Jump to content

Recommended Posts

№8

гр. Бургас, 6-7 декемврий 1898 г.

 

 

Люб. братко Дънов,

 

Оня ден очаквах писмо от Вас, но като не по­лучих до обяд, написах Ви отвореното си писмо38. Обаче като си отидох вечерта, ми дадоха писма — твоето и едно от Д-ра.

 

Радост Божествена ни донасяш, братко, с писмата си, затова отплатата за радостта, която ни носиш, Бог на Силите да ти я отплаща, та да можеш на мнозина в света помогна с дара си. Ето от два дни вече и се него чета.

 

Отпечатаните „Призвания", каквито намерих в печатаря39, събрах. Казах му да разхвърлят бук­вите и го предупредих да не разпространят някои отпечатъци, а ако е останал някой, да го унищо­жат, на което той остана съгласен, но дали ще го изпълни, не зная [зачеркнато от П. К.]. Той ми каза, че засега имали работа, но „за до неделя40 ще ги разхвърлим" и не ще разпространят нищо.

 

На Д-ра писах още оня ден отворено писмо и вчера — затворено, с което му явих за всичко, що ни пишеш относително „Призванието" и му пра­тих препис от съобщението, което ни изпрати.

 

При това си [писмо] ти изпращам един пре­пис от едно съобщение, дадено нам от разни наши святи приятели. Думата „разклонение имате", казана в първите редове на съобщението, не мо­жем да разберем, затова моля, яви ни, що ще е тя [зачеркнато от П. К.].

Днес, на 7-и сутринта, получих отвореното Ви писмо.

 

 

Приеми сърдечните ни поздрави от бр. Тодор и от мен, твой верен в Христа брат: П. Киров

 

7. XII. [18]98 г.

..................

38. Такова отворено писмо с дата 4 декември липсва в архива на П. Киров. (П.К., №8, 06-07.12.1898 г.)

39. Става дума вероятно за Христо В. Велчев. Книжарница „Хр. В. Велчев" е създадена в Бургас около 1893 г. Там се продават учеб­ници, книги за прочит и разни канцеларски материали. От 1897 г. Христо Велчев има и печатница. Същата година започва да издава книги. От 1 януари 1902 става съдружник в печатницата с най-малкия си брат Николай Велчев. Те са такива до 1 юли 1908 г. след което се разделят и Николай поема свой самостоя­телен път като печатар и издател. След тази дата Христо Велчев повече не издава книги. (П.К., №8, 06-07.12.1898 г.).

40. Този ден, 6 декември 1898 г., е неделя. Вероятно става дума за време „до една седмица". (П.К., №8, 06-07.12.1898 г.)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...