Jump to content

Recommended Posts

ХРАНЕНЕ

 

Човек, при сегашните условия, в храненето трябва да види онзи вътрешен смисъл, онази сила, която е скрита, живота, който е скрит. Само чрез яденето вие може да възприемете този живот, да влезете във връзка с него, да се обновите. Защото само чрез храната ние влизаме във връзка с оная жива, разумна природа, която поддържа нашия организъм. Ако човек не се поддържа от природата, той бързо се изтощава и трябва да напусне света, в който живее. Когато ти разбираш една идея, можеш да разполагаш с нея. Щом си я разбрал, можеш да се ползваш от нея. Човек може да познае само онова, с което може да работи. Всяка идея, която може да ти бъде в услуга, ги си я разбрал.

 

По-хубава музика от храненето няма. Храната укротява всички живи същества.

 

Храненето е наука за трансформиране на енергиите от едно състояние в друго, от груба в умствена енергия. В яденето е скрита една велика Божествена сила.

 

Най-свещеният акт в света е яденето.

 

Храненето не е само физически процес, а преди всичко е духовен процес.

 

Яденето е свързано със симпатичната нервна система, с чувствата и не спада съм физическия свят, а към една по-висша култура. Ако човек не знае как да се храни, мисълта му не може да бъде ясна и свежа.

 

Ако ядеш, без да разбираш смисъла на яденето, ти вършиш престъпление.

 

Много неща зависят от яденето. Знае ли как да яде, човек е разрешил една от най-важните задачи на своя живот.

 

В бъдеще жената като бременна още трябва да научи детето как да яде. Храната, която приема бременната, и начинът, по който я приема, оказва голямо влияние върху детето, което ще се роди. Храната създава човека, тя го повдига, но и понижава.

 

Освен с физическа храна, човек се храни и с особена светлина, която едва сега хората почнаха да изучават.

 

Първоначално яденето е било хармонично, а сега е дисхармонично. Няма човек, който след като е ял, да не е умрял.

 

Във всичките процеси на мислене, чувстване и постъпки има нещо унаследено. Трябва да се освободим от унаследеното ядене, мислене, чувстване и постъпване, защото те оставят излишъци, които от своя страна носят отрови, от които хората умират. В първия човек това го е нямало, у него никакви излишъци не са оставали. Яденето е било чисто, без утайки. Днес всичко, което се яде, има утайки. И в мислите има утайки.

 

Чувствителността на човека е в много голяма зависимост от състоянието на стомаха. Вие не можете да имате отлични чувства, ако стомахът ви не функционира добре. Не говорете за „търбуха". Под думата „търбух" се разбира неразумното ядене. Ако вие нямате разумно ядене, не можете да имате разумни чувства. Вие не сте научили добре и функцията на зъбите. Някои от вас ядат само на едната страна - много голяма погрешка правят, че не прекарват храната си от едната на другата страна. Някои ядат повече от лявата страна, други - повече от дясната страна. То е анормалност. Чрез зъбите се предава на стомашния мозък една хармония със слънчевия възел. С това се предават по-хубави чувства, които поддържат енергията на мозъка и вие можете да имате една по-висша мисъл. Зъбите трябва да ги турите на работа. Едно време аз харесвах момите, като дъвчеха сладка дъвка. Бих желал някои от вас да дъвчат сладка дъвка - ту на едната страна, ту на другата - тогава ще имате здрави зъби, тогава ще имате и здрави чувства. Вие ще кажете: „Дъвка сега ще дъвча!" По-добре дъвка, отколкото друго да дъвчеш. В дъвката има нещо приятно, при това заякват зъбите, отварят се задните 12 канала и тогава започват да функционират задните сили, които идат огвън чрез вашия гръбнак и се пренасят в мозъка.

 

Щом храната не се смила добре и кръвта не може правилно да се пречиства, тогава около ставите се натрупва полуорганическа материя във вид на утайки. За да не изпаднете в лошо настроение и болезнени състояния, работете за подобрение на стомашната си система.

 

Защо трябва да се пие гореща вода? При храненето по стените на стомаха и червата остават мазнини и утайки, които пречат на правилното храносмилане. Горещата вода ги разтваря и регулира процесите в стомаха. Как миете вие чиниите и тенджерите, с гореща или студена вода?

