Jump to content

Recommended Posts

Й О С И Ф

 

Добре е да четете красиви описания, да се развива вашият вкус към красивото, към изящното. Една красива история е животът на Йосифа в Библията. Добре е всеки да прочете тази история. (39, с. 138)

 

Яков имаше 12 сина, единадесетият от които беше Йосиф. Защо продадоха Йосиф, който беше единадесетият по брой, а не друг някой? Ще кажете “случайно съвпадение”. Съвпадението е един кармичен закон, отмерен закон на действие. Няма да се спирам да обяснявам защо Йосиф трябваше да бъде продаден. Между Якововите синове беше този камък, който трябваше да стане ъгъл, но зидарите го отхвърлиха. Йосиф беше продаден от братята си, но после той стана глава на ъгъла. Във време на големия глад, който настана в цялата ханаанска земя, Йосиф беше пръв големец в Египет и спаси от глад много хора, между които и своите братя. Това не е история само с евреите, но е повседневна история с всички. Нещастията във всеки дом се дължат на отхвърлянето на този камък. Той е числото 11. (125, с. 180)

 

За една лъжа Яков трябваше да слугува на Лавана 21 години, а Мойсей за едно убийство трябваше да слугува на еврейския народ цели 40 години. Всяка погрешка, всяко престъпление се изкупуват чрез страдания. Като знаете това, нека жената не се запитва защо мъжът й се отнасял лошо с нея – някога в миналото тя се отнасяла лошо с него. И слугинята нека не се запитва защо господарката й се отнася толкова лошо с нея – в миналото тя е постъпвала зле със своята господарка. Такъв е законът на кармата. Проследете историята на човечеството, на народите, на обществата, на семействата и ще видите, че този закон действа навсякъде планомерно и безпощадно. Ако в бъдеще искате да имате добри синове и дъщери, приложете закона на Любовта. Кармата се разрешава само чрез Любовта. Яков имаше 12 сина, но само Йосиф беше роден по закона на Любовта. Яков работи 7 години за него, след което се ожени за Рахил, която роди само един син – Йосиф. Който може да слугува 7 години с Любов, той ще роди Йосифа. Който се ожени по обикновен начин, без Любов, той ще вземе Лия, която не обича, и от нея ще му се родят много синове. (30, с. 82)

 

Когато схващанията на хората са материалистични, винаги има известно изкривяване. Например, евреите се отличават с краен материализъм, което може да се проследи в тяхната история. Братята на Йосифа го продадоха много евтино. Виждаме друг пример: Юда продаде Христа за 30 сребърника. (99, с. 126)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...