Jump to content

13_2 ЖЕРТВАТА НА АВРААМ


Recommended Posts

ЖЕРТВАТА НА АВРААМ

Човек може да се изпитва, както изпитаха Авраама да принесе сина си в жертва на Бога. Всъщност Бог имаше ли нужда от тази жертва? Обаче Авраам беше готов да принесе сина си в жертва на Бога. Защо и за какво беше нужна тази жертва, той не разсъждаваше. Но в момента, когато трябваше да принесе жертвата, казаха му: “Спри!”(122, с. 166)

 

Христос казва: “С мир!” Какво означава думата “с мир”? С мир, смирение – подразбира жертва. Смирен човек е онзи, който може да пожертва всички свои блага за Бога, за себе си и за цялото човечество. Казвате: “Ако пожертваме всичко, какво ще остане за нас?” Наистина има нещо, което човек не може и не трябва да жертва. Кое е това нещо? – Божественото. За нищо в света човек не трябва да жертва Божественото в себе си. То трябва да бъде в услуга на Бога. Казано е в Писанието: “Бог толкоз възлюби света, че даде в жертва Сина Своего единороднаго, за да не погине всеки, който вярва в Него.” Бог каза на Авраам да принесе в жертва сина си Исаак. Той разбра Божиите думи буквално и беше готов да принесе в жертва Исаак, но чу Божия глас, който му казваше: “Не посягай на сина си! Ето, погледни в храстите – там има един овен – принеси него в жертва вместо сина си Исаак.” По този начин Господ изпита послушанието на Авраам. Защо Авраам трябваше да принесе в жертва овен, а не друго някое животно? Овенът символизира човешката глава, т.е. ума на човека. С този символ Бог каза на Авраам: “Аврааме, впрегни на работа ума си, който ти дадох!” Авраам трябваше да пожертва ума си, т.е. сина си, за Божието дело. Обаче той разбра Божиите думи буквално и задигна сина си Исаак да го принесе в жертва на Бога. Питам: вярващите в Бога по това време разбраха ли този закон? – И те не го разбраха. Който разбере този закон, той ще впрегне ума си на работа за Господа. Щом впрегне ума си, ще впрегне и сърцето, и волята си. Значи за правилното служене са необходими 4 елемента: Бог, на Когото трябва да се служи; Авраам, който ще служи; синът, даден на човека като условие за работа, и овенът, който трябва да се пожертва на физическия свят. В зодиака овенът представлява човешката глава – мястото на ума. Когато се говори за жертва, подразбирам да принесеш в жертва тялото, а не душата си. Казано е в Писанието: “Да принесете себе си в жертва жива и благоугодна Богу.” Това подразбира да принесете своя ум, своето сърце и своята воля в жертва жива и благоугодна на Бога. (86, с. 162)

 

Светът е изложен на постоянни промени. Благодарение на външните промени ние виждаме, че стават промени и в самия човек. Детето се ражда малко, безпомощно, слабо, но постепенно расте, развива се и се изменя. Майката гледа детето си и казва: “Колко е пораснало, колко се е изменило моето дете!” За да не се натъква на противоречия, майката трябва да знае, че детето й не е нейно. То принадлежи на Бога. Бог изпита любовта на Авраам чрез сина му.Той му заповяда да заколи единствения си син и да Му го принесе в жертва. Авраам не се поколеба – вдигна нож и пристъпи към любимия си син. Той издържа изпита си. Една ръка задържа ножа във въздуха и вместо сина си, той принесе друга жертва на Бога. Бъдете готови и вие да пожертвате всяка Божествена мисъл в себе си за Бога, на Когото тя принадлежи. Щом сте готови на такава жертва, тази мисъл ще остане завинаги при вас. Само чрез любовта си към Бога вие придобивате истинско знание. Любовта предшества знанието. (14, с. 154)

 

Който иска да прогресира като ученик и да придобие повече знания, той трябва абсолютно да се освободи от лъжата. Освободи ли се от лъжата, животът му ще се осмисли едновременно и в трите свята: в материалния, в сърдечния и в умствения, т.е. във физическия, в духовния и в Божествения. За да дойде човек до това положение, той трябва да има характера на Авраама и неговата готовност за жертва. Бог му каза да напусне бащиния си дом и да отиде в Ханаанската земя и той послуша. Бог му каза да отиде в Египет и той послуша. Най-после Бог му каза да принесе единствения си син Исаак в жертва и той го принесе. Бог не прие тази жертва, но само го подложи на изпитание, да провери неговата вярност. Големи изпитания мина Авраам, но изпълни волята Божия. Той беше богат човек, имаше много овце и говеда, но зад неговото богатство се криеше светъл ум, благородно сърце и възвишена душа. Сара беше сериозна, умна и честолюбива жена. Когато ангел Господен дойде в дома й, той й съобщи радостната вест, че след една година тя ще роди син. Понеже Сара беше на преклонна възраст, тя не повярва думите на Божиите пратеници и се засмя. Те я запитаха: “Защо се засмя?” Сара отказа, че се е смяла. Значи тя си послужи с лъжа. Тя не можа да повярва, че на такава възраст може да роди. Божиите пратеници й казаха: “За да ти покажем, че ти се засмя, след една година ще родиш син, който ще се нарече Исаак”. Какво означава името Исаак? – Смях. Значи Бог й даде син с такова име, каквото тя направи. Сара се засмя, защото не повярва, че може да роди син. Сега аз говоря само на онези, у които съзнанието е пробудено, които са освободени от съмнение, от подозрение. (138, с.12)

  • Thanks 1
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...