 

Щом се подпуши храносмилателната система у човека, подпушва се и дихателната, дишането става бързо и неравномерно - ето защо тези две системи трябва да се пазят в изправност. Под хранене в широк смисъл се разбира процес на възприемане: възприемане на живите сили в природата. Тези живи сили се възприемат чрез храната, чрез въздуха, водата, светлината и топлината, а най-после и чрез живата мисъл. Разумният човек има начини, чрез които може да извлича живите сили от тези среди. Който познава въглерода, водорода, кислорода, азота, техните свойства и съединения, той всякога може да извлича живота от тях.

 

Който иска да живее добре във физическия свят, трябва да има здрава и дисциплинирана стомашна и отделителна система. Между дейността на стомашната и отделителната система на човека и разкаянието има известно съотношение. Както стомашната, и отделителната система отделя чистото от нечистото, потребното от непотребното, така и чрез разкаянието човек се чисти. Отделя чистото от нечистото, положителното от отрицателното.

 

Службата на стомашната система на физическия свят е да смила храната, а в духовния да прекарва страстите и низшите желания на човека през смилане.

 

Хлябът съдържа в себе си всички хранителни материали. Човек може прекрасно да живее само с хляб, плодове и вода. Важното е да се дъвче много добре и да се яде с Любов, благодарност и разположение. Хората направо се осакатяват, като си угаждат в яденето и като набързо се нагълтат, без да дъвчат. Да ядат не знаят, да спят не знаят, да дишат не знаят, а искат да са здрави.

 

Храната, която не се приема с обич, с вътрешно желание, е отрова за човека. За предпочитане е тогава да гладуваш. Щом дойде този импулс да усещаш силен глад, вземи малко хляб и сол или български пиперец - това ще внесе повече енергия и повече здраве, отколкото една печена кокошка.

 

Яденето е метод, който показва как храната, приета чрез устата, трябва да се преработи. Ако тя предварително не се сдъвче, последствията са много лоши. Някои бързо ядат. Пообърне храната два-три пъти в устата и хайде в стомаха. Преди всичко, трябва да обичаш храната, която приемаш. Ако ядеш храната без Любов, тя ще ти причини едно болезнено състояние. Първоначално не се е позволявало човек да яде храна, която не обича.

 

Писанието казва: „Не само с хляб ще живее човек, но с всяко слово, което излиза из устата на Бога!" Ако ти не се храниш с Божествената Пюбов, ако дъщеря ти и синът ти не се хранят с нея, те няма да станат красиви. Обикновената храна, когато е придружена с Божественото слово, действа здравословно и затова първото нещо, когато се храниш, е да има в душата ти една голяма благодарност.

 

Яжте със Любов и благодарност, за да използвате праната от храната. Праната е жизнена сила, която съществува във всеки човек, но в различно количество. Комуто раната заздравява лесно, той има голямо количество прана. Колкото и да е голяма една рана, ако си поставиш ръката върху нея и си изпълнен с прана, раната моментално ще оздравее.

 

Щом седнете да се храните, първата ви работа е да кажете: „Господи, благодаря ти за хляба, който си ни дал, благодарим ти за живота, който внасяш чрез него в нас".

 

Човек може всичко да яде, но с Любов и благодарност, съзнателно и да знае закона за превръщане на материята, за да пречиства своята храна, да превръща материята от по-ниско в по-високо състояние.

 

Виждате, че един човек се храни, но в това време мисълта му е заета с други неща, не мисли за храната, която приема, не благодари за благото, което му се дава в момента. Яжте и мислете за това, което ядете, и благодарете. Разумният свят следи човека как се храни, ако яде бавно - дъвче добре, благодари, те му помагат във всичките работи. Ако човек не може да разбере смисъла на храненето, на дишането и на мисленето, животът сам по себе си ще остане неразбран. Както мисълта, чувстването и действието са неразривно свързани, така трябва да бъдат свързани мисленето, дишането и храненето.

 

За да ядеш правилно, трябва да разговаряш с хляба, да го питаш откъде и как е дошъл и тогава да го възприемеш. Казваш: „Заповядай!" След като се запознаете, като се обикнете, ще го поканиш в своя дом, ще отвориш главния вход, където тридесет и двама професори, облечени в белите си дрехи, изправени като войници ще го посрещнат с „Добре дошъл". Той ще влезе, ще го приемат. Че това е един свещен акт. А вие казвате: „Ще се яде, няма какво да се прави". Това е един отрицателен процес. Ако човек види една чорба и си помисли: „ядене ли е това", то вече не е ядене. Супата, картофите, разбъркани, смачкани. В яденето трябва да те привлече нещо, да има с какво да се запознаеш.

