да Вярвате, но ние сме изгубени!" Тази криза, това разклащане на света е Божествено. Като се обяснят страданията, ще се види каква велика радост има в това, че се допускат. Хората, които не разбират, казват, че сега светът се е развалил. А то лошото е било отвътре и Божественото сега го е изхвърлило като мътилка навън - както в едно тяло, когато всички нечистотии се събират на едно място и се изхвърлят като гной навън през това място. Същото е с човечеството - сега има абсцес и чрез него нечистотиите се изхвърлят навън. Който не знае този закон, се обезсърчава.

 

Има едни, които отвън са се обезверили, но вътре имат вяра. Те са благонадеждни.

 

Но Всеки В края на краищата ще се задоволи, Всекиму ще се Въздаде хубавото.

 

Хубави са Божиите пътища. Човек да се въодушевява от това.

 

Целият свят за сега, астрологически, има много лош аспект. Земята има характер на затвор. В един затвор да искаш да живееш добре! Тепърва ще се поправя положението, но днес всички хора са поставени В затвор. И задачата им е да се освободят от затвора, от тези ограничения. Това е една голяма и важна задача. В бъдеще всички тия ограничения ще рухнат и хората ще бъдат свободни да се проявят. Коренно ще се изменят и отношенията между тях. Любовта е потребна за спасението на света. Любовта ще спаси света. Това е новото учение. Последното учение е : приложение на Любовта в живота! И Христос казва: „Идете и известете на моите ученици да учат хората на това учение на Любовта!"

 

Знание без Любов никога не може да се приложи. А пък, ако нямаш знание, тогава Любовта какво ще приложи?

 

*

 

Цялото пространство е живо. Като се движи В него, Земята получава необходимата енергия за живот. В различните зони на пространството енергиите са различни. За да се развие определена култура на Земята, тя трябва да премине през определена зона на пространството. Същото е и със Слънчевата система. От хиляди години Слънчевата система минава през една област в пространството, която е изпълнена с отрови. Сега тя излиза от тази област и навлиза в друга, по-духовна, в която живеят по-напреднали същества, отколкото в онези пространства, през които е преминавала досега. Навлизането на Слънчевата система в тази област се отразява и върху Земята. Тя влиза в зона с други енергии, нейното движение става възходящо. Ако до сега е „слизала", сега тя се „качва". Затова всеки на Земята, в своето движение, трябва да бъде в хармония с възходящото движение на планетата и на самото Слънце. И всеки, който не се подчинява на този закон, ще изгуби благоприятните условия. Казва Бог в Писанието: „Търсете Ме, докато съм близо".

 

Тъмната епоха Кали-Юга, черният век, който е траял хиляди години, изтича.

 

Земята излиза от тринайсетата сфера, от гъстата материя, където е стояла милиони години и се качва нагоре. Когато излезе в новата сфера, ще даде банкет и ще каже: „Деца, избавихме се вече!" Тези, които не могат да се издигнат нагоре, ще останат долу.

 

Всички учени същества от Всемирното Бяло Братство са мобилизирани и приготовляват новата култура. Бялото Братство ще превърне всичко в добро!

 

В беседата „Новото човечество" се говори за изключения в Слънчевата система. Сега иде това изключение, но във възходяща посока, в благоприятен смисъл. Това изменение сега, това изключение няма да стане катастрофално, Земята ще се преобрази. Цялата Слънчева система влиза във връзка с нещо по-висше. Изменят се на хората. Новият живот - това е пробуждане на съзнанието. Влизането в тази по-висша, по-духовна сфера ще разшири кръгозора на човечеството за познаване на Природата и ще го направи по-възприемчиво към новите идеи, които сега слизат на Земята.

 

От няколко години ние сме навлезли във Водолей. Това е една мистична епоха. Всички снегове и ледове са започнали да се топят. Главното качество на Водолей е чистотата. Който е попаднал в тази област, той непременно ще бъде пречистен. Епохата на Водолей всичко ще примири. Тя е като пролет. Старото ще се разглежда като нещо архаично. Тази епоха ще изтече за 2100 години и след това Земята ще Влезе В нова зодия. При един щастлив живот 2100 години са кратък период. За това Време Всички хора няма да дойдат до новото съзнание. Но тогава ще има голяма промяна В живота на човечеството. След 2100 години ще има много по-малко хора, които ще Вървят в крива посока. Няма да гладуват, да се изкушават.

 

Сегашният ред на нещата ще се измени. Ние искаме той да се измени в наше време и той в наше време ще се измени.

