Jump to content

ПИСМА НА САВКА КЕРЕМИДЧИЕВА ДО ЕЛЕНА АНДРЕЕВА


Recommended Posts

ПИСМА НА САВКА КЕРЕМИДЧИЕВА ДО ЕЛЕНА АНДРЕЕВА

         Бележка на Редактора:

         Елена Андреева е в с. Макоцево и работи като учителка в прогимназията. Останалите две стенографки Паша и Савка са в „Параходът" на Изгрева. Животът там продължава и те записват Словото на Учителя. Но в животът на „Параходът" се чувствува липсата на Елена. Те не прекъсват връзките си и писмата хвърчат до село Макоцево. Тук прилагаме три писма на Савка до Елена от: 3.XI.1931 год., 12.IV.1932 год. и 14.I.1934 год. На „Изгрева" вече се дават упражненията с музика т.е. се дава Паневритмията. Школата живее със Словото на Учителя.

         С. П. Б. Л. А. Н. П. Ж. /Само Пълната Божия Любов Носи Пълния Живот/.

3.XI.1931 г., Изгрев

         Мила Еленке,

         Хайде, нека първо петелът ти пропее: КУ-КУ-РИ-ГУ УУУУ!!! се обажда нашият „бас-баритон", тъй е името на червеният петел, който едва от скоро време пропя, но пее тъй тежко, дълбоко и старателно. Докато белият петел се обажда с един чист, лек, сопран-глас. Този червеният - изтежко и мощно, пропява: КУ-КУ-РИ-ГУ У У У! Какво да правиш, той е нашият „алт-баритон", или „бас-баритон". Нека бъде това моето ДОБРО-УТРО- към тебе, мила Еленке.

         Сега по-нататък. В „Парахода" само твоето легло го няма, но не и ти. Загуби ли се нещо, търси се Еленка, да каже къде е то. Няма ли нещо приготвено, търси се Еленка, защото, ако би била тя тука непременно тя щеше да го направи, да го приготви. Сутрин студено ли е вика се Еленка, защото тя най-бързо би приготвила печката да пее и топли без /стенографски текст/. И ние наготово, на топличко ще станем и т.н. и т.н., защото имам и друго да ти пиша. Не само това. /Стенографски текст/.

         Сега един интерес и към тебе, гори ли твоята печица; занимаваш ли се с приготовления за държавния си изпит. Как ти върви и работата с училището? Как много ми се иска, тя да ти бъде една приятна и лека работа. А всичко това ще ти бъде една належаща смяна и отмора, все пак от много отрудености на твоята психика. Слуша Еленке, едно малко Словце, което Учителят казва: „Всичко е за добро! Да търси човек доброто, то значи да види де Бог се е скрил. Защото няма нещо дето Бог да не е вътре. А човек е човек само затова, защото той може да открие и намери потайното и скритото намерение на Бога. Защо това стана тъй? Да се поучи от него и да възблагодари на Разумното Начало за всичко." Сигурно вече имаш много страници написани на вътрешна опитност, Светлина и просвета духовна. Дълбок е животът и много работа има човек над себе си.

         Еленке, няма да ти се види ни чудно, ни чуждо, ако ти кажа, че ще прекъсна писмото си, защото трябва да сляза в града, но на връщане ще го довърша, това сама ще прочетеш и узнаеш в писмото. За малко: Довиждане! Току и Марето се завъртя в „Парахода" и си излезе бързо и двете с Паша, заети, пишем, работим.

         Сега нещо от Словото:

         /от сряда/: „ Това, което отличава животните, то е тяхната сила, когато пък това, което отличава човека от всички, това е Търпението! Само човек може да търпи! Това е негово право! И онзи човек, който може да търпи, той е най-умният. Ако ти не можеш да търпиш и смокът седи по-горе от тебе. Но колко голям нос има той.

         Да подобри човек главата си, значи да подобри отношенията си към Божествения свят. Трябва да подобрим и дихателната си система. Нашите отношения с ангелите да бъдат разумни. И да подобрим стомаха си. Нашите отношения с растителното царство да бъдат в изправност.

         Да се гневи, право има само Бог! Човекът няма право да се гневи! Човекът има друга работа - да благодари на Бога и само добро да мисли! Сега за една седмица не мислете за никого лошо. Само доброто мислете! Както и да ви предизвикват, който и да ви предизвиква, гледайте да видите само Доброто! Защото Добро има навсякъде. Когато се прилага един Божествен закон с него се благославя вашия живот. Ако вие внесете в живота си да изпълните Волята Божия, ще видите, чудесии ще станат. Ще кажете: Аз трябва да бъда съвършен, както Бог е съвършен! Като човеци, ще прилагате Търпение навсякъде! Законът на смирението ще учиш! Законът на Мисълта!

