Jump to content

15. ХУБАВАТА ЦИГУЛКА И ХУБАВАТА БУЛКА


Recommended Posts

15. ХУБАВАТА ЦИГУЛКА И ХУБАВАТА БУЛКА

Иска ми се тука да приложа няколко примера, които говорят, че Учителят не е бил против жененето и не е бил никога рушител на семейството и морала, както го обвиняваха църковниците. Но и тука както във всичко в живота, Той е сочил най-високите върхове на морал, добро и красота. И семейството трябва да се постави на трите основи на живота: Любов, Мъдрост и Истина. Тогава то е благословено и щастливо. Иначе носи само разочарования и нещастия.

Един брат разказва: „Отивам един ден по някаква работа при Учителя. Говорихме, каквото говорихме и аз Му казвам: „Учителю, аз искам да се оженя." „Хубаво.", отговаря Учителят. „Ама искам да взема добра другарка." „Хубаво.", повтаря Учителят. „Ами как да я намеря, как ще я позная, коя е добра? Това е мъчно нещо." „Ти си цигулар. Ти как познаваш коя цигулка е хубава?" „Която свири хубаво, която има хубав тон." „Е, и нея ще познаеш по това: която пее най-хубаво." „Ами, къде ще я намеря?" „Ти няма да я търсиш, тя сама ще дойде при тебе."

По това време аз се бях запознал с едно момиче, което пееше хубаво и взимаше от мене уроци по солфеж. Помислих си: Сигурно ще е тя. Но докато я поопозная тя доведе един ден друго момиче, дошло от провинцията да постъпи в академията, да го подготвя по солфеж, за да се яви на приемен изпит. Като запя и чух гласа й, рекох си: Тази пее по-хубаво от първата. Тази пее най-хубаво от всички момичета, които познавам. И се ожених за нея. И не сбърках."

Да. И това семейство е хубаво и благословено. Другарката му и буквално и символично пее най-хубаво. Изискана е във всяко отношение. Този брат бе Атанас Минчев.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...