 

Христос като дойде, започна да говори за новите времена. И вие говорете за новите Времена.

 

Поражда се ново съзнание у хората. Ония, които са готови се радват, а тези, които не са готови треперят от страх. Вие питате какво ще стане. От старото нищо няма да остане. Гъсеницата, като стане пеперуда, не иска да яде листа. Ние всички ще станем пеперуди. Няма какво да се плашим. Иде светла епоха! Иде доброто. Тези събития, които стават, са начало. Това поколение така ще си отиде.

 

Иде космичното съзнание у човека. Тогава той ще обича всички същества, ще бъде пълен с радост, блаженство и дух на служене.

 

Ние сме хората на новия живот. Със стария живот краката ни бяха Вързани, очите ни бяха завързани, ушите

 

и носът ни бяха затворени, а сега са отворени.

 

*

 

Вие сега сте още в болницата, не сте се освободили от нея. Хвърлете болничните халати! Казано е: „Които чуят гласа ще станат и ще възкръснат".

 

Питат, по кой начин ще се оправи светът. Ето по кой начин: снеговете и ледовете трябва да се стопят. Любовта трябва да изпълни Въздуха. Сега Влизаш някъде и Виждаш, че целият Въздух е безлюбие.

 

Новото не могат да го донесат нито едните, нито другите от двете страни, които воюват. Новото ще дойде като зазоряване. И да не се мамят, че то ще дойде от тези закони, които правят. Ние трябва да се съобразяваме с новите влияния, с новите закони, които Бог внася в света. Този порядък, който сега кове законите против евреите например, е стар порядък. Когато дойде новият порядък, ще бъде друго.

 

Истинските закони са писани в човешките сърца. Тъй, както е писано от Бога в човешкото сърце, така човекът ще се прояви, а не чрез външни закони. Новото ще дойде от чистосърдечните, в чиито сърца са писани законите на Бога.

 

Ако се каже на мравките, че ще дойде нещо по-хубаво за тях, че ще дойде време да свирят например, те ще кажат: „Невъзможно!" То е възможно, но не в тяхната форма, а в друга форма. И сега, като се каже за нещо хубаво, то ще бъде възможно, но не при сегашните разбирания. Няма нещо невъзможно.

 

Да не се смущава човек, че не разбира някои неща. Не е необходимо да разбира всичко.

 

Казват, как ще се уреди светът? Чудни са хората! Снега никой не може да го вдигне с каруца, но като дойде Слънцето и го напече, за десет дена ще го стопи.

 

Божественото винаги се явява, когато има нужда. Като дойде моментът, ученикът трябва да намери как да постъпи по Божественому - във време на изпитание да знае как да постъпи.

 

Божественото през цялата вечност не може да изгуби своята цена. Има неща човешки, които отпадат. Има хора изостанали от всички епохи. Избраните ще разберат коя е новата форма, която трябва да възприемат.

 

Човек ще работи, за да се прослави Бог. И Бог ще го повдигне.

 

Ние сме против преобладаващото влияние на човешкия и животинския елемент, които искат да завземат мястото на Божествения елемент. И сме против всяко насилие. Аз казвам: „Бог е с мен. Небето е с мен".

 

Добрият човек е разтоварен, а лошият е натоварен. Добрият човек трябва да разтовари и лошия, за да стане той добър. Имаш един голям цирей, който се повдига на ръката ти. Трябва да го пробиеш, да го изстискаш и да изкараш съдържанието навън. СЦе го изхвърлиш из себе си! Добрите хора трябва да станат силни, а лошите слаби. Това ще дойде само по закона на любовта. Любовта твори. Тя ще създаде новия свят и тогава всичко ще се преобрази.

 

Всичко в света трябва да става чрез закона на любовта. Черната ложа, след като е узнала, че иде законът на любовта, 2000 години се е старала да отмени това, да отмени любовта, да омаловажи и изопачи всичко, свързано с тази идея, да я подмени навсякъде с една изопачена идея, че това е каша, че даже и не заслужава да се говори за любовта, че това е за глупавите хора, че децата се занимават с нея, да мислят хората, че любов се нарича това, което е всъщност упадък, разврат. И казват: „Оставете се от тази любов, ние от нея страдаме!" На хората трябва да се покаже, че това, което те са опитали, не е любов. Защото любовта е най-висшето, най-разумното, най-безкористното, и когато този, който има любов, ти направи едно добро, ти няма да се усетиш, защото той няма да ти купи един подарък и като върви подире ти да казва: „Кажи де, че този подарък аз го купих"...