 

Храната, която не обичате, мъчно се асимилира, около нервите се натрупват утайки от полуорганична материя. Тези утайки намаляват умствената енергия. Постът служи като добър метод за пречистването на нервната система.

 

Човек, който диша, без да мисли, ще заболее, и човек, който се храни, без да мисли - също ще заболее. При храненето мисълта и чувството са абсолютно необходими. Ако не обичате една храна, колкото и да е полезна, няма да ви ползва. Между човека и храната трябва да има една вътрешна връзка. Живата храна, която приемате, може да стане част от вас и в това се състои истинският живот. Здравето е прииждане на новия живот в човека.

 

Ако употребиш храна, която не обичаш, ти не можеш да се ползваш от нея. Всяка храна крие в себе си живот, който може да се използва само ако обичаш тази храна. Тя не внася сила, а е проводник на живота, който дава сила на човека.

 

Ако ядеш без Пюбов, ти приемаш само грубата материя, а фината, в която се крие животът, не можеш да я използваш.

 

Човек в яденето трябва да види вътрешния смисъл, онази сила, която е скрита в храната, живота, който е скрит в храната. Доколкото вие можете да възприемете този живот, да влезете във връзка с него, да се обнови вашият живот - това е ядене. Защото с храната ние влизаме във връзка с разумната природа, за да поддържаме организма.

 

Смляната храна ако не мине от физическия в духовния свят и от духовния в Божествения, тя не е завършила своя пълен кръг на движение. Важно е храната да проникне в различните светове и навсякъде да остави своето, за да бъде човек здрав.

 

Сегашните лекари определят колко грама от всички вещества трябва да се вземат на ден, но те определят това по механичен начин. Вие може да вземете известно количество мазнини, но колко от тези мазнини ще бъдат асимилирани, то е важното. Вие може да изядете цяло агне, но колко ще ползвате от него, то е въпрос. Индусите йоги ядат на ден по 50 или 100 грама ориз, но те изваждат от него десет пъти повече хранителни вещества, отколкото би ползвал един човек, който не е йога и който яде по пет-шест пъти на ден.

 

Европейците вечно бързат и като ядат, не дъвчат добре храната и не мислят за нея, мислят за странични работи. Когато ядете хляб, ще мислите само за хляба - той е свещен. Житото е свещено.

 

Новият начин на хранене е да превърнеш всяка храна в най-чист вид, в специален продукт. Един адепт сто грама ориз ще го подложи на един процес на пречистване и тогава ще го изяде. 24 часа ще се моли върху ориза, ще слезе една особена енергия и тогава ще го свари с особена вода и като хапне, той вече яде една храна, която носи живот. Само сто грама ориз на ден, без нищо друго, без подправки. Вие сега мита-немита, крушата я ядете, и то съвсем машинално ядете. Онези от вас, които искат да умират рано, нека ядат както си знаят, и свинско могат да ядат, и говеждо, и пилешко, и пъдпъдъци, каквото намерят. На онези, което не искат да умират, казвам: пазете се от тази храна.

 

Кой е истинският начин за приготвяне храната? Всички трябва да се ползваме от методите на природата.

 

Аз не говоря за тази природа, в която ние сме оставили своите излишъци, не говоря за природата, която е създадена от мъртвите тела на милиарди и милиарди същества, но говоря за онази жива, Божествена природа. Сегашната природа е създадена от останките на миналите същества, върху тия мъртви тела растат сега крушите, ябълките и други плодове. Следователно ние се храним само от мъртви същества. При такова положение може пи да бъдем безсмъртни? Никога! След време, когато започнем да образуваме храната си от слънчевите лъчи, ще бъдем безсмъртни. Дотогава, докато изваждаме за храна сокове от земята, ще умираме, смърт ще има за нас. Един ден ние ще имаме растения, които ще възприемат енергия направо от Слънцето. Хлябът също ще приемаме направо от Слънцето. Само тогава ние ще имаме възможността да бъдем безсмъртни. И сега можем да бъдем безсмъртни, само че се изисква голямо усилие. Човек, след като е приел един обед, трябва да знае методите, чрез които да превърне в тялото си различните енергии, които е получил от храната.

 

Храна, която е стискана и дъвкана със зъби, е здравословна. Зъбите са магнетични центрове, затуй добре сдъвканата храна е Божествена сила. Дъвченето е мислене.

