Jump to content

131. ОТДЕЛНОТО МЯСТО НА РИЛА


Recommended Posts

131. ОТДЕЛНОТО МЯСТО НА РИЛА

Елена Андреева: Знаеш ли, много братя, сестри искаха да седнат до Учителя. Да влизат в по-близък контакт с Него и всеки се стремеше да има тоя контакт.

Вергилий Кръстев: Какво им беше мнението на възрастните хора, те все се деляха. Какво им беше мнението за двамата, Мария Тодорова и Борис Николов, как ги възприемаха?

Е.А.: Е вижте сега. Отишли сме за един общ живот, нали? И се делят, винаги. Е сега, как да си го обясним? Значи не им е приятно да са с нас, приятно им е да са сами. За мене беше така. Сигурно и на много приятели са го приемали така и искат да са сами. Така. Или пък малко големство, че да ходят другите, които искат да ги видят. Малко така. Е, така де. Големство. Ами като се делят сега не ни харесват нас, да бъдем общо не искат.

В.К.: Кой беше виновен затова? Как го възприемаха приятелите тогава?

Е.А.: Да ви кажа тогава обвиняваха Мария, но после се разбра, че Борис е. Сега с поведението, което прояви напоследък разбраха, че Борис е бил. Борис е затворен. Борис пред цялото братство бе затворен, само с Жорж беше така приятел. С Жорж те правеха от връх Ком до нос Емине по Стара планина няколко години тоя преход, ходеха двамата на екскурзии. Даже веднъж аз една година пътувах с Борис, Мария, Цанка и тази, и Дора. Дора Карастоянова не беше още женена за Николай Дойнов и когато отидохме на лагер ние петимата души, когато нямаше лагер 1933 год., когато нямаше лагер на бивака, отидохме, взехме един кон от Сепарево. Качи ни багажа, направихме си лагер горе, но през нощта спахме на Скакавица, защото докато вземем кон, забавихме се, не можахме да достигнем до бивака и много хора имаше и ние спахме на тавана. И тогава спахме с Мария, щото тя там беше. Тогава Мария се поотвори така пред мене и ми каза някои неща. Те не бяха женени с Борис. За отношенията им с Борис, че той не споделя с нея къде ходи. Че отива например на екскурзии с дни и не й казва нищо. Това го сподели така. Аз сега за пръв път го казвам това, защото това беше едно интимно общуване с мене и викам си. Сега такъв характер има значи Борис, ама аз не го познавах. Аз с Борис сме се разбирали само идейно. И понеже той така, останах с впечатление, че Борис схваща правилно учението на Учителя. Защото през цялото време, докато съм била при Учителя, малко от хората, по моето разбиране схващаха правилно учението на Учителя. Аз съм се разбирала най-хубаво с Паша за схващането ми с Учителя, със Савка не съм имала противоречия за Учителя, с брат Боев, с Катя Грива, близките, които ми бяха. Но общо така, например онова така говорене мен ме дразни. „Така се нареди, така стана", разбирате, вижда ми се просташко изразяване на духовни въпроси. И затуй не ми лежи тоя начин на изказване. Но да ви кажа и после много религиозна форма ми се струва това че е. Така.

В.К.: При тази власт и тази епоха, отреза възможността за религиозна форма, отреза.

Е.А.: Това искат, те си го говорят и сега в нашите среди.

В.К.: Това ще отпадне много скоро.

Е.А.: Е да, по този начин. Защото Учителят никога така не говореше. Когато говореше Той, така формата, в която се изказваше, винаги беше реална, понятна, здрава мисъл. Това ми е правило впечатление и ми е харесвало. Пък сега те като го предадат така ми се виждаше осакатено, нали.

В.К.: Какво ще ми кажете за Мария Тодорова? Понеже се заговорихме.

Е.А.: С Мария, ми беше първата приятелка в братството. Преди даже да се сприятеля с Паша и със Савка. Защото бяхме в университета, и така бяхме много добри приятелки. Тя ме търсеше, аз съм я търсила, но тя веднъж ми каза, че тя не може да дружи с една приятелка много продължително време, че ги сменя, някак по настроение. Пък аз съм обратно. Аз като ми е приятел, може да е до гроб дето казват ми е приятел. И затова това нещо не ми лежи и затова, когато тя така се поотдели от мене аз нищо не й направих, не й казах. Но, когато моята приятелка Мария Сапунджиева се поотдели от мене, аз отидох при нея и й казвам: „Миче, виждам, че ти сега се държиш по-другояче с мене, ако ти си разочарована, не ме харесваш и това аз не ти се сърдя. Но кажи ми, нещо направила ли съм, за да се държиш така? Аз само този въпрос ти задавам".