 

Някои от Черната ложа минават в Бялото Братство, стават ученици, очистват се. Мнозина от тях минават и вследствие на това Черната ложа губи силата си. От този полюс, който те съставляват, всичко отива към Бялото Братство. Никаква сила не е в състояние да противодейства на течението на Бялото Братство.

 

Положението, в което се намират съвременните хора, е подобно на това, в което се намираше Йоан Кръстител. Той минаваше от Стария Завет в Новия, а ние минаваме от Новия Завет в Завета на Синовете Божии. Под Завета на Синовете Божии някои разбират епохата, когато светиите ще дойдат да управляват света. Засега го управляват слугите, още не светиите. Сега иде третият Завет: прославата на Синовете Божии.

 

*

 

Новият човек иде в света. Той иде с нова мисъл. Не е въпросът само да кажете, че той иде, но трябва да почнете да мислите по новому, като новия човек, не като стария.

 

Доброто иде, ще го видим и ще отидем да работим. „Иде" става на „Иди!" Човек сега чака механически да дойде Божественото да се излее в него, без да направи каквото трябва. Но онзи процес, по който е направен човека и процесът, по който са направени грънците, ни най-малко не си приличат. Много хора има, които са като автомати. Но сега на Земята се разиграва една нова драма, в която трябва да вземете участие. Дошли сте сега на Земята, за да научите нещо ново. Защото като се лутате и като обикаляте, ще видите най-после, че друг път няма и ще дойдете до новото. Ще тръгнете по този път, за да спасите живота си. Иначе, ако останете, чака ви смърт.

 

Трябват хора носители на новото учение, на новите идеи. Нека десет години да носят хората новите идеи, и ще израснат. Човек трябва да стане радио, антена, която да възприема новото. Като приемат новите идеи, хората ще бъдат готови да възприемат Божиите благословения, които идват в света. Хората трябва да бъдат готови да приемат и да използват благата. Ако нивата е посята, когато дойде дъждът, посятото ще израстне, ще има какво да расте, но ако не е посята , ще израстнат бодили. Та при Божиите блага, които идат сега, трябва да има нещо посято, за да израстне. Или казано другояче, което е в нас от памтивека, ще възрастне. Всичко хубаво, което има в нас, Бог ще го възрасти. Павел казва: „Бог

 

е, Който възрастява нещата."

 

*

 

Днес след Паневритмията всички братя и сестри поздравихме Учителя. Той раздаде на всички гевречета и каза:

 

- Щом слушате, ще има гевречета. Ако не слушате, няма да има гевречета.

 

Една сестра запита:

 

- Учителю, как ще дойде новият порядък, Царството Божие на Земята?

 

Учителя отговори:

 

- Преди 2000 години дойде Христос и сега Той расте в хората. 2000 години вие все растете. Ще дойде време, когато Христос ще израсне в хората, ще се прояви чрез тях, и тогава ще дойде Царството Божие на Земята. Новата епоха ще бъде епоха на обнова. Обновата сега започва.

 

Ако някои мислят, че могат да тласнат света в път, в който Божественото не иска, те много се лъжат, защото има един център, откъдето се регулират нещата.

 

Бъдещата култура трябва да се отличава с три неща: Първо, повдигане на жената; второ, повдигане на бедните, на слабите в света,- трето, застъпване за правата на човека - човещина, свобода и никакво насилие.

 

Майката, ако не е одарена, не може да роди гений. За да се родят светии, трябва да се повдигне жената. Ще има взаимопомощ и братство. Както в тялото няма господар и слуга - например ръцете работят за теб, но на масата сядаш заедно с тях - така ще бъде и с хората през новата епоха, няма да сложиш на другите вън да ядат, но ще седнете заедно на трапезата. Занапред хората могат да бъдат само слуги. На никого не е позволено да бъде господар. Сега ще признавате само един Господ - Бога, а другите - само слуги.

 

Скръбта ще мине, когато хората се научат да не грешат.

 

Докато човешкият ум, сърце и воля служат на Бога, човек е в правото. А щом те не служат на Бога, ще имаме това, което съществува сега, тогава могат да се извършват престъпления.

 

Не е важно само какво е говорил Господ едно време, важно е какво говори сега.

 

На нас не ни дават детски колички, а нови коли за възрастни. Детската количка е хубава, но е овехтяла.

 

Този, който не приеме новото, ще има старо тяло, стари условия, нищо няма да се измени за него, ще бъде изложен на болести и страдания. А ако приеме новото, ще бъде пеперуда, няма да лази, ще има летяща мисъл.

