Jump to content

27. ПРИ ТОПОЛИТЕ


Recommended Posts

27. ПРИ ТОПОЛИТЕ

Ето още един мил спомен възниква през здрача на миналото в съзнанието ми и осветява бащински любезния образ на Учителя.

Краят на една лятна ваканция е. След няколко дена ние, учителките-приятелки - Буча Бехар, Петра и аз ще отпътуваме в дълбоката провинция, гдето ще живеем само със спомена за лятната ваканция прекарана близо до Него. Ще си спомняме салона, където е изричал мъдри неповторими слова и където е давал хубави мелодични песни, ще си спомним полянката с Паневритмичните упражнения, салона с приятно прекараните обеди, екскурзиите и т.н., и т.н. ... където Неговия лик се откроява всеки ден все по-нов и по-чудноват, и по-лъчезарен.

Но Той пожела да прибави още един мил и незабравим спомен за тази ваканция.

Ние ще пътуваме за село, а Той трябва да отива на Мусала три дни преди ние да си тръгнем. Така са наредели няколко братя от провинцията. Да заведат Учителя на Мусала, но тайно, никой да не знае, особено сестри, за да не тръгнат след тях и да не ги безпокоят. Искат да си бъдат в тесен кръг, може би, за да Го питат по въпроси лични и по-интимни или по-големи, по-важни, които сестрите не са способни да разберат. Такова беше мнението на някои от старите братя за сестрите. Това са, разбира се, мои предположения. Аз не знаех защо те желаеха да бъдат сами без сестри.

И така, те ще заминат за Мусала, ние трите ще потърсим Учителя след три дни да се сбогуваме и няма да Го намерим. Каква щеше да бъде изненадата и горчивината ни? Ние винаги на тръгване отивахме да се сбогуваме с Него и Той винаги ни приемаше вътре в стаята си и ни даваше такъв прием, който ни пълнеше и топлеше, и радваше в трудния, самотен и суров живот там на село далеч от Него.

Какво биваше този последен прием за нас, това знаехме само ние и Той, който ни го устройваше. И сега трябваше да бъдем лишени от него. Той ще замине в тайно и ние ще бъдем изненадани и наскърбени. Ще ни липсва, много ще ни липсва този последен прием. Той нарежда друго нещо, което да компенсира загубата:

С тях ще пътува и един брат от Изгрева, който ни е близък. Той ме среща вечерта и без, може би, много да мисли, се сбогува с мене и издаде тайната. Утре рано в здрач те ще пътуват с лека кола за Самоков и Мусала.

Веднага отивам при Буча и Петра, и Катя Грива, на която палатката беше близо до нашите и с която бяхме близки и им съобщавам. Да отидем вечерта да безпокоим Учителя, да се сбогуваме, но като Той се приготовлява е неудобно, пък и ще издадем брата. И решаваме сутринта рано да излезем вън от Изгрева на шосето', от където ще мине колата, поне да Го изпратим, поне да видим колата. Така и направихме.

Здрач. Само електрическите лампи трептят в далечината. Тук по шосе-то нямаше тогава осветление. Стройни тополи като сенки на свръхземни същества вият стан край шосето - Дървенишкото шосе. Ние сме застанали до тях - мънички сенчици, вдигнали сме дясна ръка и чакаме с трепет да профучи колата край нас. Дали ще ни забележат? Дали ще ни забележи Той? Няма ли да бъде недоволен от постъпката ни, а братята да се сърдят? Ние, обаче, обещахме в себе си, че ще запазим тайната. И чакаме с тези мисли. О, колко хубаво беше да чакаме, да чакаме, да чакаме там, да се не разсъмваше, да чакаме с този трепет в душите. Но ето и колата се задава. О, тя ще профучи и отмине.

Ще ни види ли? Ще ни види ли? Ние махаме в здрача с ръце. Какво беше учудването ни, когато колата намали хода си и спря пред нас. Вратата се отвори и Той подаде главата си, после ръката си. Ние се втурнахме без ред. Коя бе първа, коя беше последна, не помня. И безмълвно целунахме топлата, любяща, бащина ръка. Как ни гледаше в здрача не помня. Но ние се стопих­ме от радост и благодарност.

Колата отфуча и ние се върнахме с песен в душата: „Благодарим, благодарим, и добър път, Учителю."

С тази песен ние си отпътувахме след три дни, не разочаровани и огорчени, но пълни и радостни, както винаги.

С тази песен прекарахме трите месеца до коледната ваканция, които ни деляха от Него.

Благодарим! Благодарим!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...