Нали, ако нещо съм я оскърбила, нещо, затуй да се държи особено. Тя се усмихна и каза: „А, няма нищо Ленче". Но имаше нещо, но не щя да го каже. Но си продължихме приятелството. Тя след това пак почна да се държи както преди. Когато Мария, ех веднъж прояви много искреност към мене. Имаше една разправия с Цанка Екимова, около Цанка една история, няма да я разказвам историята, и някой беше пратил телеграма на мъжът на Цанка от София, и не знаеха кой и ме обвиниха мене. Като питали, ровили, ровили, пък то виж каква беше работата. Цанка имаше един познат не знам как му беше името, може би тя му е проповядвала учението. Тя обичаше да проповядва. И жена му нещо хванала някакви писма и мислеше, че Цанка му ги праща. И това дойде до Учителя. Учителят един ден дойде и на Паша, и на мене каза: „Нека да отиде една от вас при жена му и да й поговори, да не стават скандали". И сега ние приказвахме с Паша, ти ли ще идеш, аз ли да ида и не знам как стана, аз отидох. И аз й говорих на тая жена хубаво, говорих й, че Цанка, и влюбена да е в мъжа ти, няма да го вземе. Щото тя беше женена. Даже казвам да го обича, няма да го вземе. Така категорично й казвах, защото някакви подписи имаше само с буквички. Не беше цяло име. Това ли я съмнявало, не знам какво и по този повод някакъв скандал е станал и мене ме обвиниха. И Мария ми каза, че мене ме обвинили. Тя издаде семейната тайна. Щото майката на Цанка на езерата, цяло лято с мен се държа като с враг.

В.К.: Изпратили телеграма до мъжът й в Габрово, той идва и си я прибира?

Е.А.: Е сега имаше някакъв скандал в семейството. Ама аз й бях казала на Цанка. Аз нещо бях я предупредила като дойде, защото вече знаех тази работа. И я бях предупредила, но не й казах, че жена му е дошла при Учителя. И всичкото това, защото ще го каже, пък ще бие после той жена си. Нали, исках да спася боя на жената. И затуй не й казах, не че исках да крия от Цанка. Но тя няма да се стърпи, ще го каже и ако каже на него той ще я натупа, както я беше бил.

В.К.: А възприема ли добре връзката на Мария с Борис?

Е.А.: В началото имаше критика, после свикнаха.

В.К.: Как така свикнаха?

Е.А.: Ами защото другаруваха много време, после тя живееше, той й премести бараката до неговата и не бяха сключили още брак. Но когато отидоха да живеят на вилата, тогава сключиха брак, защото тогава не беше позволено такова съжителство, да. Може би не са искали да сключат брак. Борис не е искал.

В.К.: Да си спомняте още нещо?

Е.А.: Виж какво, Мария се състезаваше със Савка, за първото място. Кой е по-близък до Учителя, имаше такова състезание, което трая през целия живот, докато си отиде Учителят, да. Чувала съм, че Мика е тропала с крак на Учителя. Аз не съм го видяла. Но съм чувала от хора, които го видяли. Като говори с крак е тропала на Учителя. Е не знам какво е казала. Не ама виж, аз когато последния път чистих стаята на Учителя, Савка беше болна, Паша не можеше и е съвсем самичка. И Учителят дойде, качи се горе, щото като чистя Той беше в долната стая. Качи се горе и ме пита: „Ти ще отидеш ли да обядваш или ще останеш да работиш?" Казвам: „Учителю, ще остана да работя, за да мога да свърша навреме". И след малко Учителят като тръгна каза: „ Аз отивам на обяд при Мария Тодорова!" Щото, ако не ми беше казал, нямаше да зная. След малко идва Савка „Еленке, къде е Учителя?" „Савке, Учителят каза, че е на обяд при Мария". Тя отива там и там е станал голям скандал. Какво, що не мога да ви кажа.

В.К.: Защото Учителят е отишъл на обяд при Мария. Ами Савка защо не сготви?

Е.А.: Не знам какво е било, какъв е бил скандала, за какво е било, нещо не зная. Но сега като ме питате.

В.К.: А, сложна работа.

Е.А.: Е, сложна, защото амбиции има между личности. Скандали пред Учителя.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...