 

Всички вие трябва да мислите добре, да не сте в противоречие с космичното електричество, иначе късите му вълни ще ви унищожат. Тези къси вълни идват от пространството. Ако ние не сме в хармония с Природата, те действат разрушително. Трябва да сме в любовно отношение, за да се акордираме с тях. Трябва да бъдем крайно внимателни, за да не ни засегнат тези къси вълни, които сега идват. Лошите хора не ще могат да ги издържат.

 

Сърцето не се движи по обикновен начин. Космичното електричество го движи. И когато човек дойде в дисхармония с него, идва удар и разрив на сърцето.

 

Идеите идват от друг свят. Ако имаш усет, ти ще ги схванеш. В невидимия свят има работници, които работят, за да се разберат новите идеи. Някоя идея дойде при теб, тя не минава за пръв път само през теб, но е минала през милиони проводници. Затова се казва, че петдесет учени хора едновременно намират една и съща идея и работят върху нея.

 

Новата епоха като дойде, ще ликвидира всички сметки, няма да има взимане и даване. Един стар богат човек казал на сина си: „Така не се живее!" - поискал всички тефтери, в които имало писано кой колко има да му дава, и ги изгорил.

 

Идват сега нови поколения, аз ги виждам. Те ще осъществят новото. Аз с тях се занимавам, с миналите поколения нямам нищо общо. Нас ни интересуват сегашните пъпки, които сега се развиват, а с окапалите листа не се занимаваме. Новите деца, които ще дойдат, са деца на бъдещата епоха.

 

Казано е: „Всички няма да умрем, но всички ще се изменим. " Това значи, когато се завърши тази епоха, хората ще претърпят едно видоизменение. Няма да остане нито едно красиво желание в човешката душа, което Бог да не задоволи, затова всички ще бъдат радостни и весели. Всички ще бъдат млади, ще се движат с бързината на светлината. Лицата им ще бъдат свежи и без бръчки. Лицето на човека става все по-красиво, значи условията и възможностите се подобряват.

 

Това, което ще става, е благо за света. Занапред хората ще имат доверие един към друг, ще се обичат и ще разнасят Божествените блага.

 

В света доброто ще победи, любовта ще победи, правдата ще победи, светлината ще победи. То е въпрос само на време. У нас остава въпросът: „Дали в наше време ще победи или като си заминем на онзи свят?"

 

Любовта е започнала да се проявява. Като дойде, тя ще внесе единение. Слънцето показва как трябва да живее човек. Всичко се движи около Слънцето, защото то дава. Човек трябва да има едно вътрешно Слънце, около което да се движи.

 

Душевна сплотеност трябва да има. Всички вярващи в света трябва да се сплотят. Всички трябва да се сплотят. Всички трябва да се съгласят в един принцип: от каквото и верую да са, да турят любовта като основа, да се съгласят, че трябва да има любов и братство. Това е общата основа.

 

Дошло е време, когато всички трябва да кажат: „По Бога трябва да живеем." Срамота е за един културен, просветен човек да живее без Божията любов. Апостолите имаха любов и се радваха, че са се удостоили да страдат. Те казват: „Кой ще ни отдалечи от любовта Христова?"

 

Любовта е новото. Някой ще каже: „Ние досега не сме ли имали любов?" Аз говоря за тази любов, която разтопява всички препятствия, отваря всички сърца. Няма трудност, която тя да не може да премахне.

 

Ако обичаш едно животно, то не те напада. И индусите като си концентрират ума и обичат животното, то не ги напада, минава и си заминава.

 

Пътуваш през лятото и есента - всички богатства са Вън, по дърветата. Ще гладуваш ли? Където минеш, ще имаш прехрана. Ти ще вярваш, че където и да си, Все ще те нахранят. Такова е състоянието на човека, ако той живее с любов към Бога. От 10 километра като отива към едно село с любов, ще го чакат вън от селото да го посрещнат. Ако влезе в селото със скъсани дрехи, ще го чакат да му дадат нови дрехи. Това иде на Земята.

 

Любовта - това е нещо като динамо, или като радио, което разпространява Божиите мисли.

 

Любовта е единствената сила, която може да примири народите, защото различните народи изпълняват различни длъжности в света, всеки народ си има своя мисия.

 

Тъмните сили, които вървят по пътя на злото, ще бъдат пратени във вечния огън, за да изгори в тях злото. След това и те ще се покаят, защото е казано: „Всяка плът ще слави Господа".

