Jump to content

Recommended Posts

ВИЛАТА

В началото на 1910 г. Анастас Бойнов, с помощта на приятелите от Търново, направил основен ремонт на вилата. Вътрешната стълба за горния етаж била разрушена и от северната страна било направено отделно външно стълбище. На горния етаж били премахнати стените между стаите, три което се образували два салона северен за молитви и южен за събранията. Пред всеки салон имало антре, в което участниците си оставяли дрехите и обущата. На долния етаж, по средата, имало врата, от която се влизало в дълъг коридор, който водел към четири стаи две северни, които се използвали за мазета, и две южни за кухня и за живеене.

 

През следващите години, около месец преди всеки събор, вилата се измазвала и почиствала. Правели са се също така и някои подобрения. В окончателния вид, който добила, си я спомня Павлина Даскалова:

 

 

 

„Вилата се намираше на разклона, където пътят за с.Беляковец се отделя от централното шосе за София. Сега това е улица „П.К.Яворов“, № 85. Беше построена в североизточния ъгъл на овощна градина от 4-5 декара. Зад къщата, по цялото й протежение беше направена голяма щерна* (11 м. на 5 м.), от която беше прекарана вода за чешмата в двора в града имаше малко водоизточници и домакинствата си доставяха вода отдалеко). Чешмата заедно с беседката до нея бяха на южната страна,пред вилата, красиво оформени от циментови тухли, докарани от Бургас и украсени от жените и децата с морски миди, изпратени от бургаските деца. Беше издигнато дуварче в долния край, за да се заравни теренът, където се играеше гимнастика. Цялата вила беше оградена с тротоари от циментови тухли. Такива имаше чак до тоалетните, които бяха в горния западен край на овощната градина.“

 

 

 

*Щерна (диал.) ― водоем, изграден от циментови тухли (Бел. Ред.)

Zasnemane14.png

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...