Jump to content

ЛЮБОВ КЪМ ВРАГА. МИЛОСТТА


Recommended Posts

ЛЮБОВ КЪМ ВРАГА

Всяка сутрин и всяка вечер изпращай своето благо, което е вложено в твоята душа, на всички хора. Люби хората и тогава, когато те мразят и вършат зло. Слугувай им по цял ден, без да знаят те това. В това седи проявата на висшата Любов.

Който люби врага си, той е човек на бъдещата епоха. Докато не простите на онези, които не ви обичат и ви причиняват пакости, никаква наука, никаква магия, никаква школа, никакви стихове и формули няма да ви помогнат.

Не съдете лошия човек, но търсете причината на лошавината му. Когато Любовта дойде в човека, у него се явява желание да се примири с всички хора.

У ч и т е л я

За да обикне човек враговете си, изисква се голяма духовна сила. Учителя казва:

Христос е дал най-силното оръжие, с което човек може да накара своя враг да капитулира. Христос казва: “Любете враговете си.”

Човек трябва да приложи новите разбирания, които Любовта носи.

Да обичаш онзи, който е пълен с Любов, то е едно. А да обичаш онзи, който няма Любов в себе си, който е в пустинята, това са две противоречиви положения. Първото всеки може да направи, а второто малцина могат да направят. Изкуство е да обичаш и да помагаш на човека, от когото нищо не получаваш. Да не обичате онзи, който ви е направил ред пакости и злини, разбирам, но това е човешко. Ако някой не ви обича, не се сърдете, не му отмъщавайте. Христос казва: “Направете си приятели от неправдата.” С други думи казано, простете на онези, които ви дължат или които са ви причинили някаква пакост. Любовта никога не отмъщава.

Любовта към врага, това е пътят на великите хора. Само великите хора могат да любят враговете си. Те имат методи, по които проявяват Любовта към враговете си. Като люби враговете си, човек е подобен на Бога, Който изпраща слънце, дъжд и вятър за добрите и за лошите. Когато раздава благата, Бог има предвид всички същества, малки и големи, добри и лоши. Няма по-велико качество за човека от това да люби враговете си, да е готов да прощава. Това е качество на великия човек.

Първо човек трябва да възлюби Бога, после – ближния си и най-после – своя враг. Който не люби Бога и ближния си, не може да люби врага си.

Когато човек намери сили у себе си да вижда Бога в своя враг, тогава у последния Бог се проявява и врагът се превръща в приятел! Учителя казва:

Как и с какво ще победите? С Любовта! Единствената сила, която побеждава злото, е Божествената Любов.

Когато не обичаш врага си, има възможност да слезеш на неговия уровен, но когато го обичаш, има възможност да го повдигнеш на своя уровен.

Както високата температура може да стопи всички метали, тъй и Любовта, проявена към врага, преобразява последния; затова той капитулира, т.е. злото в него се разтопява. Силите на Любовта имат много по-силни трептения, отколкото силите на нисшата природа, защото първите идат от света на свръхсъзнанието и са в състояние да организират нисшата природа и по този начин да я обезвредят.

Врагът, това е една сила в Природата, следователно и една сила на твоята душа. Ти не можеш да я унищожиш, но можеш да я използваш за твоето повдигане. Само чрез Любовта може да насочите тези сили да работят за Доброто.

Казано е: “Любете враговете си.” Не е лесно да се разбере този стих. Как ще обичате човека, който ви е ограбил, който е изгорил къщата ви и е направил ред пакости? От Божествено гледище той ви е направил голямо Добро – той е изгорил старата ви къща, за да направи нова; взел е книжните ви пари, за да ги смени със златни. Така трябва да гледате на враговете си. Онези врагове, за които Христос е казал, че трябва да ги любим, са наши добри приятели.

Имате да вземате от някого пари; кажете: “Заради Онзи, Който живее в мен, ще простя дълга на своя ближен.” Ако можете да простите дълга на ближния си заради Любовта си към Онзи, Който живее във вас, Той ще ви посочи да отидете някъде, дето дядо ви е заровил гърне със злато.

Учителя обяснява в какво се състои Трето и Четвърто посвещение. Това са изпити, които човек ще срещне в своя път:

Един ден ще дойде страшният изпит, когато Бог ще вдигне завесата на вашето минало, за да ви покаже какви са отношенията на всички хора, едни от които са ви правили Добро, а други – зло. Така ще се изпита вашата Любов.

Първо Бог ще ви постави пред онези, които не са ви обичали и само са ви пакостили. И ако можете да простите, ще минете Третото посвещение.

След това Бог ще ви постави пред онези, които са ви обичали, които са ви правили добрини. Ако можете да им благодарите както трябва, ще минете през Четвъртото посвещение.

МИЛОСТТА

Когато намериш добра черта в някого, ти го обикваш. Ти обичаш Истината, която Великото Разумно начало е вложило в едно същество. Ти обичаш Първичната причина и всичко, което Тя е създала.

Има и друга една подбуда да обичаш. Неизповедими са пътищата на Любовта. Понякога ти знаеш защо обичаш, понякога не знаеш. Има случаи, когато човек обича друг заради недостатъците му, заради неговата слабост и безпомощност. Тогава се проявява една от най-хубавите страни на Любовта – Милостта. Учителя казва:

Ние сме деца на Бога, Който ни обича, не защото сме толкова добри, но защото е милостив към нас.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...