Jump to content

ІІІ.106. ЗАДАЧАТА С ЛЕВЧЕТО


Recommended Posts

106. ЗАДАЧАТА С ЛЕВЧЕТО

Аз бях от поколението, което дойде по средата на Школата. Тогава видяхме беседите на Учителя, отпечатани в томчета от едно предишно поколение. След време се заинтересувах и успях да се добера до следните издатели:

 

1. Димитър Голов издава - неделни беседи I серия, 14 брошури

 

"Сила и живот"

 

2. Никола Ватев - Русе, издава Школни лекции - брошури от

 

I-IV годишнина

 

3. Никола Камбуров - Казанлък

 

4. Стефан Камбунов - Ст. Загора

 

5. Слави Камбуров - Нова Загора

 

6. Лазер Котев - София, Военно издателство

 

7. Светослав Славянски - София, печатница Литопечат

 

8. Михаил Стоицев - Пловдив

 

9. Печатница „Житно зърно" - Изгрев

 

Забележки: Димитър Голов е използвал Придворната печатница - София. Никола Ватев печата в печатницата на Малджиев - Русе, а Михаил Стойцев използва разни печатници в Пловдив.

 

А сега ще се спрем на една драматична развръзка. Учителят по време на Клас предава Своето Слово. Стенографите стенографират и подготвят Словото Му за печат. То се отпечатва и се поднася на учениците от София и от провинцията да си го купуват. Но случва се така, че софиянци предпочитат да слушат Учителя и не купуват беседите Му. В провинцията също много - много не се купува. Тук в София се виждат в чудо. Парите са вложени, беседите са отпечатани, а не се продават, защото учениците не ги закупуват. Парите не се възвръщат, за да се вложат в нови издания. Залежават се беседите, а пари няма за издаване на нови томчета, които са приготвени за печат. Забележете, първо нашите не ги купуват и второ, въпреки че започват да ги продават с голяма отстъпка, те пак не се изкупуват. Накрая се докладва на Учителя.

 

И тогава на един събор Той казва: „Сега ще ви дам една задача. Всеки ден всеки един от вас, след като прочете една страница от Словото Ми, ще пуща по едно левче в една кутия с думите: „Господи, днес аз пущам това левче за Твоето Слово". След като се навършат 365 дни, следващата година по това време ще си донесете левчетата тук на събора и Аз ще ви предам втората част на задачата". На следващата година всички в торбички донесоха своите левчета. Тогава Той им казва: „Сега предайте левчетата от вашата задача, а ние ще ви подарим беседи за тях". Всички си предадоха паричките с торбичките и за тях получиха беседи, които бяха залежали. Така се отвори път за издаването на нови беседи. По този начин в провинцията се пръснаха много беседи. Но много от тях останаха неизкупени. Българският народ още не беше готов за Словото на Учителя. Това се доказа десетки години след заминаването на Учителя. По време на обиска на 6.ХII.1957 година властите прибраха 180 хиляди отпечатани томчета на Учителя, натовариха ги на 19 камиона и ги закараха в книжната фабрика на гара Искър, където ги унищожиха, като ги претопиха на книжна каша. Инквизицията от средните векове, която изгаряше книги и живи хора продължаваше да действа и днес. Затова бъдете внимателни, когато ви се отдаде време за печат, не губете времето си и не печатайте големи тиражи, защото българският народ в никакъв случай няма да се юрне да купува беседи на Учителя. Ще ги купуват само онези души, които са родени между този народ и имат за задача да се срещнат със Словото на Учителя. И понеже ние, учениците от Школата на Учителя, също не изкупувахме редовно беседите, то вероятно и другите след нас ще да направят същата грешка. А може и да не е грешка. Сега ще ви предоставя един позив на Братския съвет за набиране на средства за отпечатване беседи на Учителя. Същите проблеми ще ги имате и вие.

 

ОБИЧНИ БРАТЯ И СЕСТРИ,

 

Всеки човек чрез своя ум, сърце, воля, душа и дух е свързан с цялото човечество. Онези сили, които работят в него, работят и в Цялото. Затова не е безразлично, какво мисли, чувства и върши човек. Това се отразява върху живота на Цялото.

 

Ако ние се стремим към чист и свят живот, този стремеж се предава по онези вътрешни пътища на човечеството. Когато се молим, пеем, учим и работим, този стремеж в нас се предава на всички; той влиза като добър подтик в общия живот. Това е една от вътрешните работи на школата - на учениците по цялата земя. Работата, която те извършват в себе си, онези задачи, които разрешават, представят вече добри възможности за другите човеци - братя, и те да ги разрешат.

 

Учителят често даваше общи задачи, наряди, упражнения, обща духовна работа, размишления и молитви, макар и малки наглед, обаче, когато се изпълняват със съзнание, с вяра, с любов, те дават чудни резултати. Чрез тях могат да се внесат много добри подтици в душата на човечеството.

 

Така работеше Учителят с всички ни. По-възрастните братя знаят, как-ва важна работа извърши Той в това отношение. Необходимо е, от време на време, да се внасят нови мисли, нови идеи, нови подтици в човешките души. За това работят всички духовни хора по света, обединени в общества или братства по цялата земя.

 

Задачите на съзнателния живот са особено важни в днешните времена. Чрез тях ние поддържаме връзка с духовния свят и сътрудничим в неговата работа.

 

Ние се обръщаме към всички братя и сестри - ученици в цялата страна и целия свят, с цел да им напомним и освежим една от хубавите задачи, която Учителят ни е дал някога - да изпращаме всеки ден зов към всички човеци -братя, да дадем малък подтик: всеки да направи една малка жертва за Божието Слово. Навремето, задачата е поставена от Учителя така:

 

Всеки ден, ученикът, като прочете нарядната страница от Словото на Учителя, да пусне своята малка лепта в една кутия и каже: „Господи, както аз пускам своята скромна лепта за Твоето Слово, тъй да направят всички хора по земята."

 

Като се изпълнява тази задача от учениците, дава се малък подтик, който действа вече в душите на всички човеци. Той ще се зароди вътре в душите им, и те да жертват за Божественото. Днес има нужда от този подтик в света.

 

Учителят свързва тази задача с издаването на беседите. Като Ви напомняме упражнението, ние пожелаваме да се освежи то и обнови, тъй както го е поставил отначало Учителят. Тази задача е в сила за учениците и до днес. Тъй се поддържа онзи естествен приток на средства за издаване на Неговото Слово, както Той нареди - по онзи Божествен начин, според който човек работи съзнателно в трите свята: физическия, духовния и Божествения. По този повод Учителят казва: „Ние ви подаряваме беседите, а вие правите своя дар за Господа. Това е нов начин за работа."

 

Днес ние се обръщаме към всички братя и сестри - ученици, напомняме Ви задачата за малката всекидневна жертва за Господа (всеки, колкото намери за добре), с пожелание тя да бъде поставена и изпълнявана, както ни я е дал нашият обичен Учител. Тъй ще се поддържа е човешката душа малкият подтик - да жертваме за Господа, и същевременно да се засилва все повече и повече приходът за издаване Словото на Учителя. Една от важните ни задачи сега е да предадем Словото на Учителя на българския народ, а оттам - на целия свят.

 

Предвид на крайно поскъпналия живот, днес хартията и печатът също струват много скъпо. Разходите за беседите и лекциите, които печатаме годишно, не се посрещат от задачата (левчето). Налага се сумата 365 лева да се увеличи за всекиго, според възможностите и съзнанието му.

 

София, 19 септември 1948 г.

 

С поздрав:

 

БРАТСКИЯТ СЪВЕТ

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...