 

Продължителното дъвчене на храната няма за цел само асимилирането й, но и за да имат нервите на небцето, венците и езика достатъчно време да всмучат жизнената сила или праната от храната. Нужно е храната да стои известно време в устата. Това се отнася не само за твърдата храна, то и за течните. Водата, млякото и всички течности да се поемат на глътки, за да може праната, която се намира в тях, да се използва както трябва. Същото се отнася и за въздуха и светлината.

 

Ако човек яде само на дясната си страна или само на лявата, лицето става асиметрично.

 

Правилното дъвчене оказва влияние върху човешкия характер. Ако човек се отнася небрежно към дъвченето на храната, какво отношение ще има към другите си задължения? Важен процес е дъвченето - от него зависи бъдещето на човека.

 

Здравето зависи от правилното хранене. Който има здрави зъби и дъвче добре храната си, не боледува. Ако дъвчеш само на лявата страна или само на дясната, не може да си здрав. Ако широко отваряш устата си при хранене, въздухът пречи на правилното храносмилане - не може да си здрав, ако при храненето мислиш лоши работи, критикуваш близките си или негодуваш против живота, не можеш да бъдеш здрав.

 

Чорби не са за препоръчване. Като ядете гореща чорба, глечта на зъбите се пука и те скоро се развалят. Месната храна оставя повече отрови в организма, отколкото растителната. Ако остават частици от месо около зъбите, образува се гниене, което руши глечта на зъбите. Децата обичат да дъвчат сакъз и така несъзнателно чистят зъбите си от остатъците на храната, от друга страна при дъвченето приижда повече кръв във венците и така зъбите се хранят и засилват.

 

Като дъвчете храната, животворната енергия минава през езика и повече енергии внасяте в нервната система. От устата храната отива в стомаха, дето се извършва друг процес. Колкото повече енергия иде от мозъка, толкова по-лесно се смила храната, дъвчете дьпго време, за да може да се възприеме повече мозъчна енергия. Така ще може да се използва и онази енергия, потребна за мускулите и костите.

 

Ти седнеш да ядеш и бързаш, понеже имаш работа. Баща ти казва: „В пет минути гледай да се нахраниш, че работа има, трябва да се оре, търговия те чака". Знаеш ли какво значи да се наядеш за пет минути? Аз съм слушал някои да казват: „Да ти пращят ушите, като ядеш!" Ни най-малко не трябва да пращят ушите! Ще седнеш спокойно, най-малко 25 минути трябва да отделиш за правилно хранене. Ако искаш да бъдеш здрав, трябва да имаш този темперамент. Ако за 20 минути се наядеш, и това е добре, но 25 минути е норма. Извади часовника си и гледай 25 минути. Ето какво трябва да разбираме под 25 минути: като станеш от масата, да не ти се стяга сърцето. Първото правило при яденето е, като седнеш, да бъдеш разположен. Няма да се интересуваш какво жена ти е сготвила - ако имаш жена. Ако отидеш в гостилница, няма да питаш какво е сготвено. Ще седнеш спокойно и дали е добре, или зле сготвено, няма да мислиш. Ще си избереш яденето, няма да туряш никаква лоша мисъл в храната. Аз говоря за нормалното хранене. Може да си вземете малко хляб, малко круши, ябълки, малко сирене или кашкавал, или печени или варени картофи, или пържени яйца, или баница. Като ядете, да се не безпокоите кой какво говори. Ако дойде един религиозен човек и те укори, че ядеш баница, ще му кажеш: „Братко, ще ме извиниш, аз още не съм стигнал до положението на твоето съвършенство. Един ден ще те достигна. А сега ще ти дам мапко хляб и ще те моля да не ме смущаваш, искам да ям баница и да благодаря на Бога, че имам баница. Ако ме смущаваш, ти ще ми развалиш стомаха, ще ми развалиш яденето." Защото, ако има някой да ни се сърди за храненето, това е само природата.

 

Който бързо яде, рано умира. Ще дъвчете добре от двете страни на зъбите - отдясно и отляво. Когато си неразположен и болен, не яж. Гневен ли си, не яж, почакай да утихне всичко в тебе.

 

За да може да възприемете Божествения живот, не трябва да бързате за каквото и да било. Вземете някакъв плод, не бързайте да го ядете. Първо го поразгледайте, вижте формата му, вдъхнете от аромата му, помислете откъде идва, защо носи такъв цвят, каква енергия носи. Плодът е цяло съчинение.

