Jump to content

ІІІ.98. СИЛИ НА СЪЗИДАНИЕТО И СИЛИ НА РАЗРУШЕНИЕТО


Recommended Posts

98. СИЛИ НА СЪЗИДАНИЕТО И СИЛИ НА РАЗРУШЕНИЕТО

В една окултна Школа ученикът се запознава със знанието, идващо от Словото на Учителя, че в света действат две сили - на съзиданието и на разрушението. Тук се дават методи как да се справим с едните и как да боравим с другите. А в пътят на ученика имаше какви ли не опитности. Сега ще ви разкажем някои от тях, които ги разказваше сестра Мария Шопова.

 

Тя е млада снаха и веднъж свекървата я завежда на Изгрева при Учителя. Така свекървата я вкарва в Школата на Учителя. Чували сте и знаете много истории за вражди между снахи и свекърви. Водят се войни, понякога опустошителни за дома, в който живеят. Те се водят с единствената цел, кой да владее синът в дома. Дали майката има право на сина, или съпругата върху мъжът си, който е син на свекървата. А тук този въпрос се разрешава по друг начин. Свекървата завежда снахата пред нозете на Учителя. А тази снаха е Мария Шопова. Това е първият метод за работа - най-естественият.

 

По времето на Учителя Той дава една задача за помирение на враждите, които съществуват в някои семейства. Учителят казал: „Съберете се и направете един комитет от десет сестри за помирение. Ще се хармонирате, ще правите молитви и ще произнасяте формули за помирение за онова семейство, което има нужда да се заздрави." Така тази група е съществувала години наред и се е намесвала там, където семействата на наши приятели са били пред угрозата да се разпаднат. Това е вторият метод за работа.

 

Веднъж една сестра се обижда на Учителя, че Той й е направил забележка. Тя отива в стаята на Учителя, сваля бялата покривка от масата Му и я открадва. А това е един бял чаршаф, избелен, изгладен, поставен върху масата Му. Но след малко разбира, че постъпката й ще бъде скоро открита и че покривката ще се открие у нея. Кой знае защо, какъв дух я обсебва, но тя взема покривката и я хвърля в клозета. След няколко часа Учителят открива липсата на покривката. Извиква Мария Шопова и й нарежда, да открие покривката. „Ти ще намериш чаршафа." А как ще го открие на Изгрева? Къщи много и хора много. По едно време чува глас в себе си: „Покривката е в клозета!" Отива там и я открива. Изважда я с една тел и след това я изпира. Няколко дни я пере и я избелва. Накрая я занася на Учителя. Учителят не се доближава до нея, но посочва с пръст и казва: „Видя ли, как българите, всеки ден, откакто съм тук, ми цапат лицето с лайна? Така всеки ден. Аз измивам лицето Си от техните лайна, както ти три дена переш този чаршаф". Мария Шопова се навежда и леко се отдръпва заднешком с покривката.

 

След години тя сънувала сън, че мечка минава през салона на Изгрева. След няколко месеца салонът на Изгрева бе разрушен. Значи, тя бе свидетел на разрушението, както по времето на Учителя, така и след заминаването Му. Видя го на сън, видя го на яве и го опита и при единия, и при другия случай.

 

На Изгрева имаше три крайно бедни сестри. Казваха се Цанка, Гинка и Славка. Живееха в оскъдица, но си помагаха взаимно и така се справяха с лишенията, които изпитваха. Учителят веднъж ги посочи и каза: „Както тука са сестри, така и горе на небето са сестри." На Изгрева имаше заможни сестри и богати братя, но техните имена са забравиха, а останаха имената на тези три бедни сестри. Духът на Съзиданието работи чрез най-малката, скромна форма.

 

Беше дошла Втората световна война. Войските на Германия се предвождаха от Хитлер. На политическия небосклон бе изгряло ново божество. Името му бе Хитлер. Отиват при Учителя и питат: „Учителю, какво ще правим с този Хитлер сега?" „Как какво, възкликнал Учителят. Хитлер е хит." И махнал ръка на думичката „хит", все едно, че изчезва в безкрая. Минаха месеци и една година, и той наистина изчезна от небосклона, защото го свали думичката „хит". А на 9 май 1944 г. бе капитулацията на Германия.

 

Ето как един от нас бе свидетел в дните, когато силите на Съзиданието градяха новия живот, а силите на Разрушението отвяваха стария живот на човечеството.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...