         Сега всички ще теглите носът си! Да стане по-дълъг, но не заострен. Българите знаят това, затова те се секнат, да се удължи носа. Най-грамадната работа за сега върши носът, целият ден. Пфу, пфу, пфу. И ние трябва да облекчим малко своя ум от ненужните процеси, да не спъваме Божественото в нас."

         Сега, това е моето писмо към тебе. Слушай сега още нещо. Еленке, Добра Еленке, Димитровден иде, но е неделя, а тя все пак иска да иде някъде, дали ще бъде неделя вечерта или понеделник сутринта сега не мога да ти кажа, но тя ще дойде. Предполагам и Паша се гласи за тогава. Както да е, но тя ще ти приготви нещо много хубаво за ядене, то се нарича „Хубаво папице", но ще ми трябват 5 яйца и масло една бучка. Сега бъди добра и весела, всичко хубаво над тебе и вътре в тебе.

         Поздрав от Учителя!

         Б.Л. носи радост и светлина. /Б.Л. = Божията Любов/

         Бре, не остана място за да се подпиша. Савка.

* * *

Изгрев, 12.IV.1932 год

Петък, 8.15 ч. с.

Вятърът духа.

         Мила Еленке,

         В последният момент аз останах. По мисъл и с тебе ходя на Бабутица, а досега редовно всеки ден с Паша ходим до Бивака, палим огън, пием вода, ядем, мием си краката, молим се и връщаме се. Пътят за всеки случай до бивака е проучен добре. Т.е. готови сме даже и за нощно шествие към планината. Еленке, сега поръчка като дойдеш: донеси моля ти се твоята тетрадка, в нея се един петък и една сряда, които искам да пиша. После друго, аз казах на Учителя как и в кой час ти си се наредила за възлизането на планината, думата ми е, че с Него ще тръгнеш понеже „Нямало" номер за тебе; пък то си е и така. Всичко е добре и за добро.

Савка.

         Еленице-же, пликът на писмото ти е от мене. Значи и аз имам чувствителен дял в това. Навярно Савка ти е писала за нашия поход „отиде-дойде" до Витоша. Днес, обаче, петък няма да отидем. Като написах „петък", веднага ми дойде главната мисъл от таз утринната лекция на Учителя: „ Човек трябва да мисли, като природата, да чувствува като природата и да постъпва като природата". Довиждане, Еленуца!

         Сърдечни поздрави и Витошка целувка от Паша! Много здраве на Верка, ако я видиш. /Почерк на Паша/.

         Еленке, докато отида до кухнята да пия една гореща вода, понеже е студено и връщам се да си допиша писмото, обаче Паша превзела правителството и написала свое писмо в моето. Както и да е сега продължавам. Мисля си и ти ходиш всяка сутрин до Бабутица и обратно до школото. Паша иска да върви, че ми иска писмото да го вземе, нали утре трябва да го получиш. Сърдечни привети и добропожелание.

Савка.

         Вече гимнастическите упражнения ги правим с музика. Като дойдеш това ще бъде новото, което ще видиш и чуеш.

* * *

14.I.1934 г.

Изгрев - София

         Мила Еленке,

         Пак нещо от известния поет: Неделя 10 ч. преди обед. „Слушай сине мой и приеми думите ми".

         „Човек има три вида отношения: Божествени, духовни и материални. Доброто не съществува вън от красотата; Красотата е в доброто. Примирение на богатство със сиромашия, това е светийство. Чистият въздух приемайте го всякога, ще станете по-здрави. Човешкият живот или животът на природата съдържа началото на целокупния живот. Любовта се отличава с едно качество: Онзи, който ни обича, той ще внесе един нов живот, едно ново разбиране, една нова светлина във вашия живот. Ние не можем да кажем: „Аз те обичам", защото Любовта е на Бога. Човек може да бъде само проводник на Любовта. Метод на природата. Природата си служи с музиката. Тя е крайно музикална. Знанието трябва да го приемаш отвсякъде! Човек, който се усмихва и ви гледа право в очите, той е ангел."

         Поздрав имаш от Учителя.

         От Надя, Кольо, Аня, мама и мен Савка.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...