 

Всяка храна има особени сокове, затова трябва да се възприема, да се всмуква бавно, без бързане, с Любов и размисъл.

 

Храната трябва да се задържа по-дълго време в устата, за да може част от енергията й да се всмукне от езика. Чрез езика енергията се предава в мозъка, а оттам в сърцето. Езикът възприема духовната енергия от храната, която по друг начин не може да се възприеме, затова при храненето човек не трябва да се безпокои, да се тревожи.

 

Най-добре е да ядете три пъти в денонощието. Сутрин ще закусвате в седем часа, ще обядвате след пет часа в 12 часа, после след 5-6 часа приблизително ще вечеряте. Между вечерята и закуската има повече време, защо? Понеже през нощта трябва да ходите на далечна разходка. Голяма разходка правите, но по известни съображения тя влиза в програмата, нямате време да се върнете. Вечерта заминавате, сутринта се връщате. Това всъщност е сънят.

 

Хората обикновено ядат по 3-4 пъти на ден, вследствие на което са обезсмислили процеса на яденето. Трябва да се знае, че Божественият живот се влива в човешкия чрез яденето. Бог е направил устата и езика за възприемане на този живот. Когато Христос е казал: „Ако не ядете плътта ми и не пиете кръвта ми, нямате живот в себе си", Той е вложил дълбок смисъл в него. Духовният свят става понятен само чрез физическия.

 

Стомах, който изисква 4 часа, за да смели храната, не е нормален. Природата е точно определила времето, необходимо за смилане на храната. Едно е важно: храната да бъде абсолютно чиста. Сега всички бързо ядат, бързо приготвят храната си - не навреме ядат, много ядат и така развалят и стомаха си, и кръвта си.

 

Според мене здравословната храна се смила за един час и двадесет минути. Всяка храна, която се смила за повече от това време, е вредна.

 

Когато храната се задържа дълго време в стомаха, без да се смели, от нея се образуват отровни вещества, токсини, които се разнасят из целия организъм и отравят кръвта. Също така и в сърцето има непостигнати желания, които вследствие на това, че не могат да се асимилират, създават астрални токсини. По същия начин, когато човек задържа в себе си мисли, които не може да реализира, остават дълго време в мозъка - образуват ментални токсини. Хората страдат от натрупалите се в тях физически, астрални и ментални токсини. Тези токсини са първото условие за развитие на микробите, носители на различни болести.

 

Главоболието идва от мъчносмилаема храна, която оставя излишъци в стомаха.

 

Докато чувствате глада като подтик, той гради, но ако се обърне във формален глад, той разрушава.

 

Като се нахрани, човек трябва поне 4 часа да не яде, да даде почивка на стомаха си. Една от причините за осакатяване на човека е пресищането. Този закон е валиден и за физическия, и за сърдечния, и за умствения свят. Само чистите и светли мисли хранят човека. Човек не бива да храни мозъка си с безразборни мисли, както и стомаха си с несъответна, нечиста храна.

 

Сутрин ще ядете за ума си, на обяд за сърцето си и вечер за тялото си. Трябва да се разграничат тези неща и да се поставя всяка храна на своето място.

 

Преди изгряването на Слънцето няма да ядеш. В момента, когато то изгрява, вземи си закуската. Обядът ще вземаш точно в момента, когато Слънцето минава меридиана. Вечерята ще вземаш винаги преди Слънцето да е залязло.

 

Гладен си - яж. Не си гладен - не яж. Това е природният закон. Щом житото ипи царевицата са престояли няколко часа сварени, не ги яж. Топли, пресни ще ядеш всички житни зрънца. Ако искаш да водиш един духовен живот, трябва да имаш здрава философия за храненето.

 

По-добре е сутрин да закусите солидно, а на обяд и вечер да ядете по-малко, дори ако не вечеряте, още по-добре.

 

Ще ядеш само когато си гладен. Ако не си гладен, ще постиш. Ако хората се подчиняват на този вътрешен инстинкт, ще бъдат по-здрави.

 

Кога е 12 часът в природата? Когато дойдеш до най-високата точка на глада. Тоя момент внася импулс в човека да възприеме храната. Тогава Слънцето е точно на зенита, тоя момент е най-добър за хранене, храносмилането най-правилно.

 

Ако искате стомахът ви да бъде в изправност, употребявайте само едно ядене на ден и никога не преяждайте. За предпочитане е вегетарианската храна пред месната.

 

Малкото се благославя, малко ще ядете. Пресищането е грях.

