Jump to content

ЗДРАВЕ СИЛА И ЖИВОТ


Recommended Posts

ЗДРАВЕ, СИЛА И ЖИВОТ

Слънцето, значението на слънчевата енергия.

Сега е пролет. Слънцето събужда всичко към живот и проява. Няма трева, няма животно, което да не почувствува силния поток от слънчева енергия, която приижда върху земята с настъпването на пролетта. Само културният човек дреме дълго в своите големи мравуняци, без да види слънце с години неговото лице. И се чудим, че хората страдат, стават хилави! Първият повик към здраве е: излезте на слънце! Първият повик към светла мисъл е: излезе на слънце! Първият повик към благородни чувства и воля, към разположение надуха е: Излезте на слънце!

Да говорим за значението на слънцето за здравето е излишно: Това всички хора днес знаят. Не знаят, обаче, как да го използват. Слънцето през разните часове на деня не е еднакво полезно. След. Обед, според окултната наука, то не е полезно за човешкото здраве, тъй като в цялата природа след 12 ч. по обяд настъпва един отлив. Сутрин в природата има прилив на слънчева енергия, на прана. И Учителят препоръчва[1], който иска да лекува нервната система и своето сърце - изобщо, душевното в човека, да се излага на слънчевите лъчи сутрин рано до 8-9 часа. Който иска да лекува тялото си и физическото здраве - да се излага на слънце от 8 до 10-11 часа пр. обяд. Слънчеви бани могат да се правят всякога, но най-полезни са месеците Април, Май и Юни за нервната система а Юли, Август и Септември за физическите болести.

Слънцето е възпявано отдавна: „Черна съм, но хубава..., защото Слънцето ме е погледнало'', казва Соломон в „Песен на песните". Слънцето е символ на Справедливост, на Щедрост, на равноправие, на всяко добро. Физическото слънце ни напомня за слънцето на мисълта, за Слънцето на духа... Слънцето на духа, това е Великият Разум в Природата, това е Бог,

„Изложете всеки ден дланта си пет минути на слънце и вие ще научите много повече от хиляди философии", казва на едно място Учителят.

Човек дири пътя на своето развитие и не може да го намери и се лута безполезно. „Посейте едно житено зърно и то ще ви покаже пътя, накъде трябва да вървите", казва Учителят.

— Към Слънцето! към светлината - ето пътят!

Може би не е далеч времето, когато хората ще създадат един истински животворен култ - той ще бъде питагорейският култ към Слънцето. Тогава и културата на човечеството ще бъде слънчева.

Значението на съня.

Върху съня са писани трактати и хората все не знаят как да спят. При това сънят е заедно с храненето и работата едно от най-важните неща в живота. Простият човек спи дълбоко и дълго, съвременният културен човек спи неспокойно и незадоволителен сън. Тук няма да се спираме да описваме какви категории сън има дали сънят е пророчески и пр. Важното е, че днес без спане е невъзможно. И сънят требва да бъде обновителен за тялото и за душата. За да се постигне това, човек трябва да съумее да се освобождава всяка вечер преди да заспи от товара на деня, от всички грижи, от всички недоразумения и противоречия. Освободено съзнанието по този начин от всичко излишно и обременяващо, ние можем да бъдем сигурни, че ще спим добре и ще се събудим на утринта напълно обновени и ободрени. Сънят е голямо изкуство. Ние трябва да приучим нашата мисъл да бъде господар над тялото. Тогава ние ще се освободим лесно от теготите на деня преди да легнем да спим.

По сънят може да се види, казва Учителят, докъде е стигнал човек в своето развитие. Ако човек в своя сън се върти в целия тоя свят на страсти, противоречия и борби на земята, той не е далеч от един плосък живот на обикновения човек. Ако той в своя сън живее в сфери на хармонична мисъл, на наука, на музика, изкуство и творчество, той е в състояние вече да възприема много по-възвишена и по-дълбока мисъл. Неговото съзнание е готово вече да схваща неща и внушения, които не са „от мира сего".

Този, който знае как да се храни и как да спи, той е на път да разбира как трябва да работи в живота.

Работата, нейното значение.

За съвременните хора работата е бреме. Малцина са онзи, които вършат нещата с радост, преданост и разбиране. Докато човек стигне до състоянието да работи, той минава през няколко други състояния Човек първом се мъчи, после се труди, а след това работи. Така определя Учителят този душевен процес. Днешните хора се намират в първите две състояния - в мъчението и труда. Защото те работят изключително за материалното благоденствие. Когато човек почне да работи истински, той намира вече смисъл в живота. Работата пое повдига в своята еволюция. В това отношение, за един който схваща така, той върши всичко с радост. Наложи се от материалните условия някой учен човек да работи тежка физическа работа, той гледа на нея с радост. В падения момент той използва душевните придобивки от тази работа. Затова Учителят казва, че за окултния ученик в дадения момент, безразлично каква работа работи, той трябва да я върши с любов.

Искаш да имаш резултати в работата си, вложи любов в нея, работи без да се тревожиш кога ще се свърши. Любовта, с която работим дадена работа ще поддържа хармонията в нашия дух. И така ние ще излезем от работата, която е бреме за тялото и ще влезем в онази работа, която е радост за духа. Ние ще бъдем творци тогава във всяко и най-малко нещо в живота. Ние ще творим блага, малки и големи, които ще бъдат радост за всички.

В този смисъл работата седи извън социалните условия. Любовта, вложена в работата създава истинските творци и разрешава много от социалните противоречия. Чрез нашата любов във всекидневната си работа, чрез нашия безспирен стремеж към слънчеви условия в живота, ние ще поддържаме хармонията на своя дух и ще разберем смисъла на работата, която е радост, магия и творчество.

-------------------------------------------------------

[1] Виж книгата: „В Царството на Живата Природа", която се доставя от редакцията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...