 

Настъпва момент, когато известна част от хората ще стигнат до закона и ще останат под закона. В тях ще се яви мисълта, че съществува някакъв закон. Други ще влязат в закона и ще се ползват петдесет на сто. Една

 

част ще минат над закона, т. е. в Любовта.

 

*

 

Една сестра запита:

 

- Някои работи могат ли да се предотвратят?

 

Учителя отговори.

 

- Някои могат, но някои страдания не могат. Камъкът, който пада, трябва да падне. Двадесет години аз говоря на българите: Иде голямо зло, идат големи нещастия. Приемете тези работи.

 

Когато се казва: „Ще дойде ново Небе и нова Земя", се разбира следното: Под ново Небе се разбира света, който ангелите са наредили, а под нова Земя се разбира света, който хората са наредили - човешкият външен ред. А пък самата Земя, самото Слънце, те са направени от Бога, те са си добри.

 

По какво се различава Божественото от човешкото? Божественото отначало дава малко и слабо, но към края дава най-хубавото и най-силното. Човешкото отначало те посреща като принц, всичко ти обещава, на втория ден - по-малко, докато най-после се намериш като вол, завързан, да ядеш само плява.

 

Новите хора трябва да имат сила, не да бъдат слаби. Те трябва да разполагат с нещо, за да могат да помагат, да дават.

 

Когато един човек счита, че твоите радости са негови радости, че твоите скърби са негови скърби, че твоите успехи са негови успехи - тогава вие сте в реалния свят.

 

Един ден ще се събудите и ще видите, че не сте такъв човек, какъвто сте бил до сега. И ще си кажете: „Голям дивак съм бил!" Това наближава. Още десетина години. А всеки ден представлява много години.

 

Досега е била зимата на Любовта, сега вече наближава пролетта на Любовта. През зимата Слънцето не грее много време. Новата вест е: „Идат пролетта, любовта, свободата, мъдростта, безсмъртието. Известете на учениците в Галилея". Галилея, това е възвишеното, разумното, Божественото в човешката душа.

 

*

 

Една сестра каза:

 

- Учителю, Вие бяхте казал, че 8000 адепти ще се въплътят на Земята до края на този век.

 

- Те ще дадат нова насока на обществения, на религиозния, на семейния живот, както и на цялата култура. Всичко досега съществуващо ще се измени и ще се даде нов, правилен живот, какъвто те разбират и познават. Те са взели предвид всички мерки за тази реформа, с която ще изненадат света. Те ще създадат ново човечество, каквото никой не е очаквал.

 

Мъчениците от едно време идат вече на Земята, едни по закона на вселяването, а други чрез въплъщение.

 

Това, което ние проповядваме, ще се наложи в бъдеще. Има един закон: Най-лошите прояви ще се сменят в бъдеще с най-добри. Войната непременно ще се смени с друг процес, точно обратен. Този закон съществува в Природата, това е неизбежно. Хората виждат, че войната е несъвместима с живота, но не могат да намерят изходния път, не могат да намерят подходящата форма, в която да изразходват своите енергии. За нас въпросът е ясен, но за управляващите не е ясен. Невъзможните сега неща ще бъдат възможни за бъдещите поколения.

 

*

 

Един брат попита:

 

- Какво означават думите: „Оставете мъртвите да погребват мъртвите си"?

 

- Това значи, че трябва да се гради върху новото. В този народ трябва да се създаде едно ново верую. И това ще дойде В тези усилни Времена.

 

Работата на днешните общественици е като дърво без корен. Отживелите идеи нищо не могат да донесат на света. Друго трябва да се даде на новото поколение. Те сега В нищо не Вярват. И българите, ако могат да очакват нещо, то е от новото. В новото направление само може да се спечели нещо.

 

- Българите да не повторят грешката на евреите, да отхвърлят новите идеи?

 

Учителя каза:

 

- Преди 2000 години условията бяха други, сега са други. Тъмнината вече се вдига. Силата се дава на добрите. Лошите вече изгубват своята сила, своите способности, един страх се вселява в тях.

 

Светите братя Кирил и Методий преди повече от 1100 години работиха в България, а чак сега почнаха да ги признават и почитат. Това е, защото тогава Божествените идеи слизаха отгоре към физическия свят, а България се намираше в инволюционен период, тя слизаше. Сега обаче България е в еволюционната си фаза, тя се издига нагоре. Тя е във вълна, която я издига нагоре. И понеже вълната на учението на Бялото Братство слиза надолу към Земята, тези две вълни ще се срещнат, в резултат става ускорение и това учение ще се приеме по-скоро от българите.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...