Jump to content

ПРИТЧИ И ПРИКАЗКИ


Recommended Posts

ПРИТЧИ И ПРИКАЗКИ

I

Един ден, когато Буда се разхождал с учениците си, срещнал един беден човек на пътя си. Той го спрял, прегърнал, целунал го и започнал да се разговаря с него.

Като гледали това, учениците Му се чудели, защо Учителят им обърнал такова голямо внимание на този беден човек. И Го запитали: "Учителю, защо обръщаш внимание на този беден човек?" Буда им отговорил: "Един ден, в моето далечно минало, аз се молих на Бога. Но аз бях толкова гладен, щото от глад едва се държах на краката си. Не бих могъл да свърша молитвата си, да се свържа с Първичната Причина.

В този момент, някъде из шубраците изскочи заек. Той се хвърли в огъня и се опече заради мене. Аз ядох от него, укрепих силите си и можах да свърша молитвата си - да направя връзка с Първичната Причина.

Този заек е днешния брамин, когото виждате пред мене. Той се пожертвува тогава заради мене."

ІІ

Един Ангел много искал да разбере какъв е човешкия живот. Той постоянно се молил на Господа да го изпрати на земята.

Най-после Господ се съгласил и го изпратил. Дал му формата на една красива ябълка.

Ангелът цъфнал, завързал и особено много се зарадвал, когато забелязал, че всички хора обикалят около него, усмихват му се. Радостно му било, че те обръщат внимание на него. Но не била за дълго тази радост. Идва при него едно дете, взема го на ръце, и започва да го реже и да го дъвче.

Много се изплашил ангелът. Когато се върнал на небето казал: "Много добре бях до едно време, но едно дете ми причини големи страдания". И втори път не искал да слезе на земята в същата форма.

Тогава го изпратили във формата на една круша. Имал същите резултати.

И започнал ангелът да слиза на земята във все по-нови и по-нови форми. Така той последователно вземал формата на кон, крава, овца и др. животни и растения, докато мине през всички и бъде навсякъде. Формите били безкрай, страданията също. Отчаял се ангелът.

Тогава Господ го изпратил да види и другата страна на човешкия живот. Той го турил във формата на една красива царска дъщеря. Царската дъщеря се срещнала със своя възлюбен и преживяла много щастлив живот.

"Царската дъщеря заличи всичките ми страдания" - казал ангелът. "Заслужава да се мине през всички страдания на човешкия живот, за да се преживее другата му страна - щастието на царската дъщеря".

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...