 

Щом си създадете един навик, вие трябва да му слугувате. Да допуснем, обичате много да ядете. Да ядете е естествено, но многото ядене е излишно. Защо? Каква е мярката за яденето? Същият закон имате и с горенето. Когато горенето не е пълно, може да изгорите сто килограма въглища и пак няма да се стоплите, а може да изгорите десет килограма въглища, даже пет килограма и през целия ден ще ви бъде топло, защото горенето е пълно.

 

Всяко едно ядете тук, в умствения свят е един плод. Вие ядете на Земята, а в причинния свят вече имат един богат обяд. Че вие не ядете тук. Вие мислите, че тук ядете. Яденето става в причинния свят. Ако ти ядеш и не разбираш смисъла на храненето, ти не си ял.

 

За да не затлъстявате, яжте по-малко - няма защо да се стягате в корсет. Сега ядете три пъти на ден. Опитайте се един път да ядете и ще видите как ще развиете в себе си благородни черти. В живота има известни закони, които регулират яденето. Нямате ли охота за ядене, не яжте, чакайте, докато се събуди у вас желанието за ядене.

 

Българинът страда от преяждане. Ако яде по-малко, всичко ще се оправи. Двадесет хапки са достатъчни.

 

Прекаленият апетит е болезнено състояние, здравият яде умерено, с разположение, никога не преяжда и спира да яде в момента, когато му е най-сладко.

 

Който иска да постигне нещо велико, трябва да яде малко.

 

Докато живее, човек трябва да яде, но умерено; като приеме 15-20 хапки, той трябва да спре. Не спази ли този закон, човек дохожда до пресищане, което се отразява вредно върху организма. Природата е щедра, но разумна и взискателна.

 

Добреедане си дояждате. Нека всякога да остава в стомаха ви 1/2 празно място. Това е едно от важните хигиенични правила и трябва да се спазва.

 

Една от причините за заболяването на хората се дължи на механическото хранене, затова яж, когато си гладен, без бързане, с благодарност, яж, докато дойдеш до най-сладката хапка и там ще спреш. Който яде много, не дава храна на мозъчната система, физическото му тяло се развива за сметка на мозъка.

 

Ако човек много яде, голяма част от мозъчната енергия отива в стомаха, а с това се намалява дейността на мозъка. Мозъкът е акумулатор на електричество и магнетизъм - едва успее да събере тази енергия, храната отива в стомаха. Затова всеки трябва да знае колко, какво и кога да яде.

 

Научете се да ядете малко, защото ще дойде време, когато ще бъдете поставени при условия да ядете един път или два пъти в седмицата, затова отсега се подготвяйте.

 

Децата трябва да ядат по 21 хапки на едно ядене, а възрастният по 12 хапки. Ядене без мисъл и благодарност не допринася никаква полза.

 

Многото ядене не се състои в количеството, многото всякога подразбира качество и живот в себе си, който трябва да се произведе.

 

Идеята, че с малко храна не може да се поддържа организмът, не е права; малкото количество храна, добре асимилирана, дава повече енергия, отколкото много, недобре обработена.

 

Ако някой човек е преял, ще го заставите по някой начин да повърне храната или да вземе очистително - иначе има опасност от отравяне на кръвта.

 

Наблюдавайте как се хранят вегетарианците и как месоядците. И какво ще видите? Каква е разликата в храненето им? Как държи вилицата и ножа месоядецът? Както и вегетарианецът. Но има едно различие - месоядците в яденето са по-сръчни. Но едновременно с това всички, които се хранят с месо, са малко нетърпеливи, малко сприхави. Даже у вегетарианците е останал този навик. Вегетарианец, който е сприхав, скоро е започнал да яде вегетарианска храна. Който е роден вегетарианец, е малко по-спокоен, не бърза.

 

Яжте със затворени уста да не влиза въздух, като поемате храната. Мястото на въздуха е в дробовете, а не в стомаха.

 

Учените хора още не са направили анализ на стомашния сок и на кръвта на човека, когато той се храни при добро разположение на духа и когато се храни неразположен, гневен. Има разлика в състава на кръвта и на стомашния сок при първия и при втория случай. Неразположението на духа внася в храната отрова, която чрез кръвта се разнася по целия организъм. Затова гневен ли си, не яж, докато не трансформираш своето състояние. Това е за разумния човек, а за неразумния се препоръчва обратното: когато е духом неразположен, нека се нахрани добре, по този начин ще възстанови равновесието на енергиите, които ще получи от храната.

