Jump to content

ЖИВАТА НАУКА


Recommended Posts

ЖИВАТА НАУКА

Дълбоката философия седи в това, което Природата е изработила.

В едно цвете има много по-голямо съдържание, отколкото в научния трактат на Питагор или в чистия разум на Кант, или в десетте повеления на Трисмегист, написани на златната плоча. Ти минаваш по една полянка и стъпкваш едно цвете, което струва повече от книгите на тези хора, и продължаваш да философстваш: “Тъй е казал Кант.” Да, приятелю, ти стъпка цветето и не прочете какво е написано върху него, в неговата книга.

Някой казва: “Аз не вярвам в науката.” Той разбира външната страна на науката. Ние говорим за вътрешната страна на науката, за положителната, Божествена наука, която е жива и възкресява човека.

Истинско знание е това, което има приложение в Целокупния живот – външен и вътрешен. То преобразява човека.

Формата – това е само дрехата на вътрешния живот на Природата. Днес отношенията между Природата и човека са станали механични.

У ч и т е л я

Но понеже сега сме в началото на нов период в историята на човечеството, в бъдеще човек все повече ще се свързва с вътрешния живот на Природата.

Учителя казва:

Съвременната наука е предговор на Божественото учение.

Вие още не сте в Природата. Говоря алегорично. Природата е още затворена за вас. Вие обикаляте само около нея. Тя е един велик, но затворен свят.

Същественото в света, което трябва да знаете, не го знаете още.

Всичко знаете, но същественото не знаете. Аз мога математически да ви докажа, че не знаете същественото.

Не само вие, но и целият културен свят не знае същественото.

Чрез по-дълбоко изучаване на Природата идваме до Живата наука. Тъй я нарича Учителя.

Живата наука изучава Природата по форма, съдържание и смисъл.

Житното зърно, посято в земята, отначало пуска корени, стреми се към центъра на Земята. Като достигне до известно място, започва да расте нагоре към Слънцето.

Също така и човечеството е изучавало Природата по форма. Това е именно коренът на житното зърно. Той расте към центъра на Земята.

Обаче човешкото съзнание вече се подготвя за една по-дълбока наука – Живата наука. Това е стремежът на житното зърно към светлината, към Слънцето. Това е онзи стрък, който пуска житното зърно над земята.

Заплетената досега в материята човешка душа ще расте към светлината на Слънцето.

Разработването на Живата наука е израз на новия период, в който влиза съзнанието в своето развитие.

Науката, която изучава само формите, а не прониква в съдържанието и смисъла на нещата, не ни поставя в пряк досег с Живота, който е около нас, и не разширява Живота в нас.

Това, което може да се научи при изучаването на Природата само по форма, е ограничено.

Има една граница, която тази наука не може да прекрачи, защото се занимава само с външните форми. И затова тя спира там, където започва Животът.

Живата наука започва там, където спира механическата наука.

Тя е жива, понеже ни свързва със самия Живот и така разширява Живота в нас. Науката, която изучава Природата само по форма, изследва само подвързията на книгата.

Живата наука изучава съдържанието на книгата – мислите, вложени в нея. Чрез Живата наука ние влизаме във вътрешната лаборатория на Природата.

Знание, добито само с изучаване на Природата по форма, няма сила да преобрази човека; по-дълбоките сили на душата остават незасегнати. Обаче те чакат своето развитие.

Живата наука ги раздвижва. Чрез нея човек започва да живее интензивен Живот. А интензивният Живот е красивият.

Ако човек не се занимава с Живата наука, ще остане като житно зърно в хамбара. А ако се занимава с нея, ще бъде житно зърно, посято в земята.

Кое е по-хубаво? За някои може би е по-хубаво да стоят в хамбара, но тогава ще останат безплодни. А когато са посети в земята, ще дадат изобилен плод.

Онзи, който борави с Живата наука, трябва да изучи Природата и по форма. Всъщност всичко, което е добито при изучаването на Природата по форма, ще послужи само като суров материал за Живата наука.

Живата наука има всестранно приложение – приложение както във външния, физически живот, така и във вътрешния, духовен живот.

Живата наука е положителна. Тя дава всички методи как да се справим с мъчнотиите, които срещаме по пътя си.

Има два вида приложение в света:

Има едно мъчно приложение – когато не знаеш как да извършиш приложението. Тогава се мъчиш, правиш един опит, втори, трети и т.н. А пък щом знаеш, няма да се мъчиш. И в единия, и в другия случай ще сполучиш. Само че в единия случай целият ти живот ще отиде, за да приложиш нещо малко. Ще хлопаш на един милиард врати и на най-последната ще ти отворят. Ако пък вървиш по пътя на Живата наука, ще ти отворят по-скоро. И двата метода са потребни. Но единият съкратява пътя и усилията ни.

Живата наука съдържа методите за реализиране на онова, към което се стремим. Тя има практическо приложение както в най-дребните наглед сфери на материалния живот, така и в най-възвишените области на Духа.

Във всички области на Живота тя ще ни посочи най-правия метод за работа. И този метод не е намерен чрез налучкване, а изхожда от дълбокото познание на действителността.

Живата наука ни посочва методи за запазване на здравето, как да подобрим нашата нервна система, как да си създадем характер.

Всички тези неща са възможни чрез Живата наука, понеже тя изучава Природата всестранно.

Трябва да се знае, че нейните методи са най-точни. Те са плод на опит и могат да се проверят.

Живата наука може да ни даде методи как да трансформираме нашите отрицателни сили и състояния.

Учителя казва:

Поливай дървото и то ще даде плод.

Ори нивата и я засей, и тя ще ти даде нещо.

Само човек, който има непреодолимо желание да учи, може да се добере до храма на тази Жива наука.

Само когато пристъпим към Природата с разбиране, тя се отваря. Инак тя няма да си губи времето с теб и ще те остави да се занимаваш с външните форми.

Учителя ни дава Знанието на тази Жива наука. Това Знание е изобилно.

Знанието, което Учителя дава, е като светлината. То разкрива Живота, осветлява всички негови области. В това знание се чувства едно свещено присъствие, което дълбоко докосва душата, събужда в нея благоговение и желание да го опита, както добрия хляб. Това Знание носи Сила и Живот в себе си.

Това Знание проявява качествата на самата душа. То я приобщава към Великото цяло, възвръща я към Единния, Вечния живот, от който тя е излязла.

Това Знание разкрива законите на Живата Природа. То разкрива правилата и методите на Разумната Природа, които можем да приложим и да изкараме от тях нещо реално, с което да подобрим своето положение.

Това Знание дава начин как човек да запази своето щастие и здраве, как да развие дарбите на своята душа, силите на своя Дух, както и всичко възвишено и благородно в себе си.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...