Jump to content

СТРОЕЖЪТ НА УХОТО И ЧОВЕШКИЯ ХАРАКТЕР - КАРЛ ХУТЕР


Recommended Posts

Карл Хутер

СТРОЕЖЪТ НА УХОТО И ЧОВЕШКИЯТ ХАРАКТЕР

Високостоящо и нискостоящо ухо. Ако се сравни положението на ухото по отношение на веждите и долната част на носа у разни хора, ще се види, че има голямо разнообразие. Фиг. 14 пояснява, какво е високостоящо и нискостоящо ухо Човек, на когото ухото е високостоящо - има склонност да действува повече по своите чувства. Този човек се направлява повече от чувствата, отколкото от трезвото и хладно размишление Човек с нискостоящо уши (десният чертеж на фиг. 14) по-малко се ръководи при своите действия от чувствата си. Тук има надмощие трезвата и практична мисъл.

Ако при такъв човек брадата и долната челюст са добре развити, което показва дейна, волева натура, той проявява голямо постоянство и активност при преследване на определена цел. Такъв е напр. Бисмарк (фиг. 15).

Големина на ухото. Големината на ухото има също голямо значение.

GZ_8_7_1.JPG

Лявата рисунка на фиг. 16 представя голямо и широко ухо. У тези хора външният свят действува дълбоко върху душевният им живот; също така и тяхното реагиране на външния свет от вътре навън е много живо. Такива хора имат голяма предприемчивост и активност, които се придружават от голяма телесна издръжливост. Човек с малко и тясно ухо (фиг. 16, дясната рис.) - има малка възприемчивост; също и в своите предприятия той е по-скромен, по-малко деятелен и с по-слаба издръжливост. Хора с такива уши са страхливи.

Нееднаквост на двете уши. Тогаз двете уши приличат на везни, чиито блюда са нееднакво натоварени. У тях няма равновесие в душевния живот и в постъпките им. Лявата мозъчна половина има връзка повече с любовта, нежността и вътрешния живот, а дясната половина - със силата и външната дейност. Ето защо човек с нееднакви уши няма хармоничност в душевния живот. Човек с такива уши може да е извънредно интелигентен, деятелен и трудолюбив, но един ден виждаме, че той по необясним начин не върши това, което трябва, а извършва това, което не трябва.

От тая зависимост между външната форма и душевните прояви читателят вижда, колко е чужда на живота една психология, която не обръща внимание на формата на органите.

Уши прилегнали до лавата и отдалечени настрани от главата. До днес на този признак не са обръщали, с малки изключения, никакво внимание. Електричната ос в главата е хоризонтална и действува перпендикулярно на магнетичната ос, която е надлъжна. Следователно, електричната енергия действува настрани и ако тя е по-голяма, тогаз главата става по-широка от двете страни. Ако електричната енергия е много силна, не само че главата става много широка в ушната област, но като че ли силната електрическа струя, която действува в странична посока, действува и върху ушите и ги отдалечава от главата. Такъв човек има и особен характер. Ако човек със силно отдалечени от главата уши почне да работи върху своя характер и се стреми да придобие мекота и спокойствие в своите мисли и чувства, като отстранява стремежа към отричане на нещата, тогаз ушите изгубват своето електрическо напрежение и с време стават по-прилегнали към главата. Чиновници, които дълги години са изпълнявали спокойна и редовна служба и при това са имали хармоничен живот, имат повечето пъти уши, прилегнали към главата. Такива уши показват по-малко електричество у човека. Такива хора поради това са спокойни; те избягват спорове, безполезни възбуждения. Те обичат мира. Стремят се да запазят съществуващия порядък и затова са по-консервативни. Човек с такива хора може да общува спокойно. Ако ушите са много прилепнали, горните признаци могат да са придружени с по-малка активност и предприемчивост. Такива хора не обичат постоянните възбуди и промени.

При уши, умерено отдалечени от главата, електрическата енергия е доста силна. Затова у такива хора вътрешният стремеж да действуват и да променят нещата, е доста силен. Те имат творческа сила у себе си и са склонни да предизвикват противоречия и спорове.

У хора с уши силно отдалечени от главата, електрическото напрежение е толкова голямо, че те лесно могат да се възбудят и раздразнят. Такъв човек даже лесно може да извърши неправда, ако електричната енергия не срещне препятствия в своето действие. Силно отдалечените уши говорят въобще за крайно деятелен живот и за голям стремеж да се внесе промяна в околната среда. Такива уши показват голямо желание у човека да прави опозиция.

Ако по лицето има други благоприятни признаци, то голямата електрична енергия се насочва в правилно направление и лицето я владее. Такъв пример имаме у американския цар на автомобилите - Хенрих Форд (фиг. 17).

GZ_8_7_2.JPG

При него има съчетание на силно отдалечени уши с красиво, добро чело и хубаво развита горна част на главата, При такива случаи силно отдалечените от главата уши показват един смел реформатор, който с голяма енергия въвежда промени, подобрения и новости в съществуващите условия. Форд е наклонен и към интензивна духовна работа. Той е търсил нови пътища за труда и е действувал по научни принципи. Силно отдалечените му уши говорят за голяма наклонност към дейност, за голяма работоспособност.

* * *

Делото на Карл Хутер (1861— 1912 г.) внесе доста интересни новости в психофизиогномиката.

Негови ученици разработиха в подробности идеите му и издадоха капитални съчинения върху неговото учение. Като най-добро уводно съчинение за изучаване на неговите идеи се смята книгата: "Основи на човекопознанието" от Амандус Купфер в три тома, богато илюстровани. Първият том разглежда елементарните принципи на човекопознанието и практичните и морални резултати от приложението на тази наука в живота. Вторият том разглежда носа, устата, брадата и пр. Третият том представлява новата френология на Карл Хутер и разглежда челото и черепа. Този том е за по-напреднали.

Популярни изложения на цялата психофизиогномика на Карл Хутер представлява книгата: "Илюстровано ръководство по човекопознанието" от самия Карл Хутер. В тая книга се разглеждат тялото, главата, лицето и очите.

Важни са и книгите: "Физиогномика и мимика" и "Учението на Карл Хутер за трите типа" (натюрели).

Бургер — Вилинген

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...