 

Не яжте много гореща храна. Не яжте и много студена храна. Спазвайте тези правила, за да бъдете здрави, бодри и силни.

 

Да знаеш как да ядеш - това е наука - това е музика. Избягвайте еднообразна храна. Някой се храни цял месец с картофи, друг с череши, трети с грозде и т.н. Това не е правилен начин на хранене. Разнообразявайте храната си, защото всеки вид храна съдържа специфични енергии, необходими за организма ви. У човека има едно особено чувство, което по всяко време му подсказва каква храна трябва да яде, защото за момента само тази храна ще му даде ония елементи, необходими за организма.

 

След плодове никога не пий нито студена, нито топла вода. Преди ядене можеш да пиеш вода, но след ядене не се позволява.

 

Умните хора сами трябва да си готвят, сами да си избират храната. След като си мислил, чувствал и ял, а нищо не си спечелил, какво ще дадеш на другите от себе си?

 

Без сол ще приготовлявате яденето - оставете всеки да си соли яденето колкото иска.

 

Днешното готварство ще остане в архивата на човешкия живот, като утайка.

 

Не могат да се подмладят онези, които ядат месо, пушат и пият.

 

При пърженето на лука, на месото, изобщо на храните, всички масла се изгубват, част от хранителните материали изчезват. Трябва да знаете какви елементи да употребите при готвенето и как да ги съчетавате.

 

Чистата храна, като жито или ориз, няма нужда от захар, от мляко, от орехи. Ако човек яде проста и здрава храна, без подправки, ще има ли диабет? Животните по горите не страдат от диабет, но културните хора страдат не само от диабет, а от какви ли не болести, които представляват един обвинителен акт против нас. Болестите са греховете на миналото поколение и сегашните грехове. При сегашната нечиста кръв какво може да очакваме, какво щастие може да искаме?

 

Представете си, че ви дам череши, сливи, круши, грозде, ябълки, мушмули - десет вида плодове. Всички заедно ли трябва да ядете? Най-хубаво е да се разпределят по видове и да има известна дистанция при яденето на различни плодове. Най-малко един час, а може два, три или четири часа. Тогава ще ви трябват 40 часа, за да опитате всички плодове. Ако сте умен човек, гениален, ще ви трябват 40 часа. Ако сте талантлив - 30. Ако сте обикновен - 20 часа, пък ако сте някой будала -1 час.

 

В храненето си хората са много неразумни, те ядат супа, после месо, ястия най-различни, после десерт, така стомахът се поврежда. Няма по-глупаво ядене от супите и от смесването на различни храни. Супи могат да ядат болните, децата, най-малките и съвсем възрастните, старците, а възрастните да ядат храна, която се дъвче.

 

Хубаво е да не размесвате различните продукти - едно ядене! Вие сега какво ли не туряте в стомаха си - че ориз, че боб, олио, че масло, каквото ви падне. Това е престъпление.

 

Млечни с растителни храни няма да ядете. Сега ако ядете нещо с чесън, чак след три часа ще ядете плод или нещо сладко. Не смесвайте храните.

 

Кисело мляко с ягоди не яжте. Не смесвайте млечна храна с плод. Не смесвайте мазнините. Плод и чесън не смесвайте.

 

Който иска да бъде здрав, не трябва да смесва храните. Ще ядеш една храна и като се смели, тогава ще приемеш втора.

 

Съвременната култура страда от излишък. Тя има консерви, има брашна, риби в тенекии. Всичко това е един излишък, за който днес бялата раса скъпо плаща и още по-скьпо ще плати. Консерви природата не търпи. Доматите няма да пържиш и вариш, може малко семената да извадиш. Нашите угощения често са спънка в еволюцията на други същества. Ето защо във всички религии, в окултната наука всякога се препоръчва въздържание. Под въздържание не се разбира абсолютен пост, но да няма никакъв излишък. Колкото и малко да ядеш, в душата си трябва да благодариш на Бога.

 

Човек трябва да яде умерено и навреме; нито да гладува, нито да преяжда. При това да не смесва храните.

 

Човек да яде само това, което обича. В храната има прана и яденето е разумен процес. Благото на човека идва чрез храната. Ще ядете само по едно ядене, няма да смесвате различни неща.

 

По-лоша храна от чорбата няма. По-лоша храна от дълго стоялата в тенекиени кутии няма и от тази, в която са смесени плодови, зеленчукови и млечни продукти.

