Jump to content

ІІІ.76. СВЕТЛОТО СЪЩЕСТВО


Recommended Posts

76. СВЕТЛОТО СЪЩЕСТВО

Бяхме на обичайната екскурзия с Учителя и Братството на Витоша. Приятелите се бяха проточили един след друг и колоната опасваше склона. Навлязохме в борова гора. По едно време се оказа, че съм сам. Онези пред мен бяха избързали, а онези, които са след мен, бяха изостанали. Реших да се подпра и почина. Свалих раницата си и издигнах глава да отдъхна и да поема дълбоко въздух. Загледах се във върховете на боровете. Изведнъж се яви пред мен едно светло същество, съчетано от светлина, в елипсовидна форма, в бяла по-ярка светлина от дневната светлина, а главата му заблестя. То ми се усмихна. Аз стоях изненадан и не можех да продумам. Не бях подготвен за такова нещо. Наблюдаваме се. След една минута то изчезна също така внезапно. Продължих изкачването си. На една от почивките, когато пиехме чай от термусите, които носехме в раниците си, се приближих до Учителя. Разказах Му всичко. Запитах Го: „Учителю, това същество как се казва, откъде е дошло и може ли друг път да се срещна с него?" Учителят се усмихна. „Първо, трябва да се отиде на мястото, където сте го видели. После трябва да се проследи пътя му - откъде е дошло, защото то оставя диря в пространството. След това да се отиде там, откъдето е дошло и най-накрая - да се търси в онези светове, където обитава. И като се намери, да се пита за името му. Това е човешко разбиране на нещата. А времето, употребено за това, както енергията и силата, която ще се вложи да се търси е толкова голяма, че не заслужава да се задоволи твоето любопитство. С това време и с тази сила можеш да свършиш тук на земята една работа за Бога." Аз останах изненадан от всичко, което чух.

 

Друг път не бяха ми се изявявали и не ми се изявиха такива същества. За мен бяха важни думите на Учителя. Чувах и слушах приятелите, които разказваха за такива подобни проявления от Невидимия свят. Те бяха най-различни от друг порядък, непознат за нас. Може някои случаи те да са ги описали. За тях са опитности, а за вас поучения. От мен имате обяснението на Учителя за тези случаи. Другото ще намерите в Словото на Учителя.

 

В Школата на Учителя всички неща, които се случваха, бяха и необикновени, и напълно естествени. Всичко протичаше напълно естествено и така се развиваха, че граничеха с една велика Простота, с чиста Простота и свята Простота. И онези опитности, които имахме с Него, които бяха изявление на Божествения Дух и проявление на Господния Дух, бяха също така святи и простички наглед и много естествени за възприемане. Бяха напълно разбираеми за нас, но за онези, които го бяха проумели и разбрали. А да се приложи това знание, което получавахме чрез опитностите ни с Учителя, бе много трудно и това се отнасяше за една друга епоха, която трябваше да дойде.

 

Важното е, че ние видяхме как тези неща се изявяват и проявяват чрез Учителя. А дали ние ще ги приложим в живота си, ако не сега, то утре - в някой отрязък от вечността. Ето това е важното. Да видим, да запомним и да се стремим към великият Идеал.

  • Like 1
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...