 

Пости старият човек, защото няма зъби и не може да яде. Той трябва да има зъби, да има желание да яде и тогава да пости. Пост - ос. Ако постът не е ос, нищо не струва. Пост без ос нищо не е. Но ако постът подразбира добри условия, при които зреещият плод може да стане доброкачествен, това е на мястото си, има цена и смисъл. Той развива мощ в човека.

 

Съвременните хора, като ядат месо, страдат. Само една микроскопична част от храната се асимилира, а другата е излишък. Този излишък трябва да се изхвърли навън. И всички болести днес се дължат на този излишък, а въпреки това всички проповядват, че трябва повече храна. Не, по-малко храна е нужна на човека и тя трябва да се приеме и асимилира така, че от нея да остане по възможност най-малък излишък.

 

Месоядството е престъпване на Божия закон. Всеки, който престъпи закона на Любовта и мъдростта, е месоядец. А всеки, който изпълнява закона на Любовта, мъдростта и истината, е плодоядец. Ясно е. Всеки, който не изпълнява Божиите закони, е месоядец. Само в едно същество, което не изпълнява тези закони, има такава жестокост, да гледа страданията на другите същества.

 

Вегетарианството е метод за лекуване. Докато се излекуват хората и народите, трябва да се хранят с растителна храна. След това ще дойдат до плодоядството. Истинската храна се заключава в светлите мисли, възвишени чувства и благородни постъпки. Това са плодовете на живота, с които ще се хранят хората в бъдеще.

 

Не е позволено на окултния човек да пие вино, бира или други спиртни напитки. Вино може в краен случай, като лекарство за затопляне на стомаха. Сладко вино може да пиете. Преди да ядете плодове, измивайте ги хубаво в топла вода, особено гроздето. Всичко, което внасяте в устата си, да бъде абсолютно чисто.

 

Окултният ученик трябва да работи за пречистване на тялото си. Някой казва: „За да се пречисти човек, той трябва да изтощи тялото си". Не, това е погрешна представа. Вие трябва да правите разлика между плътта и физическото тяло. Ако плътта ви отслабва, тялото ви не трябва да отслабва. Какво разбирам под отслабване на плътта? Да се намалят низшите желания на човека, т.е. желанията му да се възпитат. Низшите желания не се крият във физическото тяло, а в плътта. Ето защо, за да възпитате тези желания, вие не трябва да измъчвате стомаха си. Наистина, понякога стомахът приема повече храна, но причината за това е желанието за ядене, контролирано от един център, който се намира около слепите очи. Миризмата на някое вкусно ядене възбужда този център, у човека се поражда желание да яде повече и тогава стомахът приема тази храна и се претоварва. По такъв начин именно, чрез силно желание за ядене, човек разваля стомаха си. Наистина това е крайност, но ако стомахът приема по-малко храна, отколкото може, това е друга крайност. Когато окултният ученик се храни, той трябва да бъде доволен от храната, да забрави всичко наоколо си и да благодари на Бога. Да знаете как да се храните - това е наука, това е изкуство. И Писанието казва: „Ще се храните и ще благодарите за всичко, което Бог ви е дал".

 

Второ условие при храненето - окултният ученик трябва да избягва еднообразната храна. Например някой се подлага на картофен режим, храни се цял месец само с картофи. Какво ще му допринесе тази храна? Друг се храни цял месец само с череши. Трети - с грозде. Това не е правилен режим за хранене. Когато Бог създаде първия човек, каза му: „Ще ядеш от всички плодове в тази градина, само от един плод няма да ядеш - от плода на Дървото за познаване на доброто и злото". Така и вие ще ядете от всички плодове - от забранения плод няма да ядете. Ако се храните с картофи, утре ще ядете череши. Като опитате всички видове картофи, ще пристъпите към друга храна. Ако се храните с грозде, ще опитате по същия начин всички видове грозде. Винаги трябва да разнообразявате храната си, защото всеки вид храна съдържа специфични енергии, необходими за вашия организъм. У човека има едно особено чувство, което по всяко време му подсказва каква храна трябва да яде. Защо? Защото в даден случай само в тази храна човек ще намери онези специфични елементи, които са необходими както за изграждането на организма, така и за създаването на някоя велика мисъл или някое благородно чувство. Вие ще кажете: „Откъде ще намерим тази подходяща храна?" Виждате онзи художник - колкото и беден да е, все намира бои и четки. Щом те са нужни за работата му - откъдето и да е, той ще ги намери.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...